szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyanú szerint a fővárosi kormányhivatal részrehajlóan járt el az ORÖ ügyében: úgy alakították az ügyintézést, hogy azzal Farkas Flóriánékat segíthessék. A Romnet szerint a fiktív megyei ORÖ-irodák miatt ugyancsak nyomoznak.

Hivatali visszaélés gyanújával nyomozást rendelt el a Budapest Főváros Kormányhivatal ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) ügyében – írja a Romnet a birtokába került rendőrségi iratokra hivatkozva. A lap úgy tudja: a gyanú szerint az Országos Roma Önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó kormányzati szerv részrehajlóan járt el, és nem szankcionálta azt, hogy az ORÖ nem teljesítette a törvényes rend helyreállítására vonatkozó utasításokat.

A roma portál azt is írja: a fiktív megyei ORÖ-s irodák miatt szintén nyomoznak, "amely miatt heteken belül legalább 20 gyanúsítotti kihallgatásra kerülhet sor".

A cikk szerint az érintett kormányhivatal részrehajló vizsgálatokkal és megállapításokkal segített az ORÖ „olyan irányú törekvéseit, amelyek Farkas Flórián érdekei szolgálják”. Példaként említették: amikor megpróbálták elmozdítani az elnöki posztról Hegedüs Istvánt, előfordult, hogy késő este, a beadvány érkeztetése után alig két órán belül adtak ki állásfoglalást.

Máskor viszont egyáltalán nem siettek a törvényesség ellenőrzésére vonatkozóé észrevételezésekkel, vizsgálatokkal kapcsolatos ügyintézéssel, állásfoglalások kiadásával. „Csak abban az estben telt hosszú hetekbe és hónapokba, ha Farkas Flórián ellenzéki képviselői fordultak a felügyeleti szervhez" – olvasható a Romneten. Itt azt említették példaként, hogy Makai István képviselő két évvel ezelőtt kért törvényességi ellenőrzést az önkormányzattal szemben, amelyet azóta sem végeztek el.

A hvg.hu április végén írta meg: a Farkas Flóriánék időszakához köthető szabálytalanságok miatt nagy bajban van az ORÖ. Az Országos Roma Önkormányzatnak az Emmi és egy székesfehérvári számítástechnikai cég, az Albacomp felé fennálló majdnem 400 milliós adósságon túlmenően is majdnem félmilliárd forintnyi tartozása van. Például ügyvédi irodáknak, őrző-védő cégeknek is tartozik, de számos kifizetetlen közüzemi számlája is van.

Farkas Flórián volt elnök miniszteri biztosként felügyelte a Híd a munka világába nevű programot, egy időben a hasonló nevű szövetkezetet is vezette. 1,6 milliárd forintot költhettek volna a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának segítésére, ehelyett sok kétes beruházásuk volt, például drágán béreltek irodákat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvizsgálta a projektet, majd visszakérte az ORÖ-től a támogatási összeget.

Farkas Flórián hónapok óta kerüli a nyilvánosságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Joó Hajnalka Itthon

Faképnél hagyják Farkas Flóriánt: kidőlhet a Lungo Drom Orbán tanácsadója alól

Százas-ezres nagyságrendben hagyhatják el a Farkas Flórián vezette Lungo Dromot a miniszterelnök multifunkciós romaügyi biztosában csalódott tagok. A pár éve még az Országos Roma Önkormányzatot, tavalyig pedig a milliárdos visszaélések miatt bedőlt Híd a munkába programot is vezető politikus szerintük nemcsak a konkrét forrásokat, hanem a romák felemelkedési lehetőségét tapsolta el. A kilépők hamarosan új, országos roma közéleti szervezetet alapítanak a hitelét vesztett Lungo Drom helyett. Nagy kérdés, hogy a Fidesz 2018-ban ismét fel meri-e vállalni eddigi szövetségesét.

Kiemelt beruházás lett a debreceni oltóanyaggyár

Kiemelt beruházás lett a debreceni oltóanyaggyár

Évek után újra az Apple a piacvezető mobilgyártó

Évek után újra az Apple a piacvezető mobilgyártó

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát