szerző:
hvg.hu

Egy olyan doktorandusz fordult az ombudsmanhoz, aki már majdnem fokozatot szerzett, amikor a kormány rendeletben mondta ki, hogy milyen nyelvvizsgák kellenének ehhez, és ő ezt nem is tudta teljesíteni. Az ombudsman szerint felmenő rendszerben kellett volna bevezetni az új szabályokat.

Székely László ombudsman szerint a jogbiztonság követelményét sértette és az esélyegyenlőség elve szempontjából is aggályos volt az, hogy az egyetemi doktori képzésben kizárták a fogyatékossággal élők mentesítését a nyelvvizsga-kötelezettség alól, nem vették figyelembe, hogy a megszigorított nyelvi követelményeket felmenő rendszerben kellett volna bevezetni, és biztosítani kellett volna a megfelelő felkészülési időt. Székely László szerint indokolt lenne a szabályozás mielőbbi áttekintése és módosítása.

Az ombudsman egy konkrét ügyben mondott véleményt, egy doktori tanulmányokat folytató és születése óta fogyatékossággal élő panaszos a beadványában ugyanis a Pannon Egyetem eljárását sérelmezte – itt az Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa ugyanis nem engedélyezte számára, hogy mentesüljön a második nyelvvizsga kötelezettsége alól, emellett az első nyelvvizsga esetében sem tekintettek el a C típusú nyelvvizsga követelményétől.

Az egyetem szerint a felsőoktatási törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet 2015. április 17-én hatályba lépett rendelkezése mindezt nem teszi lehetővé, a doktorandusznak ezért csak arra adtak lehetőséget, hogy kérje a doktorjelölti jogviszonyának megszüntetését, majd 3 éven belül ismételten jelentkezzen doktorjelöltnek, így elég ideje lesz a nyelvvizsga letételére és a dolgozat elkészítésére.

A biztos az ügy kapcsán megvizsgálta, hogy e nyelvi követelmények alól mentesíthető lett volna-e a panaszos. Kiderítette, hogy a fokozatszerzés eljárása már folyamatban volt, amikor hatályba lépett a mentesítés lehetőségét kizáró kormányrendelet-módosítás.

A mentességet kizáró rendelkezés hatályba lépése előtt a doktori iskolák eljárására nem volt külön szabályozás, ezért több felsőoktatási intézmény is megadta a doktori képzésben részt vevő, fogyatékossággal élő doktorandusznak, doktorjelöltnek a mentességet, vagyis nem kellett feltétlenül két nyelvvizsga nekik.

Az ombudsman ugyanakkor kiemelte: nem foglalhat állást egy szakképzettség megszerzése kapcsán a nyelvi követelmények szükségességéről, a magas szintű nyelvtudás pedig jogos elvárás azon szakterületeken, ahol alapkövetelmény a nemzetközi tudományos és publikációs tevékenység.

Székely László ombudsman megállapította, hogy kiszámíthatatlanná tette az érintettek felkészülését a doktori tanulmányok megkezdése után bevezetett jogszabályváltozás, amely nem biztosította a szabályozás érdemét érintő kellő felkészülési időt, és figyelmen kívül hagyta a szigorúbb nyelvi követelmények felmenő rendszer szerinti bevezetését.

A biztos szerint a jogi szabályozás hiányosságaira utalnak a konkrét ügyben is megmutatkozó értelmezési nehézségek. A jogi helyzet alkalmas volt arra, hogy sértse a jogbiztonság követelményét, és az érintett időszakban doktori képzésben részt vevő, fogyatékossággal élő doktoranduszok, doktorjelöltek tisztességes eljáráshoz való jogát. A panaszos esetében a fokozatszerzési eljárás megkezdése idején ugyanis a hatályos jogszabályok még lehetővé tették volna, hogy a doktorjelöltet a megfelelő szakértői vélemény birtokában mentesítse az intézmény a nyelvi követelmények alól.

Az ombudsman jelentése rögzíti, hogy a Pannon Egyetem több méltányos megoldás felkínálásával is megpróbálta orvosolni a helyzetet, ugyanakkor a mentességet kizáró szabályokkal kapcsolatos tájékoztatás sem a Doktori Szabályzatban, sem az Egyetem elektronikus felületein nem volt megtalálható, sem korábban, sem a vizsgálatkor. Az ombudsman hangsúlyozta, hogy az egyetemi képzésekben új vagy többletkötelezettséget megállapítani a belső szabályzatokban is csak a jogbiztonság követelményének betartásával, a felmenő rendszerű alkalmazásával lehet.

Az alapvető jogok biztosa, Székely László felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy tekintse át a doktori képzésre irányadó szabályokat, tegyen lépéseket a fogyatékossággal élő doktoranduszok, doktorjelöltek helyzetének, a képzési követelmények alóli mentesítésük feltételeinek világos rendezésére. Az egyetem rektorától a biztos kérte, intézkedjen arról, hogy a hatályba lépett új jogszabályi rendelkezésekről az egyetem belső intézményi szabályzatában, elektronikus felületén naprakész tájékoztatást nyújtson.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Döntött a kormány, tényleg elviszik Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot

Döntött a kormány, tényleg elviszik Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot

Kiderülhet, mennyi műanyag van a Tiszában

Kiderülhet, mennyi műanyag van a Tiszában

Szexuálisan zaklattak egy 11 éves kislányt, a rendőrség későn reagált

Szexuálisan zaklattak egy 11 éves kislányt, a rendőrség későn reagált

Komposztálható cserepekben árulja dísznövényeit a Spar

Komposztálható cserepekben árulja dísznövényeit a Spar

Így még sohasem látta Az ember tragédiáját

Így még sohasem látta Az ember tragédiáját

Tőkéczki László síremléket kapott

Tőkéczki László síremléket kapott