Tetszett a cikk?

A Nemzeti Múzeum előtt hatalmas volt a készültség szerda reggel, a Kálvin tértől az Astoriáig a kiskörutat lezárták, az állami ünnepség nézője pedig csak az lehetett, aki előtte átesett egy biztonsági ellenőrzésen. Ezt egyesek motozásként élték meg, tudósítónk táskákat átvizsgáló biztonságiakat látott.

Juhász Péter és az Együtt szólított fel Orbán Viktor kifütyülésére, amelyet hiába próbált a rendőrség hajmeresztő érveléssel tiltani, és hiába hozott a tiltáshoz megannyi meredek magyarázatot a NER politikusi férfikórusa, a bíróság engedélyezte a hangos véleménynyilvánítást.

A Nemzeti Múzeumnál nem csak rendőrök figyeltek Orbánra. A szerv feladata első sorban a forgalom terelése, az autók és a biciklisek eligazítása volt. A védelem második vonalát a Valton emberei képezték. Az Astoriánál és a Kálvinon is benéztek minden táskába, nélkülük senki sem kerülhetett Orbán látókörébe és hallótávolságába.

A Kálvinon mintegy húsz emberrel Büki Zoltán álldogált szerda reggel, feliratuk "demokratikus ellenállást" ígért. Büki az ünnepség kezdetén arra kérte embereit, hogy csatlakozzanak fütyülőkhöz. Az Együtt nem messze állította fel pultját. Ők a kordonon kívül kínáltak sípot és kokárdát, mindenki választhatott ingyen. Annyit kértek csak: Orbán legyen az egyetlen, akit kifütyülnek.

Szabályos beléptetés volt, a Valton ellenőrizte a táskákat es meg is motozták, aki gyanús. Az Astoriánál munkatársunk megkérdezte, mit keresnek a valtonos emberek. A kérdésre azt mondta egyikük, hogy ez csak annyira szigorú, mint bármilyen rendezvényen. Ahogy fogalmazott, ne legyen mit dobálni.

De nem csak a kiskörúton lehet etthallgatni Orbánt. Aki igazán közel akart kerülni hozzá, annak a jelek szerint meghívóval kellett rendelkeznie. Tudósítónk látta, ahogy a múzeum hátoldalánál engedték be a hűségesek táborát. Ők rendezett sorokban a Puskin utca felől érkeztek, és a Hild téren keresztül jutottak be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: Kimarad a szociális dolgozók egy jelentős része a tesztelésből

Népszava: Kimarad a szociális dolgozók egy jelentős része a tesztelésből

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt