szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dulakodásba fordult kedd este a Parlament előtt a lex-CEU ellen korábban a Közép-európai Egyetemet élőlánccal körbe vevők a Kossuth tér elé vonulók tüntetése. A CEU-nál Áder Jánostól a törvény ellen vétót követelők az Országháznál azt kérték a kaput elálló rendőröktől, hadd tűzhessenek ki az épületre EU-zászlót. Utóbbit végül Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő tette meg.

Élőláncos tiltakozás vette kezdetét kedd délután a CEU-nál. A szervezők szerint megtelt minden utca a Közép-európai Egyetem tömbjében, munkatársaink szerint pedig ez valóban így van, a tömeg akkora lett, hogy mozdulni is alig lehetett. A tüntetők közül sokan "VÉTÓ" feliratot emeltek magasba, ezzel Áder Jánost akarták meggyőzni arról, hogy a CEU-t ellehetetlenítő törvényt aláírás helyett küldje előzetes alkotmányossági normakontrollra.

Szabad ország, szabad egyetem

– skandálta a tömeg, mielőtt a vasárnapi tüntetés példájára kétnyelvű beszédek következtek.

©

A képviselők nem minket képviselnek – hangzott a színpadról, láthatón a tömeg nagy megelégedésére, a szavakat ugyanis taps követte. A felszólalók szerint most Áder Jánosnak kell leállítania a kormány ámokfutását. A szövegeket angolra is fordítják, a demonstrálók között sok a külföldi, aki ilyenkor fújolni kezd.

Technikailag egyébként ez nem tartozik a legszerencsésebb megmozdulások közé, a tömeg hátsó soraiban már alig hallani valamit, az itt álló résztvevők inkább csak beszélgetnek, a szövegeket nem hallják. Ennek dacára tapsnál, fújolásnál (például akkor, amikor a nemzeti konzultációt emlegetik) csatlakoznak a többiekhez.

"A tét Magyarország jövője" – hangzott eközben a színpadról. A felszólaló szerint a szabad tudás és gondolkodás szembemegy a kormány politikai értékeivel, "mi pedig nem tűrjük, hogy átláthatatlan okokból tönktretegyék az életünket". Áder János éljen a politikai vagy alkotmányos vétó lehetőségével, szól a felhívás, amire nyomban kitör

Ne írd alá János

skandálás, majd ennek megerősítéseként a

Vétózzál, vétózzál!

zengett.

A hat óra körül hivatalosan befejezettnek nyilvánított tüntetsés végén elhangzott a felhívás:

mindenki küldjön üzenetet Áder Jánosnak,

ismét csak arra szólítva fel őt, hogy vétózzon.

©

A CEU-nál tartott tiltakozás után a tömeg jelentős része a Kossuth térre vonult. Mint tudósítónk jelentette, ugyan kevesebben gyűltek itt össze, mint az egyetemnél, ám a zászló és a Rákóczi szobor tözti rész nagyjából megtelt. Egy megafon itt is előkerült, és újabb beszédek hangzottak el. Egy adott ponton felsorolták azok képviselők nevét, akik megszavazták a felsőoktatási törvény módosítását, a tömeg pedig fújolt, illetve hazaárulózott.

©

Munkatársunk beszámolója szerint a Parlament bejáratánál kezdetben egysoros rendőrsofal állt fel, a Szalai utcánban pedig további 40-50 rendőr várakozott. Nem sokkal később azoban az Országház lépcsőjén már több sorban álltak a rendőrök, amikor a tüntetők megközelítették őket, majd azt kezdték követelni, vihessenek be egy uniós zászlót az épületbe, és tűzhessék azt ki.

Uniós ország, uniós zászló

skandálták a demonstrálók, és a rendőröket kérlelték, hogy engedjenek be egyetlen embert a parlamentbe.

Tűzzék ki, tűzzék ki!

hangzott az újabb skandálás, majd hamarosan a "Demokráciát" zengett.

©

Este hétkor aztán dulakodás tört ki a tömegben, amikor előbb a tüntetők "Bűnözőket védtek"-et kiabáltak, majd fura civil ruhások jelentek meg az emberek között, és megpróbálták elkobozni az EU-zászulót. A demonstrálók megvédeni igyekeztek a zászló tartó társukat, majd civil ruhás rendőröket, illetve civil biztonsági őröket gyanítottak a közéjük behatolókban.

Ruszkik haza!

tört ki pillanatokkal később a demonstrálókból, miközben a civil ruhások eltűntek, az egyenruhások azonban közelebb húzódtak a sokasághoz.

A kedélyek csöppet lecsillapodtak, amikor a parlament lépcsője már megtelt rendőrökkel, a tömeg pedig a Himnuszt énekelte.

Nem sokkal később Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő jelent meg a parlament egyik ablakában, és kifüggesztett egy uniós zászlót, illetve egy Academic freedom feliratot tartott a feje fölé.

A sötétedés beálltával a CEU melletti kiállás jelszavát, az I stand with CEU-t rakták ki mécsesekből a kövezetre:

Tudósítónk szerint este fél kilenc után is néhány százan voltak a Kossuth téren, erős rendőri jelenlét mellett. Sokat leültek a Parlament lépcsőjéhez, a rendőrsorfal elé. Valaki egy uniós és egy magyar zászlóval a kezében az egyik oroszlán elé állt. Egyebek mellett azt skandálta a tömeg, hogy „lopás helyett tudást”. A hangulat békés, rendőri intézkedésre nem volt szükség.

©

Este 9 óra után már fogyatkozott a tömeg, akkor már csak 100-150-en lehettek, az utolsó tüntetők fél 11 körül hagyták el a Kossuth teret.

A tüntetők azt követően gyűltek össze a CEU-nál, hogy kedden a Parlament elfogadta a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítást, az egyetem pedig sajtótájékoztatón mondta el, mit terveznek, mire számítanak.

Cikkeinket a CEU elleni kormányzati támadásról, illetve a nemzetközi tiltakozásról, itt olvashatja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
40 forinttal is drágulhat az ásványvíz a betétdíjtól, állami cég húzhat hasznot a visszaváltásból

40 forinttal is drágulhat az ásványvíz a betétdíjtól, állami cég húzhat hasznot a visszaváltásból

EU-büdzsé: egy kevésbé jó, egy rossz és egy nagyon rossz forgatókönyv van

EU-büdzsé: egy kevésbé jó, egy rossz és egy nagyon rossz forgatókönyv van

Telefonon kérték számon az egyházi vezetőket a NAT-ot bíráló nyílt levél miatt

Telefonon kérték számon az egyházi vezetőket a NAT-ot bíráló nyílt levél miatt