szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bűnösnek találták csütörtökön Gulyás Mártont és Varga Gergőt, akik a Sándor-palota előtti hétfői tüntetésen festéket dobtak az épület felé. Az ítélethirdetés után a hallgatóság tüntetőleg kivonult. Napok óta őrizetben tartják őket, ügyüket gyorsított eljárásban tárgyalták.

A Gulyás Mártonnal szembeni korábbi próbára bocsátást megszüntetik, őt társtettesként elkövetett garázdaság és rongálás bűncselekményben találták bűnösnek. Halmazati büntetésként 300 óra fizikai munkakörben teljesítendő közérdekű munkára ítélték. Ha nem teljesíti, ezt az időt fogházban kell töltenie. A 300 órából lejön a 12 órás fogvatartás ideje - közölte a bíró.

Varga Gergőt 200 óra óra fizikai munkakörben teljesítendő közérdekű munkára ítélték, ugyanazokért a bűncselekményekért.

Az első fokú ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a vádlottak felmentésért fellebbeznek. Gulyás védője a korábbi és a mostani ügy egyesítése ellen is fellebbez. Varga védője kérte, hogy a bíróság mondjon valamit az őrizetről is, mire a bíró közölte, hogy megszüntették az őrizetbe vételt.

A bíró az indoklásban elmondta, hogy egyetértettek az ügyesz szóban előadott álláspontjával. A bíróság álláspontja szerint a Sándor-palota egy műemlék, és a két tüntető meg nem határozható mértkű kárt okozott azzal, hogy felé dobta a festékesflakont. Gulyás a Sándor-palota előtt találkozott Vargával és más emberekkel, akikről nem derült ki, hogy kicsodák - magyarázta a bíró.

©

Az ítéletet a bíróság Gulyásék vallomására alapozta; végig többes számban beszéltek a történtekről. A titokzatos harmadik személy is velük “szándékegységben” cselekedett, és erről tudtak Gulyásék - hangzott el az indoklásban.

A bíróság nem fogadta el a 23 ezer forintos kárról szóló nyilatkozatot, de azt megerősítette, hogy kárt okoztak. A bíróság szerint Gulyásék tette erőszakos volt, kihívóan közösségellenes és megbotránkoztató. Szó sem volt személy elleni erőszakról, pedig több rendőr arról számolt be, hogy kezükre, arcukra fröccsent a festék. Az csak feltételezés a bíróság szerint, hogy a tüntetők egyet értettek Gulyásék akciójával. Erre utal, hogy Varga bevallása szerint fel akarták dobni a tüntetést.

Gulyás egy ablaktalan cellában volt

Az ítélethirdetés után a hallgatóság (amelyet a bíró a tárgyaláson többször is rendre utasított) tüntetőleg távozott, olyan kijelentések közepette, mint "szégyelljék magukat", illetve "statáriális". Gulyás az Echo TV érdeklődését visszautasította, mondván, "Lőrinc úrnak soha".

©

Más újságíróknak azonban elmondta, hogy egy ablaktalan cellábvan tartották fogva, ahol egyedül volt. Vargának legalább volt egy "jó fej cellatársa". Szerinte hamarosan másoknak is átélhető élmény lesz a börtön.

Mindenki vonja le a tanulságot, a tüntetés megengedett formája a békés beletörődés

- fogalmazott Varga.

©

Gulyás Márton azt mondta, folytatni fogják az ellenállást, ezt nem is kérdés. Nem tudott az újabb, szombat esti tüntetésről, de ott lesz - mondta Gulyás, aki szerint "ennek a tárgyalásnak is az volt a célja, hogy kialakuljon a félsz". Ennek ellenére menjenek ki az emberek, tüntessenek - üzente.

Az előzmények

Gulyás Márton és Varga Gergő ügyét gyorsított eljárásban tárgyalták csütörtökön, a vád csoportos garázdaság volt. Gulyás és Varga a hétfő esti tüntetésen, amelyet Áder János köztársasági elnök hivatalánál, a Sándor-palotánál tartottak, festékesflakont dobtak az épület felé, de nem találták el a palotát, csak a rendőrök ruhája lett festékes. Gulyást a helyszínről állították elő, Vargát az otthonából vitték el a rendőrök a tüntetés utáni éjjel, vitatható körülmények között. Azóta is őrizetben tarják őket.

Az ügyész a festékdobálás miatt felfüggesztett börtönbüntetést, a védők felmentést kértek - a tárgyalásról részletesen ebben a cikkünkben tudósítottunk. Az ügyész szerint a véleménynyilvánítás szabadsága nem sérthet más jogokat. Gulyásék nem politikai véleményük miatt ülnek a vádlottak padján, hanem mert köztörvényes bűncselekményeket követtek el a Sándor-palotánál. Megint elhangzott, hogy volt egy ismeretlen társuk is. “Egységes elhatározást” emlegetett a vád képviselője, aki szerint hárman, szervezetten dobálták meg az épületet.

Gulyás védője szerint a garázdaságot nem az ilyen ügyekre találták ki. Ez az eset nem kelt megbotránkoztatást a társadalom nagyobbik részében. Áder János döntésének esetében (ti. hogy aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, bár jól tudta, hogy nem állná meg a helyét egy alkotmányossági vizsgálaton) már nem ilyen egyértelmű a helyzet – tette hozzá. Felidézte, hogy az ötvenes években ugyanerre hivatkoztak rendőrök, hogy miért nem szabad tüntetni.

Varga Gergő ügyvédje azzal érvelt, hogy  atörvény szerint a rongálásnak igenis feltétele a károkozás vagy az állagsérelem. A társadalomnak tűrnie kell, hogy vannak keményebb vélemények is. "Ne nyissátok ki a szátok, mert garázdaság miatt el fogunk ítélni" - ez lenne az üzenete annak, ha a bíróság Gulyásék ellen ítélne - mondta Varga védője.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Kizuhant a hetedikről és meghalt az MSI vezérigazgatója

Kizuhant a hetedikről és meghalt az MSI vezérigazgatója

Nyári egyetemet rendeznek Gyurcsányék

Nyári egyetemet rendeznek Gyurcsányék

Ahogy vége lett a kijárási korlátozásoknak, egyből szórni kezdtük a pénzt

Ahogy vége lett a kijárási korlátozásoknak, egyből szórni kezdtük a pénzt