szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dulakodásba fordult kedd este a Parlament előtt a lex-CEU ellen korábban a Közép-európai Egyetemet élőlánccal körbe vevők a Kossuth tér elé vonulók tüntetése. A CEU-nál Áder Jánostól a törvény ellen vétót követelők az Országháznál azt kérték a kaput elálló rendőröktől, hadd tűzhessenek ki az épületre EU-zászlót. Utóbbit végül Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő tette meg.

Élőláncos tiltakozás vette kezdetét kedd délután a CEU-nál. A szervezők szerint megtelt minden utca a Közép-európai Egyetem tömbjében, munkatársaink szerint pedig ez valóban így van, a tömeg akkora lett, hogy mozdulni is alig lehetett. A tüntetők közül sokan "VÉTÓ" feliratot emeltek magasba, ezzel Áder Jánost akarták meggyőzni arról, hogy a CEU-t ellehetetlenítő törvényt aláírás helyett küldje előzetes alkotmányossági normakontrollra.

Szabad ország, szabad egyetem

– skandálta a tömeg, mielőtt a vasárnapi tüntetés példájára kétnyelvű beszédek következtek.

©

A képviselők nem minket képviselnek – hangzott a színpadról, láthatón a tömeg nagy megelégedésére, a szavakat ugyanis taps követte. A felszólalók szerint most Áder Jánosnak kell leállítania a kormány ámokfutását. A szövegeket angolra is fordítják, a demonstrálók között sok a külföldi, aki ilyenkor fújolni kezd.

Technikailag egyébként ez nem tartozik a legszerencsésebb megmozdulások közé, a tömeg hátsó soraiban már alig hallani valamit, az itt álló résztvevők inkább csak beszélgetnek, a szövegeket nem hallják. Ennek dacára tapsnál, fújolásnál (például akkor, amikor a nemzeti konzultációt emlegetik) csatlakoznak a többiekhez.

"A tét Magyarország jövője" – hangzott eközben a színpadról. A felszólaló szerint a szabad tudás és gondolkodás szembemegy a kormány politikai értékeivel, "mi pedig nem tűrjük, hogy átláthatatlan okokból tönktretegyék az életünket". Áder János éljen a politikai vagy alkotmányos vétó lehetőségével, szól a felhívás, amire nyomban kitör

Ne írd alá János

skandálás, majd ennek megerősítéseként a

Vétózzál, vétózzál!

zengett.

A hat óra körül hivatalosan befejezettnek nyilvánított tüntetsés végén elhangzott a felhívás:

mindenki küldjön üzenetet Áder Jánosnak,

ismét csak arra szólítva fel őt, hogy vétózzon.

©

A CEU-nál tartott tiltakozás után a tömeg jelentős része a Kossuth térre vonult. Mint tudósítónk jelentette, ugyan kevesebben gyűltek itt össze, mint az egyetemnél, ám a zászló és a Rákóczi szobor tözti rész nagyjából megtelt. Egy megafon itt is előkerült, és újabb beszédek hangzottak el. Egy adott ponton felsorolták azok képviselők nevét, akik megszavazták a felsőoktatási törvény módosítását, a tömeg pedig fújolt, illetve hazaárulózott.

©

Munkatársunk beszámolója szerint a Parlament bejáratánál kezdetben egysoros rendőrsofal állt fel, a Szalai utcánban pedig további 40-50 rendőr várakozott. Nem sokkal később azoban az Országház lépcsőjén már több sorban álltak a rendőrök, amikor a tüntetők megközelítették őket, majd azt kezdték követelni, vihessenek be egy uniós zászlót az épületbe, és tűzhessék azt ki.

Uniós ország, uniós zászló

skandálták a demonstrálók, és a rendőröket kérlelték, hogy engedjenek be egyetlen embert a parlamentbe.

Tűzzék ki, tűzzék ki!

hangzott az újabb skandálás, majd hamarosan a "Demokráciát" zengett.

©

Este hétkor aztán dulakodás tört ki a tömegben, amikor előbb a tüntetők "Bűnözőket védtek"-et kiabáltak, majd fura civil ruhások jelentek meg az emberek között, és megpróbálták elkobozni az EU-zászulót. A demonstrálók megvédeni igyekeztek a zászló tartó társukat, majd civil ruhás rendőröket, illetve civil biztonsági őröket gyanítottak a közéjük behatolókban.

Ruszkik haza!

tört ki pillanatokkal később a demonstrálókból, miközben a civil ruhások eltűntek, az egyenruhások azonban közelebb húzódtak a sokasághoz.

A kedélyek csöppet lecsillapodtak, amikor a parlament lépcsője már megtelt rendőrökkel, a tömeg pedig a Himnuszt énekelte.

Nem sokkal később Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő jelent meg a parlament egyik ablakában, és kifüggesztett egy uniós zászlót, illetve egy Academic freedom feliratot tartott a feje fölé.

A sötétedés beálltával a CEU melletti kiállás jelszavát, az I stand with CEU-t rakták ki mécsesekből a kövezetre:

Tudósítónk szerint este fél kilenc után is néhány százan voltak a Kossuth téren, erős rendőri jelenlét mellett. Sokat leültek a Parlament lépcsőjéhez, a rendőrsorfal elé. Valaki egy uniós és egy magyar zászlóval a kezében az egyik oroszlán elé állt. Egyebek mellett azt skandálta a tömeg, hogy „lopás helyett tudást”. A hangulat békés, rendőri intézkedésre nem volt szükség.

©

Este 9 óra után már fogyatkozott a tömeg, akkor már csak 100-150-en lehettek, az utolsó tüntetők fél 11 körül hagyták el a Kossuth teret.

A tüntetők azt követően gyűltek össze a CEU-nál, hogy kedden a Parlament elfogadta a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítást, az egyetem pedig sajtótájékoztatón mondta el, mit terveznek, mire számítanak.

Cikkeinket a CEU elleni kormányzati támadásról, illetve a nemzetközi tiltakozásról, itt olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!