szerző:
hvg.hu

Az 56-os Intézet ma a Széchényi-könyvtár alá tartozik: az állítólag Dózsa Lászlót ábrázoló emlékévplakát ügyében is a könyvtár sajtóosztálya lett volna illetékes, nem Rainer M. János vagy Eörsi László. Meg is kapták az írásbeli figyelmeztetést, két másik kollégájukkal együtt.

Írásbeli figyelmeztetést kapott az '56-os Intézet négy történésze, mert tavaly ők is megszólaltak az '56-os emlékév plakátbotránya ügyében – adta hírül a 444.

Az érintettek - Eörsi László, Rainer M. János, Sárközy Réka és Ungváry Krisztián – most nem nyilatkoztak az ügyben, mert nem akarják veszélyeztetni intézetük létét, és a történész szakmában amúgy is sokan tudnak a történtekről.

A fegyelmit éppen azért kapták, mert tavaly ősszel megszegték az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) alá sorolt intézet szigorú nyilatkozási rendjét. Ahelyett, hogy elmondták volna véleményüket az 56-os emlékév vitatott plakátjának ügyében, a könyvtár sajtóosztályához kellett volna továbbítani a médiából érkező megkereséseket.

Eörsi és Ungváry annyit azért elmondott, hogy valóban figyelmeztetést kaptak, Ungváry panasszal is élt az intézkedés ellen.

Rainer M. János
©

A történészeket a könyvtár főigazgatója, Tüske László rótta meg tavaly november közepén.

A lap úgy tudja, hogy a négy történész közül háromnál valóban az volt az apropó, hogy elmondta véleményét arról, vajon Dózsa László (ez az állami verzió) vagy Pruck Pál szerepel-e az 1956-os forradalom során készült felvételen. Rainer M. János azt mondta, az egész plakátügy a mai emlékezetpolitika csődjét is jelzi. Hozzá hasonlóan Eörsi és Sárközy is nyílt kritikát fogalmazott meg.

Újabb történész a Pruck-ügyről: "a mai emlékezetpolitika csődjét és alapvető kudarcát jelzi"

Már rég nem az eredeti, identitásproblémáról szól a Pruck-Dózsa-ügy, vagyis az, ki szerepel az egyik kiemelt, 1956-ról megemlékező archív fotón. Schmidt Máriáék személyes támadásként fogják fel az ügyet, de egy, most megszólaló történész, az 56-os specialista Rainer M. János a kormány emlékezetpolitikájának kudarcának is tartja az ügyet.

Ungváry Krisztián viszont azért kaphatott figyelmeztetést, mert október 23-án, miután a Kossuth téri fütyülős tüntetésen megütötték, közölte a nyilvánossággal, hogy Brüsszel nem Moszkva.

©

Tüske László elmondta, hogy a nyilatkozati rendelet világosan fogalmaz, ez alapján döntött a feddés mellett. A rendelet azonban csak akkor írja elő, hogy a könyvtár sajtóosztályára kell küldeni a sajtómegkereséseket, ha azok az OSZK általános működésével és terveivel kapcsolatosak. A 444 szerint az OSZK-ban, ugyanúgy minst a történész és levéltáros szakmában

a többség tényként kezeli, hogy Tüske László főigazgató nem önszántából, hanem nyomásra cselekedett.

 

(Kapcsolt képünkön az állítólag Dózsa Lászlót ábrázoló plakát ihlette mémek egyike látható.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

A hivatal cáfol: Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért

A hivatal cáfol: Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne