szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Levélben ajánlotta fel a CEU rektorának a vilniusi polgármester, hogy költöztessék az egyetemet a litván fővárosba. A városvezető korábban maga is a CEU-ra járt.

Vilnius szívesen átvenné a CEU-t Budapesttől - írta Michael Ignatieffnek, az egyetem elnök-rektorának Remigijus Šimašius, a litván főváros vezetője.

Meg is hívta, hogy személyesen beszélhessék meg a lehetséges költözést.  

Azt írta, sajnálattal hallotta a híreket, hogy a CEU-t újra kihívások elé állította a magyar kormány, ami megszakíthatja az oktatás szabadságát és magas színvonalát.

Figyelembe véve a feszült helyzetet, ami szerinte akár meg is ismétlődhet a jövőben, a polgármester azt javasolta, a CEU költözzön Vilniusba, ahol nyitott és baráti szabályozási környezet fogadná az egyetemet.

Felidézte, hogy ő is a CEU-ra járt, így érti és támogatja a CEU kiemelkedően fontos szerepét Magyarország és egész Európa oktatási életében.

De kiemelte, hogy Vilniusban a tehetséges emberek és az infrastruktúra is megvan ahhoz, hogy ott erős lehessen a CEU elindulása és gyors legyen a fejlődése is.

A CEU-val kapcsolatos magyar törvényjavaslat sorsát és az egyetemmel kapcsolatos mai fejleményeket itt követhetik percről percre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!