szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A köztársasági elnök kedden az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban tartott előadást. A gimnáziumból számos tanár és diák tiltakozott a CEU-törvény ellen, így nem csak az eredeti témáról, a fenntartható fejlődésről volt szó. Áder a politikai kérdések jó részét hárította.

  • A környezetvédelmi kérdésekben amúgy is aktív Áder János az előadásával a fenntarthatóság, környezettudatosság témahetet nyitotta meg, melyhez eddig közel 1900 iskola csatlakozott
  • Az elnök 9:50 körük érkezett meg a Trefortba, és délig tartotta az előadást, ahol kérdezhettek is a kiválasztott diákok, majd az igazgatói irodában beszélgetett még néhány diákkal és tanárral.
  • Az esemény azért is tűnt izgalmasnak, mert a Trefort negyven pedagógusa aláírt egy a lex-CEU-ként aposztrofált törvény elfogadásának módja, annak tartalma és szellemisége elleni közleményt. Az aláírók kiálltak a tanítás és a tanulás szabadsága és a nyílt társadalmi viták mellett.
  • Nem csak a tanárok, 170 diák is tiltakozott az Áder által aláírt CEU törvény ellen.
  • Végül valóban volt lehetőség kérdezni kényesebb témákban is - pl. CEU - de Áder sok újat nem mondott.
1 2 3
Sorrend megfordítása

12-kor vége - néhány diák és tanár az igazgatóiba vonul Áderrel

Az elnök megköszöni a figyelmet, és arra biztatja a diákokat, hogy legyenek ilyen aktívak a jövőben is, őrizzék meg érdeklődésüket a közügyek iránt.

Rövid taps.

Vége a közvetítésnek. 

Áder nem meggyőzni jött, hanem gondolkodásra hív

Sorolja, mit tehetett volna a lex CEU-val. (Visszaküldi a parlamentnek, vagy elküldi az Alkotmánybíróságnak.)
Nem látták a kollégáival annak érveit, hogy bármelyiket válassza – mondja.

A személyét ért támadásokról szólva azt mondja, erre minden politikusnak készülni kell. Népszerű akarok lenni, vagy elvszerű – volt a kérdés, amelyet feltett magának. Ha elküldte volna az Alkotmánybíróságnak, akkor népszerűbb lett volna, de ő elvszerű volt. 

©


Áder kijelentette azt is, a rendszerváltás arról is szólt, hogy fel lehessen tenni minden kérdést, meg lehessen izzasztani politikusokat.

A lánya azonban kapott egy olyan üzenetet: hogy "Remélem hamarosan apád miatt fekete ruhában jársz". Ezt azért erősnek gondolja az elnök. 

Áder vizet kér, és a CEU-törvényről beszél

Mint mondja, megvizsgálták a törvény aláírása előtt, hogy az korlátozza-e az oktatás szabadságát. Azt is, hogy a törvényeknek megfelel-e, ütközik-e nemzetközi szerződésekbe vagy uniós jogszabályokba.

Szerinte mindezek alapján alkotmányos a felsőoktatási törvény módosítása, igaz elismeri, lehetnek olyanok, akik szerint nem az.

A külföldi egyetemeknek tényleges képzést is kell folytatnia – ez a passzus is bekerült a törvénybe. Erre mondják azt, hogy nem lehet létrehozni fél év alatt egy ilyen campust. Áder szerint a New York-i társaságnak kellene kötnie megállapodást egy ott működő másik, képzést folytató egyetemmel. Ez Áder szerint könnyen megoldható. (Megjegyzi, most kicsit a CEU jogászainak dolgozott.)

A másik új passzus a jogszabályban, hogy kétoldalú megállapodást kell kötnie a magyar kormánynak és New York államnak. Áder szerint az a kérdés, hogy a 2004-es szerződés hatályban van-e. Ezt meg kell vizsgálni, de ha van jóhiszeműség, akkor ez megoldható.

Mi a legrosszabb forgatókönyv, ha nincs új megállapodás? Akkor 2018 szeptemberétől nem indulhat amerikai diplomát adó képzés. De a magyar diplomát adó képzés továbbra is mehet. És aki már elkezdte, az változatlan feltételekkel befejezheti ez egyetemet.

Végre CEU-s kérdések!

A következő diák azt kérdezi, hogy Áder szerint hasznos-e a CEU a magyar diákok számára? Okoz-e kárt Magyarországnak? Ha nem, akkor a törvénymódosításnak mi az értelme? Miért nem a fennálló esetleges szabálysértések megoldását célozza a törvény?

Áder több kérdést vár, hogy egyszerre tudjon válaszolni.

Áder megtehette volna, hogy nem írja alá a CEU-törvényt – mondja egy diák.
Ez már kérdés? – így Áder.
Végül a diák arra volt  kíváncsi, hogyan bírja a személyét ért támadásokat?

Egy következő trefortos azt kérdezte, mi a véleménye a CEU-törvényről magánemberként? Annak aláírásában benne van-e a személyes véleménye, vagy erre nem lehet tekintettel? Egy másik diák szerint, a jogszabály visszaküldésére már csak azért is szükség lett volna, mert nem lett előkészítve.

©

A Trefort diákjainak fontos volt mindig is a szabad oktatás – mondja egy újabb felszólaló. Mennyire veszélyezteti a törvény a szabad oktatást? – teszi fel a kérdést.   

"A magyar kormány törvénysértéseire" kérdez rá egy újabb diák. Példaként azt említi, amikor "ismeretlen kopaszok" megakadályoztak egy népszavazási kérdést benyújtását, azt amikor a 2016-os 56-os ünnepségre nem engedtek be mindenkit, vagy azt is felhozza, hogy a parlamentben szexista megjegyzések hangzanak el. És semminek nincs következménye.

Ha ő – ahogy ígérte – minden ember elnöke, akkor miért nem vette figyelembe a CEU-törvénynél azok véleményét, akik most az utcákon is kifejezik azt? – szól egy újabb kérdés.

Ez utóbbit Áder gyorsan elintézi: "Ne gondoljuk, hogy azért, mert volt 70 ezer az utcán, az az összes magyar ember véleménye is".

A CEU-ról ugyanazt mondja, amit általában a kormányzat. A törvény 28 egyetemet érint, az Oktatási Hivatal vizsgálata szerint a 28 esetből 1 működött törvényesen.

Hány CEU van? – teszi fel ő is a kérdést (Kósa Lajos emlékezetes felszólalását idézve). Szerinte egyébként három. De tényleges képzést csak a Nádor utcában működő egyetem folytat, a New York-i nonprofit szervezet csak diplomát ad ki, de képzést nem folytat.

Veszélyben van-e a diplomája annak, aki most tanul a CEU-n? Nincs. A törvény – Áder szerint – csak a New Yorkban működő nonprofit szervezetre vonatkozik, amelynek diplomakibocsátási joga van, de képzést nem folytat.

Miért "Állítsuk meg Brüsszelt" kampány volt?

A nemzeti konzultáció kevéssé tekinthető sikeresnek – mondja egy diák. De a nyomtatás, szállítás rengeteg környezetszennyezéssel járt. Mi a véleménye az elnök úrnak? – kérdezi.

Áder: hogy mennyire volt sikeres politikailag, azt rábízná Orbán Viktorra. Hogy van-e környezeti lábnyoma. Igen, van. De vannak más szempontok is.

A diák visszakérdez: miért ne inkább "Állítsuk meg a globális felmelegedést" óriásplakátkampány volt, miért azt látjuk mindenütt, hogy "Állítsuk meg Brüsszelt!"?

Áder megint hárít: nem akar a politkai kérdésekre válaszolni.

A szélerőműveket miért nem szereti a kormány?

Egy diák felteszi a jogos kérdést, hogy ha ennyire fontos a klímavédelem, mint ahogy Áder mondja, akkor miért nem támogatja a kormány a szélenergiát.

Ebben vita van az elnök és a kormány között – mondja Áder. Ő erről azt a választ kapta a kormányzattól, hogy az a napenergiát tartja fontosabbnak.

Az euroszkepticizmus mennyire befolyásolja Ádert a munkájában?

Ez egy következő diákkérédés.

A válasz: nem nagyon. Majd egy huszáros vágással átköti ezt a témát is a klímavédelemre. (Ebben azt is mondja, tegyük zárójelbe, hogy Trump kihátrál a CO2-egyezményekből.) Hogy ennek mi köze az euroszkepticizmushoz, nem derül ki.

Jöhetnek a kérdések! Nem zárkózik el a közéleti kérdések elől sem

Az első diák a magyar kormány döntéseit firtatja, már ami a klímaváltozás megfékezését segíti.

Áder szerint ebben jók vagyunk. Újra szeretnénk gondolni a nemzeti energiastratégiát. Szorgalmazzuk az E-autók terjedését. Közintézményeket támogatni kell a napenergia-átállásban.
De rögzíti, hogy alaperőművekre szükség van, és Magyarország a nukleáris erőmű mellett tette le a voksot.

©

A következő diák kérdése Pakshoz kapcsolódik. Miért nem történt népszavazás erről? Áder szerint a választási bizottság nem tartotta az ezzel kapcsolatos benyújtott kérdést alkalmasnak. De lehet próbálkozni – teszi hozzá Áder.

A diák visszakérdez, miért kell egy országnak azt a kockázatot vállalni, amit egy atomerőmű magában hordoz. Áder szerint Paks az egyik legbiztonságosabb erőmű ma Európában, és hozzáteszi, a nukleáris áram a legolcsóbb. 

Még egy kérdés Paksról. Mi lesz a használt radioaktív anyagok tárolásával? Áder nem tud válaszolni, de továbbítja a kérdést Lázár Jánosnak.

Nekem csöngettek ki?

Teszi fel a kérdést Áder. De ebben semmi politika nincs. Ráadásul kiderült, ez becsöngetés volt.

A legutóbbi buliban ilyen italt fogyasztottál?

Ez a kérdés következik. De ezt sem akarja megtudni Áder, mondják el a szüleiknek – mondja.

De azt azért felteszi, "egy üveg sörnek mennyi a vízlábnyoma?".

1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

Franciaország az uniós országokból érkezőknek is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen

Lengyelországban március végéig több mint 3 millió embert oltanak be koronavírus ellen