szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sándor Palotánál Áder János hétfői döntése ellen tüntető tömeg megcélozta a Belvárost.

Nagyjából 1500 fős tömeg demonstrált hétfőn este a köztársasági elnök hivatala előtt, miután Áder János aláírta és kihirdette a CEU-ellenes törvénymódosítást.

A Lánchíd az első célpont

A tüntetők fél 12 után elhagyták a Várat, a Belváros, pontosabban az Oktogon felé vették az irányt. Lehetnek akár ezren is. Skandálnak. Az elől haladók némileg bizonytalanul keresik a Lánchidat. Hangszóróból a Hétköznapi csalódásoktól a Viktor szól.

Az addig a Várban gyülekező készenlétis rendőrök csoportja a Clark Ádám térre vonult.

A Clark Ádám térre a Sikló melletti lépcsőn hamarabb leérő százak a Hunyadi úton csatlakozó százakat köszöntötték feltartott világító mobilokkal. Lassan a tömeg elhagyja Budát. Az utolsók lefeküdtek a rendőrautók elé a Clarkon, így azok nem tudtak felhajtani a hídra, ezért az Erzsébet híd felé kerülnek, majd rendőri és tüntetői unszolásra mégis felkeltek a földről.

A tüntetők egymásba karolva indultak át a Lánchídon, közben azt skandálták: Európa, Európa!

A tüntetők átértek Pestre, említésre méltó esemény, hogy az Oktogon felé tartva, a József Nádor térnél valaki kihajított rájuk egy vödör vizet. Ezen a képen éppen ezt nézik a tüntetők:

©

A tömeg ezután az Erzsébet téren és az Andrássy úton folytatta a menetelést. Azt éneklik, "Áder János azt üzeni", illetve "Aki ugrál, szabad magyar" valamint:

Aláírtad, János, égni fog a város!

A tüntetők az Oktogonra érve a Blaha Lujza tér felé folytatták a vonulást a Nagykörúton. Elég fesztiválos a hangulat.

©

A Blaha Luja téren a várakozásokkal szemben nem csatlakoztak újabb csoportok a tünetőkhöz. A rendőrség le is zárta a teret. Némi tanácstalanság a vonulók között. A többség megállt, lepihent.

Végül a Rákóczi úton indultak el, a céljuk a Magyar Rádió, legalábbis ezt kezdték skandálni. Látszik, hogy spontán tüntetésről van szó. Sajtószabadság, sajtószabadság! - hangzott fel a skandálás, meg az is, hogy "elvesztette elnökjellegét!", nyilván Áder János. A Puskán utcába sem tudtak először a Rákóczi útról befordulni, mert a rendőrök lezárták, aztán kikerülték a rendőröket és az autókat.

A Pollack Mihály téren patthelyzet, a tömeg a rádiót védő rendőrsorfallal áll szemben. Némi dulakodás is volt.. "Magyar rendőr velünk van", "Be kell mennem pisilni" - hangzik fel, majd a tüntetők leülnek. Éjjel-nappal hazudtok! - kiabálják. Szolgamédia, szolgamédia! - ezt is.

Az indulatok elszabadulni látszódak egy percre, de aztán mindkét fél rendezte a sorait, és a tömeg "Békés tüntetés!"-skandálással nyugtatta le magát. Aztán rázendítettek arra, hogy "Állítsuk meg Moszkvát!", illetve "Ruszkik, haza!"

Az egyik tüntető felmászott az épület homlokzatára, feldobtak neki egy EU-s zászlót, ő pedig kitűzte, miközben az emeleti ablakból próbálta pár rendőr elérni őt, sikertelenül. A rendőrök a dulakodás közben azonban pár ember legázspréztek. Aztán a nő lejönni nem tud, így mégiscsak a rendőrök emelik be őt az emeleti ablakon. Innentől viszont már azt követelik a töntetők, hogy a nőt engedjék ki. A rendőrök végül ki is hozzák, amit üdvrivalgás fogad.

©
A tömeg a nagyjelenet után elmegy a Rádiótól, és azt skandálják, hogy szerdán találkozó, ugyanis szerdán lesz a civil szervezetek vegzálását célzó törvényjavaslat elleni tüntetés.

Tudósításunkat lezárjuk, köszönjük, hogy velünk tartottak!

A Sándor Palotánál történtekről itt olvashatnak:

A Sándor Palota elé szerveznek spontán tiltakozást a lex CEU ellen

Az Együtt szerint Áder János nem legitim államfő többé, mert azt teszi, amit a Fidesz-központból diktálnak neki. A szocialisták úgy reagáltak a lex CEU aláírására, hogy Áder János egy pártkatona, illetve meg kell állítani az illiberális állam kiépítését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

Összeomlott a turizmus a magyarok kedvenc üdülőhelyein is

43 új koronavírus-fertőzöttet találtak itthon

43 új koronavírus-fertőzöttet találtak itthon

„Sem VIT, sem Woodstock” – érdekességek a Sziget Fesztivál történetéből

„Sem VIT, sem Woodstock” – érdekességek a Sziget Fesztivál történetéből