szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 56-os Intézet ma a Széchényi-könyvtár alá tartozik: az állítólag Dózsa Lászlót ábrázoló emlékévplakát ügyében is a könyvtár sajtóosztálya lett volna illetékes, nem Rainer M. János vagy Eörsi László. Meg is kapták az írásbeli figyelmeztetést, két másik kollégájukkal együtt.

Írásbeli figyelmeztetést kapott az '56-os Intézet négy történésze, mert tavaly ők is megszólaltak az '56-os emlékév plakátbotránya ügyében – adta hírül a 444.

Az érintettek - Eörsi László, Rainer M. János, Sárközy Réka és Ungváry Krisztián – most nem nyilatkoztak az ügyben, mert nem akarják veszélyeztetni intézetük létét, és a történész szakmában amúgy is sokan tudnak a történtekről.

A fegyelmit éppen azért kapták, mert tavaly ősszel megszegték az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) alá sorolt intézet szigorú nyilatkozási rendjét. Ahelyett, hogy elmondták volna véleményüket az 56-os emlékév vitatott plakátjának ügyében, a könyvtár sajtóosztályához kellett volna továbbítani a médiából érkező megkereséseket.

Eörsi és Ungváry annyit azért elmondott, hogy valóban figyelmeztetést kaptak, Ungváry panasszal is élt az intézkedés ellen.

Rainer M. János
©

A történészeket a könyvtár főigazgatója, Tüske László rótta meg tavaly november közepén.

A lap úgy tudja, hogy a négy történész közül háromnál valóban az volt az apropó, hogy elmondta véleményét arról, vajon Dózsa László (ez az állami verzió) vagy Pruck Pál szerepel-e az 1956-os forradalom során készült felvételen. Rainer M. János azt mondta, az egész plakátügy a mai emlékezetpolitika csődjét is jelzi. Hozzá hasonlóan Eörsi és Sárközy is nyílt kritikát fogalmazott meg.

Újabb történész a Pruck-ügyről: "a mai emlékezetpolitika csődjét és alapvető kudarcát jelzi"

Már rég nem az eredeti, identitásproblémáról szól a Pruck-Dózsa-ügy, vagyis az, ki szerepel az egyik kiemelt, 1956-ról megemlékező archív fotón. Schmidt Máriáék személyes támadásként fogják fel az ügyet, de egy, most megszólaló történész, az 56-os specialista Rainer M. János a kormány emlékezetpolitikájának kudarcának is tartja az ügyet.

Ungváry Krisztián viszont azért kaphatott figyelmeztetést, mert október 23-án, miután a Kossuth téri fütyülős tüntetésen megütötték, közölte a nyilvánossággal, hogy Brüsszel nem Moszkva.

©

Tüske László elmondta, hogy a nyilatkozati rendelet világosan fogalmaz, ez alapján döntött a feddés mellett. A rendelet azonban csak akkor írja elő, hogy a könyvtár sajtóosztályára kell küldeni a sajtómegkereséseket, ha azok az OSZK általános működésével és terveivel kapcsolatosak. A 444 szerint az OSZK-ban, ugyanúgy minst a történész és levéltáros szakmában

a többség tényként kezeli, hogy Tüske László főigazgató nem önszántából, hanem nyomásra cselekedett.

 

(Kapcsolt képünkön az állítólag Dózsa Lászlót ábrázoló plakát ihlette mémek egyike látható.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!