Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A sorosista civilek elleni kormányzati kereszteshadjárat egyik legharciasabb lovagja, Németh Szilárd Fidesz-alelnök biztosan tudja, hogy Soros több pénzt adott Majtényiéknak, és már rég kérte a civilek átvilágítását a titkosszolgálatoktól. Igen, de erre nem volt lehetősége a törvények szerint, mondja az adatvédelmi hivatal. De más gond is van a civilek titkosszolgálati revolverezésével. A NAIH beszámolót kér Némethtől.

Vajon milyen alapon használja Németh Szilárd a titkosszolgálatokat, tette fel a kérdést a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért). Németh többször utalt arra, a titkosszolgálatoktól kérte a civilek átvilágítását, és a szolgálatoktól kapott információ alapján tudja biztosan, hogy például az Eötvös József Közpolitikai Intézet (Ekint), Majtényi László munkahelye több pénzt kapott a Soros-féle OSI-tól (Open Society Institute), mint amennyit bevallott. "Ha Németh Szilárd igazat beszél – a titkosszolgálatok éppen a kormány első számú ellenségének kikiáltott Soros György alapítványai és a kormány politikáját alkotmányossági alapon kritizáló, szintén politikai ellenfélként kezelt szervezetek közötti kapcsolatot figyelik meg" - áll a TASZ közleményében. A Pesti Srácoknak pedig még 2016-ban azt mondta Németh: "A (Nemzetbiztonsági) Bizottsághoz és a titkosszolgálatokhoz fordultam, összegyűjtve a Soros-hálózattal együttműködő szervezetek nevét, kérve a tevékenységük teljes átvilágítását."

De kérheti-e ezt Németh Szilárd, illetve a titkosszolgálatok végezhetnek-e ilyen megrendelésre adatgyűjtést? Hogy tisztán lássunk a kérdésben, állásfoglalást kértünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivataltól (NAIH).

Nem lehet valakire ráuszítani a szolgálatokat

A NAIH és Péterfalvi Attila hivatali elnök válasza azzal kezdődik, hogy a jogszabályok szerint a különböző, felügyeleteket ellátó miniszterek irányítják a titkosszolgálatokat, a feladatokat a törvények, kormányrendeletek, egyéb kormányzati döntések írják elő, egyedi utasítást csak a főigazgatók útján adhatnak, ám "a döntés tartalmára vonatkozó utasítást nem adhatnak". Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága, amelynek Németh Szilárd az alelnöke, tájékoztatást kérhet a minisztertől és a főigazgatóktól a szolgálatok működéséről és tevékenységéről. A NAIH szerint konkrét feladatot, hírigényt nem határozhat meg - ezért tisztázni kell, hogy a civil szervezetek teljes átvilágításának kezdeményezése a törvényes keretek között valósult-e meg. Ezért a NAIH írásbeli felvilágosítást kér Némethtől.

A NAIH úgy látja, civil szervezeteket meg lehet figyelni titkos eszközökkel, mert ők is lehetnek külföldi titkosszolgálati törekvések és tevékenységek eszközei akár fedőszervként, akár beépülés útján, akár úgy, hogy a civil szervezet nem is tud arról. A szakszolgálatok az ország törvényes rendjét védik és érdekeit érvényesítik az Alaptörvény szerint. Nemzetbiztonsági érdeknek a törvény szerint a következő számít: "az ország politikai, gazdasági, honvédelmi érdekeit sértő vagy veszélyeztető leplezett törekvések felfedése és elhárítása". A NAIH szerint ez két dolgot jelent:

- csak leplezett törekvésről lehet szó

- az ország érdeke nem lehet azonos pártok és a "belpolitikai színtér egyes szereplőinek partikuláris érdekeivel"

Ebből következően a szakszolgálatok nem használhatóak fel belpolitikai, pártpolitikai célból - ha ilyesmi történne, az a demokratikus jogállamiságot veszélyeztető súlyos törvénysértés lenne, áll a NAIH szövegében.

A Fidesz érdeke nem ugyanaz, mint az ország érdeke

A NAIH szerint tehát csak a felügyelő miniszter utasíthatja a szakszolgálatokat, Németh Szilárd nem. Németh Szilárd nem kérheti neki nem tetsző civil vagy bármilyen szervezetek átvilágítását. A Soros-féle szervezetektől nyíltan támogatást kapó civil szervezeteket a törvény szerint azért sem lehetne a Soros-féle összeesküvés részeként megfigyelni, mert az csak az ország politikai érdekeit sértő leplezett törekvések felfedését van hivatva szolgálni, márpedig ezek a civilek nyíltan fejtik ki kritikájukat, épp ez a kritikai tevékenység a vörös posztó a kormány szemében. Ráadásul az ország érdeke nem azonos a "belpolitikai színtér egyes szereplőinek partikuláris érdekeivel", akárhogy is szeretné a Fidesz, hogy az ő érdekei jelentsék a nemzeti érdekeket.

A NAIH kellemetlenkedett máskor is

A NAIH állásfoglalása egyszer már zavarba hozta az állami hatóságokat, az MTVA-ban történt lehallgatási ügy lezárása és annak jogi nonszensz magyarázata után épp Péterfalvi Attila magyarázta el az ügyészségnek, hogy kellene helyesen értelmezni a törvény fogalmait. De az ügyészség inkább törvénymódosítást kezdeményezett az Igazságügyi Minisztériumnál. Ennek eredményéről még nem hallottunk, arról viszont igen, hogy kiszélesítenék a titkos megfigyelések lehetőségét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta

Hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta

Magasfeszültségű vezetéken akadt fenn egy belga vadászpilóta

Magasfeszültségű vezetéken akadt fenn egy belga vadászpilóta

Agyvakaró hangok, füst és stroboszkóp – ennyire őrült volt Budapest a 90-es években

Agyvakaró hangok, füst és stroboszkóp – ennyire őrült volt Budapest a 90-es években

A lebombázott Aleppóban turistáskodott egy lány, és levideózta az egészet

A lebombázott Aleppóban turistáskodott egy lány, és levideózta az egészet

Azerbajdzsáni kitüntetést és ölelést kapott Szijjártó

Azerbajdzsáni kitüntetést és ölelést kapott Szijjártó

Helyi iskolások előtt adott át egy fél éve kész futópályát Borkai Zsolt

Helyi iskolások előtt adott át egy fél éve kész futópályát Borkai Zsolt