szerző:
Tetszett a cikk?

Letámadta Czerván György államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő a lovasszövetség egyik szakemberét, amiért egy tévéinterjúban kritizálni merte a Mészáros Lőrinc cége által kivitelezett szilvásváradi kormányberuházást. A hvg.hu megszerezte a beszélgetésről készült felvételt, és lejátszotta azt az államtitkárnak. A politikus addig azt is tagadta, hogy közvetlenül ismeri beszélgetőtársát, majd megpróbálta megmagyarázni, ez miért nem számít fenyegetésnek.

„Ezek az interjúk nem túl szerencsések, és most nagyon finoman fogalmazok. Nem tudom, miért kell ezt csinálni, szidni a kormányberuházást, mondjuk egy szövetségi kapitánynak. Ezeket te hogy gondoltad?”

– ezzel a felelősségre vonással indul az a telefonbeszélgetés, amely Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára és ifj. Bozsik József, a fogathajtók azóta posztjáról eltávolított szövetségi kapitánya között hangzott el januárban.

A szilvásváradi komplexum megnyitóján
©

A hvg.hu birtokába került, több mint hatperces hangfelvétel hasonló stílusban folytatódik, az állami vezető egyértelműen magas beosztására utalva számon kéri ifj. Bozsikot. Egy ponton pedig a beszélgetés burkolt nyomásgyakorlásba megy át, az 1998 óta fideszes országgyűlési képviselőként politizáló Czerván ugyanis azt mondja a fogathajtónak: „szövetségi kapitány vagy, és a lovasszövetségnek a kormány adja a támogatást a működéséhez, ne vicceljünk már”. Ahogy félreérthetetlenül megjegyzi azt is: „arra kérnélek, hogy ezt ne csináld a jövőben, legalábbis, ha nem akarsz ebből problémát”.

Kiemelt fejlesztés Mészárossal

Agrártámogatás és trafik
Czerván György 1998 óta fideszes országgyűlési képviselő, 2010 óta a agrárgazdaságért felelős államtitkár. Utóbbiért havi bruttó 997 ezer forint fizetést kap, de nem szünetelteti őstermelő tevékenységét sem. Az Átlátszó írta meg, hogy vagyonbevallása alapján 75 millió forint uniós agrártámogatást kap a kisebbségi tulajdonában lévő cég és szövetkezet, de a kincstári adatok alapján az összes kifizetés ennél magasabb, összesen 95,6 millió forint. 2013-ban Czerván fogathajtó veje, Galbács Ferenc 5 trafikra nyert koncessziót.

A telefonbeszélgetés oka az a riport, amelyet a Jobbikhoz köthető N1 Tv készített januárban a szilvásváradi lovasközpontról. A fedeles lovardát ősszel ünnepélyesen átadták, majd hamar be is zárták, mert már az első versenyeken kiütköztek a kivitelezési problémák. Például a fűthetetlen csarnokban vacogott a közönség, de a sokmilliós versenylovakat is a megfázástól kellett félteni. Ennél is súlyosabb gond, hogy az elvileg letesztelt, „felszakíthatatlan, speciális talaj” darabokban szakadt fel a verseny során – ezekről beszélt az egyesfogathajtó szövetségi kapitány, mondván, rendszeresen járnak külföldi versenyekre, „látják, hogyan kell egy ilyen lovaskomplexumnak kinéznie”, így itt valami nagyon nem stimmel.

Kifejezetten visszafogottan, de azt is megemlítette: a szakma szerint az egyetlen felsőbbrendű közúton megközelíthető Szilvásvárad adottságai miatt „picit alkalmatlan” helyszín a kormányzati grandiózus, több ezer fős világverseny-víziójához. A szilvásváradi lovasközpontra ugyanis összesen több mint 6 milliárdot költenek, a beruházást a kormány kiemelt fejlesztésnek minősítette. A megvalósításra kiírt meghívásos pályázaton egyedüli ajánlattevőként – egy egri kft.-vel közösen – Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. lett a befutó.

"Akkor értettük egymást"

A Mészárosék építette csarnok
©

A kormányberuházásnak ezt a kiemelt fontosságát emlegette felpaprikázva többször is a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a felvételen, szerinte ezért a riport – ahogy fogalmaz – „kurva rosszul sült el”, és „reméli, hogy nem sokan látták”. Czerván többször kifejezetten számonkéri, hogyan mert ifj. Bozsik „a Jobbik tévéjében” negatívan nyilatkozni. Mikor a szövetségi kapitány neki is próbálja felsorolni, hogy milyen súlyos problémákat tapasztaltak az új pályán, azzal keveri le, hogy a szakmai kérdésekhez ő nem ért, és most nem ez az érdekes”.

„Én politikus vagyok, én csak azt láttam, hogy egy olyan dologról nyilatkoztál negatívan ellenzéki médiában, ami kiemelt kormányberuházás. Ennyi”

– közli az államtitkár. „Zárjuk rövidre a dolgot, én elmondtam a véleményem, te is, akkor értettük egymást” – ezzel a nehezen félreérthető fordulattal zárul a beszélgetés, amelynek kivonatát cikkünk végén közzétesszük.

A vitatott szilvásváradi talaj
©

A hangfelvételt a hvg.hu egy névtelenséget kérő forrástól kapta, Ifj. Bozsik József kérdésünkre megerősítette, hogy a beszélgetés valóban elhangzott. Mint mondta, a szövetségen, illetve a fogathajtó szakágon belül az utóbbi hónapokban egy belső harc alakult ki, végül „megköszönték a munkáját”, így jelenleg már nem szövetségi kapitány, ugyanakkor még nem neveztek ki senkit a helyére.

"Ön szerint ez fenyegetés?"

Ezt követően kerestük meg Czerván Györgyöt egy nyilvános sajtóeseményen, az államtitkár múlt pénteken a Pest megyei Úri községben ünnepélyesen átadott egy felújított önkormányzati létesítményt. Az államtitkár-képviselő beleegyezett az interjúba. Először csak arról kérdeztük, látta-e az N1 tévé riportját a szilvásváradi beruházásról. Czerván azt állította, hogy csak „eljutott hozzá a híre”, illetve „nem foglalkozott ilyenekkel, de hallott róla”. Ifjabb Bozsik Józsefről pedig azt mondta, hogy közvetlenül nem ismeri, csak az édesapját (aki világbajnoki ezüst- és bronzérmes fogathajtó) – erre játszottuk le neki a felvételt, amelyen éppen ifjabb Bozsikkal beszélget.

A fideszes politikus szerint „butaság, hogy megfenyegette” volna a szövetségi kapitányt, aki viszont „hülyeségeket beszélt”, és „gázos interjút” adott. Ugyanis a kormány a lovas ágazatot kiemelten kezeli, a szilvásváradi beruházással pedig "nincs semmi olyan műszaki probléma, ami meggátolná a versenyeztetést" – mondta. Bár a telefonbeszélgetés több egyértelmű fordulatát felolvastuk neki, Czerván állította, hogy ezek a mondatok nem minősülnek nyomásgyakorlásnak. 

"Ha megkeresel, megnézem, tudok-e segíteni" – így beszélget egy fideszes államtitkár

A hangfelvételt – amelynek tartalmáról Czerván azt állítja, hogy nem számít fenyegetésnek vagy nyomásgyakorlásnak – a hatályos jogszabályok alapján nem tehetjük közzé. Ugyanakkor a legfontosabb részeit, kronológiai sorrendben, de csak kivonatolva közöljük:

Czerván György: Ezek az interjúk nem túl szerencsések, és most nagyon finoman fogalmazok. Nem tudom, miért kell ezt csinálni, szidni a kormányberuházást – mondjuk egy szövetségi kapitánynak. Ezeket te hogy gondoltad? (…) Szakmai vélemény lehet, ahhoz én nem értek. De azt nem az ellenzéki sajtónak nyilatkozom le.

Ifjabb Bozsik József: Nem is tudtam, milyen tévé.

Czerván György
©

C. Gy: Akkor meg végképp nem nyilatkozunk, ha nem tudjuk, hogy ki az, aki interjút kér. Ez a Jobbik tévéje. (…) Arra kérnélek, hogy ezt ne csináld a jövőben, legalábbis, ha nem akarsz ebből problémát.

B. J: Én nem akarok magamnak problémát, de tény és való, hogy én csak a saját véleményemet mondtam el. (…)

C. Gy: De hát szövetségi kapitány vagy, és a lovasszövetségnek a kormány adja a támogatást a működéséhez. Ne vicceljünk már.

B. J: Hát nekem nagyon sokat nem adtak, még nekem került 600 ezer forintomba, hogy én szövetségi kapitány vagyok. Az utazásomat meg semmit nem fizetnek egyébként. Én ebbe még csak beletettem, sajnos. A gyerekekért mindent, és igaz, hogy megkaptam a Tálent programot, de szegény gyerekeknek az 5 ezer forintot saját maguknak kellett fizetni a pólóért, amiben versenyeztek, ha már így beszélünk.

C. Gy: A kettőnek nincs köze egymáshoz, ha megkeresel, hogy ilyen és ilyen probléma van, akkor megnézem, hogy tudok-e segíteni, vagy sem. De ez egy másik téma, és az (az interjú) kurva rosszul sült el. (...)

B. J: Kellett volna egy szakmai szakértő stáb, akik mérnöki oldalról megfogalmaznak dolgokat Szilvásváradon.

C. Gy: Akkor se kell kiállni és ezt csinálni, hanem elmondani szakmai fórumon, nem a sajtó előtt. Meg kell beszélni a Mondokkal vagy a Dallos Andorral vagy a tököm tudja, kivel, aki foglalkozik ezekkel, hogy lesz, mint lesz. (ez az a Mondok József, aki beköltözött az uniós támogatásból beköltözött vadászházba, és szabályosan elmenekült többek közt a hvg.hu újságírója elől. Dallos Andor, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság ügyvezető igazgatója – a szerk.)

B. J: Pont ez a két embernél teljesen süket fülekre találunk tíz éve.

C. Gy: Tudom, hogy voltak problémák, de attól még ő a Szilvásvárad vezetője. (…) Zárjuk rövidre a dolgot, én elmondtam a véleményem, te is, akkor értettük egymást.

UPDATE: Czerván György délután közleményben reagált cikkünkre, amelyben visszatámadott: szerinte azzal, hogy ifjabb Bozsik az N1 tévében beszélt, politikai nyilatkozatot tett. Ez pedig - szerinte - egy szövetségi kapitány esetében összeférhetetlen. A fent kivonatolt beszélgetésben ő ezt akarta kifogásolni - erről itt olvashat részletesen tovább!

Mások tudták, hogyan kell nyilatkozni: Mészárosék pályája még beérik

Az N1 tévé Czerván által kifogásolt riportjában azért volt szembetűnő ifj. Bozsik József interjúja, mert Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert nem érték el, a többi nyilatkozó pedig megpróbálta megmagyarázni a felmerült gondokat. Így Például a CBA-s Lázár Vilmos, a Magyar Lovassportszövetség elnöke a neki elküldött szakmai kérdésekre annyival letudta a választ, hogy „nagyon pozitívnak tartja a megvalósult fejlesztést”, amely egyben „az oktatás és helyi kulturális élet” központja is lesz.

Dallos Andor, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság ügyvezető igazgatója ennél részletesebb, laikusként hajmeresztőnek tűnő érveléssel válaszolt. Szerinte a pálya minősége megfelelő, csak még „idő kell”, mert „be kell érnie, tömörödnie kell, márpedig a tömörödéshez pont a lovak patája kell – mondta az első versenyen feltépett talajról. A fedett – vagyis a bármilyen időjárásban/évszakban használható – lovardában didergő közönséggel kapcsolatban pedig azt mondta: „nem úgy lett tervezve, hogy fűteni lehetne”, az „más árkategória”. A napi.hu írta meg még 2015-ben, hogy Mészárosék nettó 6,2 milliárd forintos vállalási ára 1,6 milliárddal volt magasabb a szilvásváradi fejlesztés előzetesen becsült értékénél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bill Gates megkapta a védőoltást, és elmondta, miért viseli továbbra is a maszkot

Bill Gates megkapta a védőoltást, és elmondta, miért viseli továbbra is a maszkot

Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok