szerző:
hvg.hu

A köztársasági elnök kedden az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban tartott előadást. A gimnáziumból számos tanár és diák tiltakozott a CEU-törvény ellen, így nem csak az eredeti témáról, a fenntartható fejlődésről volt szó. Áder a politikai kérdések jó részét hárította.

  • A környezetvédelmi kérdésekben amúgy is aktív Áder János az előadásával a fenntarthatóság, környezettudatosság témahetet nyitotta meg, melyhez eddig közel 1900 iskola csatlakozott
  • Az elnök 9:50 körük érkezett meg a Trefortba, és délig tartotta az előadást, ahol kérdezhettek is a kiválasztott diákok, majd az igazgatói irodában beszélgetett még néhány diákkal és tanárral.
  • Az esemény azért is tűnt izgalmasnak, mert a Trefort negyven pedagógusa aláírt egy a lex-CEU-ként aposztrofált törvény elfogadásának módja, annak tartalma és szellemisége elleni közleményt. Az aláírók kiálltak a tanítás és a tanulás szabadsága és a nyílt társadalmi viták mellett.
  • Nem csak a tanárok, 170 diák is tiltakozott az Áder által aláírt CEU törvény ellen.
  • Végül valóban volt lehetőség kérdezni kényesebb témákban is - pl. CEU - de Áder sok újat nem mondott.
1 2 3
Sorrend megfordítása

12-kor vége - néhány diák és tanár az igazgatóiba vonul Áderrel

Az elnök megköszöni a figyelmet, és arra biztatja a diákokat, hogy legyenek ilyen aktívak a jövőben is, őrizzék meg érdeklődésüket a közügyek iránt.

Rövid taps.

Vége a közvetítésnek. 

Áder nem meggyőzni jött, hanem gondolkodásra hív

Sorolja, mit tehetett volna a lex CEU-val. (Visszaküldi a parlamentnek, vagy elküldi az Alkotmánybíróságnak.)
Nem látták a kollégáival annak érveit, hogy bármelyiket válassza – mondja.

A személyét ért támadásokról szólva azt mondja, erre minden politikusnak készülni kell. Népszerű akarok lenni, vagy elvszerű – volt a kérdés, amelyet feltett magának. Ha elküldte volna az Alkotmánybíróságnak, akkor népszerűbb lett volna, de ő elvszerű volt. 

©


Áder kijelentette azt is, a rendszerváltás arról is szólt, hogy fel lehessen tenni minden kérdést, meg lehessen izzasztani politikusokat.

A lánya azonban kapott egy olyan üzenetet: hogy "Remélem hamarosan apád miatt fekete ruhában jársz". Ezt azért erősnek gondolja az elnök. 

Áder vizet kér, és a CEU-törvényről beszél

Mint mondja, megvizsgálták a törvény aláírása előtt, hogy az korlátozza-e az oktatás szabadságát. Azt is, hogy a törvényeknek megfelel-e, ütközik-e nemzetközi szerződésekbe vagy uniós jogszabályokba.

Szerinte mindezek alapján alkotmányos a felsőoktatási törvény módosítása, igaz elismeri, lehetnek olyanok, akik szerint nem az.

A külföldi egyetemeknek tényleges képzést is kell folytatnia – ez a passzus is bekerült a törvénybe. Erre mondják azt, hogy nem lehet létrehozni fél év alatt egy ilyen campust. Áder szerint a New York-i társaságnak kellene kötnie megállapodást egy ott működő másik, képzést folytató egyetemmel. Ez Áder szerint könnyen megoldható. (Megjegyzi, most kicsit a CEU jogászainak dolgozott.)

A másik új passzus a jogszabályban, hogy kétoldalú megállapodást kell kötnie a magyar kormánynak és New York államnak. Áder szerint az a kérdés, hogy a 2004-es szerződés hatályban van-e. Ezt meg kell vizsgálni, de ha van jóhiszeműség, akkor ez megoldható.

Mi a legrosszabb forgatókönyv, ha nincs új megállapodás? Akkor 2018 szeptemberétől nem indulhat amerikai diplomát adó képzés. De a magyar diplomát adó képzés továbbra is mehet. És aki már elkezdte, az változatlan feltételekkel befejezheti ez egyetemet.

Végre CEU-s kérdések!

A következő diák azt kérdezi, hogy Áder szerint hasznos-e a CEU a magyar diákok számára? Okoz-e kárt Magyarországnak? Ha nem, akkor a törvénymódosításnak mi az értelme? Miért nem a fennálló esetleges szabálysértések megoldását célozza a törvény?

Áder több kérdést vár, hogy egyszerre tudjon válaszolni.

Áder megtehette volna, hogy nem írja alá a CEU-törvényt – mondja egy diák.
Ez már kérdés? – így Áder.
Végül a diák arra volt  kíváncsi, hogyan bírja a személyét ért támadásokat?

Egy következő trefortos azt kérdezte, mi a véleménye a CEU-törvényről magánemberként? Annak aláírásában benne van-e a személyes véleménye, vagy erre nem lehet tekintettel? Egy másik diák szerint, a jogszabály visszaküldésére már csak azért is szükség lett volna, mert nem lett előkészítve.

©

A Trefort diákjainak fontos volt mindig is a szabad oktatás – mondja egy újabb felszólaló. Mennyire veszélyezteti a törvény a szabad oktatást? – teszi fel a kérdést.   

"A magyar kormány törvénysértéseire" kérdez rá egy újabb diák. Példaként azt említi, amikor "ismeretlen kopaszok" megakadályoztak egy népszavazási kérdést benyújtását, azt amikor a 2016-os 56-os ünnepségre nem engedtek be mindenkit, vagy azt is felhozza, hogy a parlamentben szexista megjegyzések hangzanak el. És semminek nincs következménye.

Ha ő – ahogy ígérte – minden ember elnöke, akkor miért nem vette figyelembe a CEU-törvénynél azok véleményét, akik most az utcákon is kifejezik azt? – szól egy újabb kérdés.

Ez utóbbit Áder gyorsan elintézi: "Ne gondoljuk, hogy azért, mert volt 70 ezer az utcán, az az összes magyar ember véleménye is".

A CEU-ról ugyanazt mondja, amit általában a kormányzat. A törvény 28 egyetemet érint, az Oktatási Hivatal vizsgálata szerint a 28 esetből 1 működött törvényesen.

Hány CEU van? – teszi fel ő is a kérdést (Kósa Lajos emlékezetes felszólalását idézve). Szerinte egyébként három. De tényleges képzést csak a Nádor utcában működő egyetem folytat, a New York-i nonprofit szervezet csak diplomát ad ki, de képzést nem folytat.

Veszélyben van-e a diplomája annak, aki most tanul a CEU-n? Nincs. A törvény – Áder szerint – csak a New Yorkban működő nonprofit szervezetre vonatkozik, amelynek diplomakibocsátási joga van, de képzést nem folytat.

Miért "Állítsuk meg Brüsszelt" kampány volt?

A nemzeti konzultáció kevéssé tekinthető sikeresnek – mondja egy diák. De a nyomtatás, szállítás rengeteg környezetszennyezéssel járt. Mi a véleménye az elnök úrnak? – kérdezi.

Áder: hogy mennyire volt sikeres politikailag, azt rábízná Orbán Viktorra. Hogy van-e környezeti lábnyoma. Igen, van. De vannak más szempontok is.

A diák visszakérdez: miért ne inkább "Állítsuk meg a globális felmelegedést" óriásplakátkampány volt, miért azt látjuk mindenütt, hogy "Állítsuk meg Brüsszelt!"?

Áder megint hárít: nem akar a politkai kérdésekre válaszolni.

A szélerőműveket miért nem szereti a kormány?

Egy diák felteszi a jogos kérdést, hogy ha ennyire fontos a klímavédelem, mint ahogy Áder mondja, akkor miért nem támogatja a kormány a szélenergiát.

Ebben vita van az elnök és a kormány között – mondja Áder. Ő erről azt a választ kapta a kormányzattól, hogy az a napenergiát tartja fontosabbnak.

Az euroszkepticizmus mennyire befolyásolja Ádert a munkájában?

Ez egy következő diákkérédés.

A válasz: nem nagyon. Majd egy huszáros vágással átköti ezt a témát is a klímavédelemre. (Ebben azt is mondja, tegyük zárójelbe, hogy Trump kihátrál a CO2-egyezményekből.) Hogy ennek mi köze az euroszkepticizmushoz, nem derül ki.

Jöhetnek a kérdések! Nem zárkózik el a közéleti kérdések elől sem

Az első diák a magyar kormány döntéseit firtatja, már ami a klímaváltozás megfékezését segíti.

Áder szerint ebben jók vagyunk. Újra szeretnénk gondolni a nemzeti energiastratégiát. Szorgalmazzuk az E-autók terjedését. Közintézményeket támogatni kell a napenergia-átállásban.
De rögzíti, hogy alaperőművekre szükség van, és Magyarország a nukleáris erőmű mellett tette le a voksot.

©

A következő diák kérdése Pakshoz kapcsolódik. Miért nem történt népszavazás erről? Áder szerint a választási bizottság nem tartotta az ezzel kapcsolatos benyújtott kérdést alkalmasnak. De lehet próbálkozni – teszi hozzá Áder.

A diák visszakérdez, miért kell egy országnak azt a kockázatot vállalni, amit egy atomerőmű magában hordoz. Áder szerint Paks az egyik legbiztonságosabb erőmű ma Európában, és hozzáteszi, a nukleáris áram a legolcsóbb. 

Még egy kérdés Paksról. Mi lesz a használt radioaktív anyagok tárolásával? Áder nem tud válaszolni, de továbbítja a kérdést Lázár Jánosnak.

Nekem csöngettek ki?

Teszi fel a kérdést Áder. De ebben semmi politika nincs. Ráadásul kiderült, ez becsöngetés volt.

A legutóbbi buliban ilyen italt fogyasztottál?

Ez a kérdés következik. De ezt sem akarja megtudni Áder, mondják el a szüleiknek – mondja.

De azt azért felteszi, "egy üveg sörnek mennyi a vízlábnyoma?".

1 2 3

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Koszorúzott az Emmi a tatárszentgyörgyi áldozatok sírjánál

Koszorúzott az Emmi a tatárszentgyörgyi áldozatok sírjánál

Az osztrák kancellár szerint elfogadhatatlan a Junckert támadó magyar plakátkampány

Az osztrák kancellár szerint elfogadhatatlan a Junckert támadó magyar plakátkampány

Videó: Akkora szél van Bariban, hogy kifújt a strandra egy teherhajót

Videó: Akkora szél van Bariban, hogy kifújt a strandra egy teherhajót

122 millió forinttal lopta meg valaki a Mazsihiszt, két dolgozót kirúgtak

122 millió forinttal lopta meg valaki a Mazsihiszt, két dolgozót kirúgtak

Azt ismerik, hogy két birka, egy kecske, egy szarvas és egy papagáj utazik egy Opelben? – videó

Azt ismerik, hogy két birka, egy kecske, egy szarvas és egy papagáj utazik egy Opelben? – videó

Új törvény jön, repülhet, aki a munkahelyi gépén facebookozik, letöltöget, filmet néz

Új törvény jön, repülhet, aki a munkahelyi gépén facebookozik, letöltöget, filmet néz