Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az NFM ismét csak titkolná, milyen tanulmányok készültek el, így az ügyben bírósághoz fordultunk.

„Mivel a bevándorlási ügyek alakulása új helyzet elé állítják (így! – a szerk.) mind az Európai Unió vezetését, mind a tagállamokat – köztük Magyarországot is –, a kormányzati döntések, álláspontok megalapozásához szükség van kiegészítő szolgáltatás igénybevételére” – a hvg.hu birtokába került dokumentumok szerint ezzel indokolta 2015 decemberében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), miért kellett egy újabb, 790 millió forintos szerződéssel kiegészíteni azt az önmagában is brutális összegű, több mint 6 milliárd forintos tanácsadói szerződést, amelyet alig két hónappal korábban kötött a tárca a Századvég Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató konzorciumával.

A bruttó 6 milliárd forintos keretösszegű megállapodást – ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk – annak a nagy vihart kavart 3,8 milliárdos tanácsadói megbízásnak a kvázi folytatásaként kötötte 2015 októberében az NFM és a Századvég, amelyet az előző kormányzati ciklusban, 2011 végén nyert el a két cég a mostani körből kimaradó Strategopolisszal. Bár a 2012 és 2014 között készült, vitatható színvonalú tanulmányokról – amelyeket többévnyi pereskedés után tavaly februárban kénytelen volt kiadni munkatársunknak a Miniszterelnökség – a feldolgozás során kiderült, hogy vajmi kevés kormányzati döntést alapoztak meg, a kormányt – pontosabban az NFM-et – ez nem tartotta vissza a megbízás megújításától. Sőt, megemelt keretösszeggel, a feladatokat némileg kibővítve kötött újabb szerződést a Századvéggel.

©

Úgy tűnik azonban, ez sem volt elég: a fenti indoklással annak ellenére bízták meg (hirdetmény nélküli meghívásos közbeszerzés útján) újabb közel 800 millióért a két céget, hogy a kiegészítő szerződés témáját – a bevándorláshoz kapcsolódó társadalmi és politikai kérdések elemzését – az eredeti keretszerződés is lefedhette volna. Abban ugyanis honvédelemmel, biztonságpolitikával, rendvédelemmel, közbiztonsággal, illetve a külpolitikával foglalkozó elemzéseket is havonta készítenie kellett a cégcsoportnak, de ha a területek havi monitoringja erre mégsem lett volna elég, akkor is belefért volna a munka a „társadalomtudományi kutatással alátámasztott stratégiai tanulmánykészítés”, netán a „szakpolitikai kutatással alátámasztott stratégiai tanácsadás” kategóriákba.

Kétségtelen, hogy így „csak” a keretszerződésben rögzített 47,1 millió forintot, illetve az óránként 31 750 forintos tanácsadói díjakat számíthatták volna fel, szemben a most birtokunkba került kiegészítő szerződésben szereplő 230 + 561,8 millió forinttal, amiből az első tétel az EU 28 tagállamában 1000 fős mintán végzett közvélemény-kutatások, a második pedig azok feldolgozásának és kiértékelésének a díja.

A feladat első részét a szerződéskötéstől számított 9, a másodikat pedig 11 hét alatt kellett teljesítenie a Századvégnek, vagyis kevesebb mint 3 havi munkáért járt a közel 800 millió forint, amit a szintén birtokunkba került igazolás tanúsága szerint 2016 júniusára az utolsó fillérig ki is fizetett az NFM.

A 6 milliárdos keretösszegű, „eredeti” szerződésből a friss összesítés szerint 2015-re összesen 1 milliárd 88 millió forintnyi összeget fizetett ki a Századvégnek a minisztérium. Ez ahhoz képest mindenképp figyelemre méltó, hogy októberi megkötésétől számítva a szerződés mindössze három hónapot ölelt fel 2015-ben, míg 2016, 2017 és 2018 egész évi munkájára is „csak” hatszázmillió forinttal többet, egyenként egymilliárd-hatszázkilencvenötmilliót irányzott elő a szöveg.

Szerettük volna természetesen megismerni a megbízás keretében készült tanulmányokat és elemzéseket is. Hiába kértük ki azonban a dokumentumokat még decemberben az NFM-től, a minisztérium a korábbi (a 2012-14 közötti tanulmányokat érintő) perben alkalmazott taktikával élve megtagadta a kiadásukat, mondván, az ügyben nem ő az adatkezelő. Az elutasítás után természetesen bírósághoz fordultunk, amely két tárgyalás után eddig még nem hozott ítéletet. Az adatkiadási perben ismét a TASZ segíti munkatársunkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!