szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy grúziai származású, Budapesten dolgozó nő és a barátja is ott volt hétfő este a Sándor-palotához szervezett spontán tüntetésen. Miután éjjel hazamentek, rendőrök jelentek meg a lakásukon, a férfit elvitték, és a 444.hu szerint kedden délutánig nem engedték ki.

A hétfő esti egyik spontán tüntetés résztvevője még mindig nem tudja, mi lehet a barátjával, akit keddre virradóra vittek el lakásukról a rendőrök.

A grúz Maria Koosh az ENSZ mezőgazdasági szervezetének, az FAO-nak dolgozik Budapesten, és korábban a CEU-n diplomázott. Ő mesélte el a 444.hu-nak, hogy a barátjával ők is ott voltak a köztársági elnöki palotánál tartott spontán demonstráción, ahol a tömegben valaki elővett néhány narancssárga festékkel megtöltött műanyag palackot.

Pár tüntető meg akarta dobni velük a palotát, de nem sikerült elhajítaniuk az épületig: a kövezetet, illetve néhány, éppen feléjük futó rendőrt fröcsköltek le végül.

A rendőrök előállították a nő Marci nevű magyar ismerősét – ő a 444.hu szerint nem más, mint Gulyás Márton, akit a rendőrség a Belgrád rakparti nyomozó ügyészségre szállított, csoportos garázdaság gyanújával. A nő állítása szerint a barátja is eldobott egy festékes palackot, de vele a helyszínen nem foglalkoztak a rendőrök.

A pár éjjel egy óra körül ment haza. A rendőröket az vezethette a nyomukra, hogy a férfi ruhája festékes lett a dobálás közben. A nő otthon hét rendőrrel találta szembe magát, amikor kilépett a zuhany alól. Azt mondta: semmilyen hivatalos papírt nem mutattak fel nekik, és csak többszöri kérésére engedték meg neki, hogy egyáltalán felöltözzön.

Miután felvették az adataikat, elvitték a férfit azzal, hogy várhatóan 4-5 óra múlva érhet haza, de kedden délután még nem volt otthon. A nő azt sem tudja, hová vitték a barátját és mi van vele.

„Ha délután ötig nem kerül elő, összegyűjtök egy rakás embert és odamegyünk a rendőrségre” – mondta Koosh a 444-nek.

Mert csengettek

A 444.hu írásban kérdezte meg a rendőrséget a férfi előállításának körülményeiből.

Azt közölték, hogy bűncselekmény gyanúja miatt előállítottak egy embert. Csengettek, azután engedték be őket a lakásba, és ott a rendőrségről szóló törvény alapján intézkedtek. Állításuk szerint két rendőr ment be a lakásba.

Arra a kérdésre, hogy a férfit miért tartják őrizetben több mint 12 óra után is, és mikor tervezik elengedni, azt válaszolták, hogy ezzel kapcsolatban a Budapesti Nyomozó Ügyészség illetékes.

Közölték azt is: összesen három embert állítottak elő bűncselekmény gyanúja miatt, „ebből egy esetben folytatja a rendőrség az eljárást garázdaság miatt, másik két esetben a Budapesti Nyomozó Ügyészség az eljáró szerv.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszólalt a terveiről az SZFE egyik új vezetője

Megszólalt a terveiről az SZFE egyik új vezetője

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége

A koronavírusba halt bele Böröndi Tamás, nem volt alapbetegsége