szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyiptom és Kína emberijog-sértéseivel kapcsolatban is nagyvonalú volt Magyarország, sőt nagyobb nemzetközi szervezeteket sikerült rávenni, hogy moderálják magukat, amikor kritizálják a két államot.

Kína és Egyiptom felé is tett egy-egy gesztust emberi jogi kérdésekben a magyar kormány.

Barátunk, Kína

Sikerült például megvétóznunk egy közös EU-állásfoglalást is, amely öt kínai emberi jogi aktivista bebörtönzését ítélte el, de a magyarok aktív lobbizásának hatására ez elmaradt. Más EU-tagok is ellenezték ugyan a közös nyilatkozatot, de a magyarok voltak a legagilisabbak az állásfoglalás kigáncsolásában – írta több forrásra hivatkozva a pénteki Magyar Nemzet.

Az egyik névtelenséget kérő diplomata szerint az egyik uniós tagállam meg is érdeklődte a magyar külügytől, mi az oka, hogy ennyire nem akarjuk megpirongatni a kínaiakat, és azt a választ kapta, hogy "a legfelsőbb szinten" döntöttek erről. Több nyugat-európai tagállam nehezményezte, hogy elmaradt az állásfoglalás.

A magyar állam aktivistaellenes aktivizmusának oka Orbán Viktor miniszterelnök májusi pekingi útja lehet: egy ilyen állásfoglalás rontotta volna a magyar kormány pozícióit.

Tavaly ősszel is történt már hasonló: a dél-kínai-tengeri vitában készült az EU kritizálni Kínát, de a horvát és a magyar kormány megfúrta ezt. Japán jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a magyar álláspontot.

Barátunk, Egyiptom

Egyiptomnak is tettek egy szívességet a magyar diplomaták: az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában kijárták, hogy enyhüljön az országban tapasztalható emberijog-sértésekről szóló állásfoglalás szövege. Az EU mint a tanács tagja támogatta volna a markánsabb kritikát, de a magyar közbenjárásra kikerültek a szövegből a számon kérő elemek, a kritika konstruktívabbá vált. Emberi jogi aggályok helyett így Egyiptom térségbeli jelentőségét domborították ki.

A lap szerint az egyiptomi kormány jelezte is a magyarnak, hogy értékeli a gesztust.

Hogy miért tettünk szívességet Egyiptomnak, talán érthetőbb, ha felidézzük, hogy tavaly júniusban Orbán Viktor és Szijjártó Péter 129 milliárd forint értékű gazdasági megállapodást kötött Kairóban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bezárnak a MediaMarkt, az eMag és az Edigital üzletei is, de a hétvégén még rohamra készülnek

Bezárnak a MediaMarkt, az eMag és az Edigital üzletei is, de a hétvégén még rohamra készülnek

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Komoly felfordulást okozhat az Európai Parlamentben a Fidesz kilépése

Komoly felfordulást okozhat az Európai Parlamentben a Fidesz kilépése