szerző:
Gergely Zsófia

Miután a hvg.hu által nyilvánosságra hozott felvételből egyértelmű, ahogy Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár nekiment a lovas szövetség egyik szakemberének, a politikus közleményben próbálja megmagyarázni a történteket. Szerinte ő csak azt kifogásolta, hogy a szakember politizál, amikor a Jobbik tévéjének nyilatkozik, mert ez összeférhetetlen. Az ellenzéki pártok sorra szólalnak meg, és vonják kérdőre a kormányt, mi lesz a következménye az ügynek.

„A személyemet ért támadással kapcsolatosan el kívánom mondani, hogy az N1Tv nem független médium, hanem párttelevízió, amelynek tulajdonosa a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Ezt Bozsik úr is nagyon jól tudja, így lényegében ifj. Bozsik József politikai állásfoglalást tett, amely a Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakágának 1-es fogathajtó és póni szövetségi kapitányaként az ő pozíciójával összeférhetetlen volt. Ezt kifogásoltam. S ezt így gondolom ma is” – ezt a közleményt tette közzé szerdán délután Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Az államtitkár a hvg.hu szerdán reggel megjelent cikkére reagált, amelyben nyilvánosságra hoztuk a birtokunkba került hangfelvétel alapján, ahogy a fideszes országgyűlési képviselő megfenyegette az említett ifjabb Bozsik Józsefet, a lovasszövetség egyik szakemberét. A szövetségi kapitány ugyanis valóban az N1 tévé riportjában részletesen beszélt arról, hogy milyen hibákat tapasztalt a Mészáros Lőrinc cége által kivitelezett szilvásváradi kormányberuházás részeként megépült fedeles lovardában.

Bozsik szakmai kifogásokat sorolt – a pálya minősége, a fűtetlen csarnokban fázó nézők –, de erről állítja közleményében Czerván, hogy politikai megszólalás volt.

A Jobbik szerint Czervánnak nemcsak állami posztját, a közéletet is el kellene hagynia

A Jobbik elnöke, Vona Gábor már reggel a Facebookon-reagált az információra, mint írta: „itt a bizonyíték, hogyan működik Magyarország! A felfuvalkodott, ostoba államtitkár Döbrögiként fenyegeti a szövetségi kapitányt. Czerván úr, takarodjon a magyar közéletből!”.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője délután sajtótájékoztatón reagált a párt nevében, mint mondta, Czerván ékes példáját adta a Fidesz-féle arroganciának és gőgnek, és annak, ahogyan ez a mindennapokban működik. „Többszörösen hazudik, letagadja, hogy ismerné a szövetségi kapitányt, vagy hogy beszéltek, végül, hogy ez fenyegetés lett volna” – sorolta Mirkóczki, aki szerint ez egyértelműen burkolt zsarolás volt.

A Jobbik képviselője szerint nem elég, hogy a nemzet gázszerelőjére bízzák a szilvásváradi beruházás kivitelezését, de vélelmezhető, hogy azért lett silány ennek minősége, mert „elloptak belőle”. Amikor pedig valaki erről elmondja a véleményét, mint ifjabb Bozsik tette, akkor „jön a retorzió”. Szerinte ugyanis nem lehet véletlen, hogy a szövetségi kapitány azóta már nincs a helyén. Egy normális országban és pártban, „Czerván Györgyök” már nemhogy államtitkárok nem lehetnének, de a közéletet is el kellene hagyniuk – tette hozzá Mirkóczki. Szerinte pont ilyen „zsarolás” és „fenyegetés” hatja át az ország minden pontján a legkülönfélébb hivatalokat.

Abban a pillanatban, ahogy „mások is ifjabb Bozsik Józsefhez hasonlóan elmondják, hogy milyen presszió éri” őket, a társadalom Fidesszel szimpatizáló része is ráébred, mit művel a kormánypárt – fogalmazott.

Az Együtt vizsgálatot követel

„Az az egész történet minden ágával együtt egy újabb bizonyíték arra, hogy a szüntelen kommunistázó Orbánék úgy működnek, mint a legsötétebb kommunista időkben működő büdösbunkó rákosista vagy kádárista káderek” – reagált Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke cikkünkre. Mint írja, elfogadhatatlannak és felháborítónak tartják az egész ügyet, és vizsgálatot követelnek annak kiderítésére, hogy személy szerint kik a felelősek.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje közleményben támadta a Fideszt, szerinte a párt maffiamódszereit idézi, ahogy a felvételen Czerván letámadta a szövetségi kapitányt, amiért kritizálni merte Mészáros Lőrinc cégének munkáját.

A hvg.hu amikor megkereste Czervánt, a politikus először még azt is tagadta, hogy közvetlenül ismeri ifjabb Bozsikot, itt megnézheti, hogyan reagált, amikor lejátszottuk neki a saját telefonbeszélgetését:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felmérés: a világ egyik országában sem biztosított a gyerekek jövője

Felmérés: a világ egyik országában sem biztosított a gyerekek jövője

Sanders nem kér Moszkvából támogatást

Sanders nem kér Moszkvából támogatást

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

Esterházy és Kertész is bekerült a kerettantervekbe

Esterházy és Kertész is bekerült a kerettantervekbe

Állami tankönyvben írnak az abortuszellenességről, és hibáztatják a nőket

Állami tankönyvben írnak az abortuszellenességről, és hibáztatják a nőket

Elkaptak egy férfit és a fiát, akik megkötözték az anyát és megfenyegették

Elkaptak egy férfit és a fiát, akik megkötözték az anyát és megfenyegették