szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Topház feljelentése szerint gyanús, hogy nem tudni, mire akarják felhasználni az otthon lakóiról készített képeket a civilek.

Ellentámadásba lendült a gödi Topház, amelyről a napokban látott nyilvánosságot lesújtó jelentés. A pénteki Magyar Nemzet értesülése szerint az intézmény feljelentést tett a jelentéstevő nemzetközi civil szervezet, a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) ellen, mégpedig képek jogosulatlan készítése miatt.

A civilek április 18-án engedély nélkül léptek be a Topházba, és ott illegálisan kép-, hang- és videófelvételeket készítettek – áll a feljelentésben. A kiskorúakról készítendő felvételekhez szükség lett volna gondviselő beleegyezésére – írják a feljelentésben, amelyben azzal is érvelnek, hogy

nem tudni, milyen célokra akarják felhasználni a gyerekekről készült kép- és hanganyagokat, ami visszaélésre adhat alkalmat.

A Topház szerint az MDAC látogatása felzaklatta az otthon "védenceit". Az intézményhez közelálló források szerint beállított fotók készültek, amelyek nem fedik a valóságot. Mint arról beszámoltunk, a civil szervezet 30 oldalas jelentése borzalmas higiénés körülményekről, lekötözött, éheztetett, bántalmazott otthonlakókról számolt be.

©

A civil szervezet a lap szerint már tavaly nyáron kérte a fenntartótól, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, hogy bejuthasson a Topházba. Novemberben szigorú feltételekhez kötve meg is kapták az engedélyt: a civilek előre egyeztessenek időpontot, csak fenntartói kísérettel járhatják be az otthont, emellett csak azokkal az ápoltakkal léphetnek kapcsolatba, akiknek a gondviselője erre írásban engedélyt kapott – írta elő a magyar állami intézmény.

Ezek a feltételek vélhetően azért nem feleltek meg az MDAC-nek, mert úgy gondolhatták, hogy így nem valós állapotokat tükröznek majd a látottak.

Steven Allen, a szervezet igazgatója azt írta, mindent megtettek, hogy védjék a lakók személyiségi jogait. Tagadta Czibere Károly szociális államtitkár szavait is, miszerint engedély nélkül mentek be az épületbe és illegálisan fotóztak, és mint mondta, ezt bizonyítani is tudják.

Szülők szerint rendszerszintű problémák vannak az intzéménnyel, például hogy ötven lakóra jut két gondozó. Többen azt mondták,

évek óta kilincselnek a körülmények javulásáért az illetékeseknél, de hiába.

A szülők ettől függetlenül kiállnak az intézmény mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Idill fogadta a gödi otthonban a kormány megbízottját

Karácsonykor Tarnai Richárd kormánymegbízott is ellátogatott a gödi Topház speciális otthonba, ahol egy jelentés szerint lekötözték, bántalmazták a gyerekeket. A megbízott vizitje alatt viszont mindenkit fehér ingbe öltöztettek, és bensőséges hangulatban énekeltek, játszottak a bentlakókkal.

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Sokakban a járvány idején tudatosult, hogy a munkahelyük nem jól bánik velük

Felmérés: Az európaiak jogállamisági mechanizmust akarnak

Felmérés: Az európaiak jogállamisági mechanizmust akarnak

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet