szerző:
hvg.hu

Ismét megszólalt Király Miklós, aki korábban Facebook-üzenetben igyekezett elmagyarázni Orbán Viktornak: azzal, hogy a kormányoldalon csak "Soros-egyetemként" emlegetett CEU lehetetlen helyzetbe hozása miatt az egész hazai egyetemi szféra veszélyeztetve érzi magát.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának tanára, Mádl Ferenc köztársasági elnök egykori tanácsadója most a Heti Válasznak adott interjút, amelyből kiderül, hogy – Kovács Tamás olimpikonnal ellentétben – neki nem küldött választ a miniszterelnök. Abban azonban reménykedik, hogy ha formális választ nem is kap, Orbán tetteiben azért megjelenik mindaz, amire figyelmeztette.

Arra a kérdésre, hogy miért csak most emelte fel a szavát a kormány lépései ellen, Király Miklós azt mondta: nem nyilvános fórumokon már többször megszólalt, részt vett például a Professzorok Batthyány Körének legutóbbi értékelésében, amely itt-ott kritikát is megfogalmazott.

A mostani intézkedések viszont a szívemhez legközelebb álló területeket érintik: az egyetemi világot és az európai integrációt, amelynek jogát három évtizede tanítom. Ez állt össze >>robbanó eleggyé<<: a CEU-ügy, a félrevezető nemzeti konzultáció és a Brüsszel-ellenes kampány, valamint az egyre nehezebben indokolható irányváltás a külpolitikában."

 Király a beszélgetésben kijelentette: konzervatív értelmiséginek tartja magát, de még így sincs baja azzal, hogy a CEU-n társadalmi nemekkel (gender) is foglalkoznak. "Nem adnék ugyan elő a témában, más a megközelítésem, négy gyerekem van, számomra a hagyományos család nagy érték.

Ahogy érték az egyetemi szférában a sokszínűség és a szabad gondolkodás is. Ezek a kreativitás forrásai, ezek nélkül nincs tudományos fejlődés.”

 Az ELTE tanára azt is elmondta, hogy 1987-ben Mádl Ferenc ajánlására Soros-ösztöndíjat kapott, ennek révén hat héten át tanulhatott amerikai jogot Dallasban, és megfordulhatott a Berkeley Egyetemen is.

Király e ponton megismételte, amit nyílt levelében is megfogalmazott: a CEU ügyében nem Soros György érdekeiért állnak ki a megszólaló professzorok, hanem az oktatók és a hallgatók jogai, valamint a magyar felsőoktatás érdekei mellett. Úgy véli, hogy a CEU elleni támadás nemcsak az ott tanulókra, hanem az egész magyar felsőoktatásra is kihat, mivel az intézmény már szervesült, könyvtára más egyetemek hallgatói előtt is nyitva áll.

A CEU-üggyel és a Brüsszel-ellenes kampánnyal Király szerint Magyarország az elmúlt ötven-hatvan évben felhalmozott erkölcsi tőkét égeti el. Szerinte attól, hogy "sáros cipőben végiggázolunk a perzsaszőnyegen, még nem lesz nagyobb az érdekérvényesítő képességünk" az unióban. Éppen ezért azt javasolja, hogy

Ne töltsük ki és ne küldjük vissza a Brüsszel-ellenes konzultációs kérdőíveket. Ne mondhassa a kormány, hogy sok millió ember állt be otromba jelszavai mögé."

Ezek a kampányok – fogalmazott Király Miklós – rövid távon pártpolitikai hasznot hozhatnak, de a pillanat uralása komoly mellékhatásokkal jár: rengeteg negatív érzést szabadítanak el a kormány üzenetei, emelkedik a gyűlölködés, az agresszió, a normaszegési hajlandóság a társadalomban.

Arra a kérdésre, hogy az idei a lázadás éve lesz-e, Király Miklós úgy válaszolt: "Nem. Vagy ha az, hát nem úgy, ahogy a miniszterelnök úr előrevetítette."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Egyetemi tanár segít eligazodni Orbánnak CEU-ügyben

Nyílt levelet tett közzé Orbán Viktornak a Facebookon Mádl Ferenc volt köztársasági elnök tanácsadója. Király Miklós szerint a kormányfő "csakazértis" az ellenkezőjét teszi, mint amire a felsőoktatás és a tudomány képviselői kérik őt.

Idén is elmarad az igazi ősz, hétfőn már hózápor lehet

Idén is elmarad az igazi ősz, hétfőn már hózápor lehet

"Az elkövetkező 40 évben nem szabad politikával foglalkozni" – a Saller forgatásán jártunk

"Az elkövetkező 40 évben nem szabad politikával foglalkozni" – a Saller forgatásán jártunk

A Párbeszéd kérdőre vonta Tarlóst a Lokál kizárólagos engedélye miatt

A Párbeszéd kérdőre vonta Tarlóst a Lokál kizárólagos engedélye miatt

Tompos Kátya brutális balesetnek volt szemtanúja, keresi a sérültet

Tompos Kátya brutális balesetnek volt szemtanúja, keresi a sérültet

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Zuckerberg a sajtóból értesült róla, hogy a Facebook Sorost lejárató céggel dolgozik együtt

Zuckerberg a sajtóból értesült róla, hogy a Facebook Sorost lejárató céggel dolgozik együtt