szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedden Áder János az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban tart rendhagyó órát diákoknak – tudta meg az Index. Az iskola honlapján 40 tanár tiltakozó nyilatkozatot tett közzé a CEU-törvény ellen.

Az ország egyik legjobb iskolája tanárainak közleményében az áll, hogy nem értenek egyet a lex-CEU-ként aposztrofált törvény elfogadásának módjával, annak tartalmával és szellemiségével. Az aláírók kiállnak a tanítás és a tanulás szabadsága és a nyílt társadalmi viták mellett.

Az aláírók között van az ország legismertebb matematika tanára, Gerőcs László is. Ő már korábban is bírálta a kormány oktatással kapcsolatos intézkedéseit.  2014-ben például nyílt levélben tiltakozott Hoffmann Rózsa akkori köznevelési államtitkárnál a tanárok számára megalázó minősítési eljárás miatt.

A lap úgy tudja, a tiltakozó levél az iskolán belül feszültséget keltett, de a tanárok lehetőséget kaptak arra, hogy nyilatkozatukat közzétegyék az iskola honlapján.

Minden esetre nem biztos, hogy Ádert feltétlen örömujjongás fogadja majd.

Már csak azért sem, mert a 24.hu szerint több mint százhetven trefortos diák írta alá azt a petíciót, amely Áder látogatása ellen tiltakozik. A diákok fölöttébb kemény hangú szövegében ugyanis az áll, hogy Áder – azzal, hogy aláírta a “lex CEU-t” – olyan álláspontot képviselt, amely “ellentétben áll az iskolánk értékeivel, érdekeivel.” Éppen ezért a gimnazisták párbeszédet kezdeményeztek az ügyben a tanárokkal, az iskola vezetésével: el szerették volna érni, hogy az illetékesek konzultáljanak velük a vizitről, amelyet elleneznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Parlamentben sincs egyetértés a Covid-oltással kapcsolatban

Az Európai Parlamentben sincs egyetértés a Covid-oltással kapcsolatban

A BMW M sportmodelleket viszik, mint a cukrot

A BMW M sportmodelleket viszik, mint a cukrot

Közösségimédia-guruval erősít Mészáros volt médiacége

Közösségimédia-guruval erősít Mészáros volt médiacége