Mizsur András
Mizsur András

Az értelmi fogyatékkal élők jogaival foglalkozó Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) azt követeli a magyar kormánytól, hogy azonnal zárassa be a gödi Topház Speciális Otthont. A magyar és brit illetőségű civilszervezet azt is kivizsgáltatná, hogyan költötte el az uniós forrásokat az intézmény.


Nagyon súlyos állításokat fogalmazott meg a gödi Topház Speciális Otthon működésével kapcsolatban a szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében az értelmi fogyatékkal élők jogaival foglalkozó Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) brit és magyar illetőségű civilszervezet.

Sokkoló állapotok

Vizsgálatuk során az egyik gondozási egységben több bántalmazott gyerekkel és felnőttel találkoztak: egy három éves gyereket fémrácsos ágyban tartottak, képtelen volt járni és az izomsorvadás jeleit mutatta. Más lakók le voltak kötözve, többeknek nyílt sebeik voltak és feltételezhetően alultápláltak voltak.

©

A civilszervezet 30 oldalas beszámolója szerint olyan esettel is találkoztak, akit valamiféle összeeszkábált kényszerzubbonnyal kötöztek le. Továbbá az intézmény több lakóját elkülönítve, kulcsra zárt ajtók mögött tartották, vagy más módokon fizikailag korlátozták mozgásukat.

Az MDAC munkatársai azután fedezték fel a “sokkoló állapotokat”, hogy fél éven keresztül hiába kérték többször is a gödi intézmény vizsgalatának lefolytatását. Mindezek alapján a szervezet a gödi intézmény azonnali bezárására szólítja fel a magyar kormányt.

Életre való felkészítés

A Topház Speciális Otthon honlapja szerint az intézmény 1977. november 1-jén kezdte meg működését Gödön, az egykori Schaffer-kastélyból átalakított épületben, 100 férőhellyel az értelmi fogyatékos, mozgás- és halmozottan sérült gyermekek ápolására, gondozására.

Jelenleg a Topház főépületében 5 gondozási egységben 199 lakó él, az életkor, a nemek, valamint a mentális és fizikai képességek szerinti elosztás figyelembevételével; a Lakóotthon II-nek nevezett gondozási egységben 11 fő értelmileg akadályozott kiskorú "ellátása, fejlesztése, életre való felkészítése zajlik".

A Lakóotthon I egységben pedig 10 fő sérült lakó mindennapi segítése történik, személyre szabott gondoskodás formájában, olvasható a honlapon. A lakók többsége felnőtt korú.

Emberraktár

Steven Allen, az MDAC kampányfőnöke közleményükben azt írja, hogy az intézményben tapasztalt állapotok, az erőszakos és a bántalmazásra alapuló gyakorlatra utaló bizonyítékok a törvényi szabályozás rendszerszintű gyengeségének, illetve a független és hatékony ellenőrzés hiányának az eredménye.

©

Úgy fogalmaznak:

a kvázi emberraktárként működő gödi intézményben élő 220 fogyatékos gyereket és felnőttet több tízezer sorstársukhoz hasonlóan továbbra is el akarják rejteni a nyilvánosság elől.

Az MDAC nemcsak a gödi, hanem az összes hasonló intézmény felülvizsgálatát követeli.

Egy másik Soros-szervezet

A Mental Disability Advocacy Centre-t (MDAC)a Soros-féle Open Society Foundations alapította 2002-ben és azóta is a szervezet egyik támogatója. Az értelmi fogyatékkal és különböző pszichés betegségekkel élő gyerekek és felnőttek jogait képviselő MDAC nemcsak Európában (Magyarország, Bulgária, Horvátország, Oroszország, Szlovákia, Nagy-Britannia), hanem Afrikában is jelen van.

Hova tűntek az EU-s pénzek?

De itt nem áll meg az MDAC jelentése; a gödi intézmény vizsgálata során annak gyanúja is felmerült, hogy a Topház működése nemcsak, hogy sérti a bent lakók alapvető jogait, hanem európai uniós forrásokkal is visszaélések történhettek. A szervezet ezért az Európai Bizottsághoz fordul, és kéri, hogy az EU csalás elleni hivatala, az OLAF indítson vizsgálatot a Topház és a más, fogyatékosokkal foglalkozó intézmény esetében is.

©

Továbbá sürgetik az EB-t, hogy vizsgálja meg: az MDAC jelentésében megfogalmazott állítások megsértik-e az Európai Unió Alapjogi Chartáját.

Mivel az MDAC álláspontja szerint a gödi intézményben tapasztalt problémák nem egyediek, hanem rendszerszintűek, ezért felszólítják a magyar kormányt, hogy késlekedés nélkül reagáljon jelentésükre.

A jelentésben a Topház  bezárásán kívül többek között szorgalmazzák, hogy

  • Zárják be az összes olyan intézményt, amelyekben a fogyatékkal élőket bezárva tartanak és biztosítsák, hogy visszatérhessenek a közösségbe
  • Biztosítsanak azonnali fizikai, pszichológiai és pszichiátriai segítséget a Topház lakóinak
  • Hozzák nyilvánosságra és tisztázzák, hogy a Topház miként és mire költötte el az uniós forrásokat
  • Hozzanak létre egy kárpótlási alapot a Topház és más hasonló intézmény lakóinak részére
  • Garantálják, hogy a rendőrség nyomozást indít az ügyben, azonosítják és felelősségre vonják azokat, akik felelősek voltak az intézményben folyó bántalmazásokért
  • Függesszék fel minden olyan állami program finanszírozását, ami a közösségalapú szolgáltatás helyett intézményi ellátást ad a fogyatékkal élőknek.
  • Törvényileg tiltsák a fogyatékossággal élők intézeti elhelyezését, és mindenkinek biztosítsák a független lakhatáshoz való jogot

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Budapestre jön zenekarával a Maffiózók színésze

Budapestre jön zenekarával a Maffiózók színésze

Mégis fizet a hétórás késésért a Wizz Air

Mégis fizet a hétórás késésért a Wizz Air

Reagált a Huawei az Észak-Koreával kapcsolatos hírekre

Reagált a Huawei az Észak-Koreával kapcsolatos hírekre

Előkelő helyen végzett a magyar csapat a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián

Előkelő helyen végzett a magyar csapat a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián

A Digi kiveszi az RTL Klubot az online kínálatából

A Digi kiveszi az RTL Klubot az online kínálatából

Ma is csak kicsit mérséklődik a kánikula

Ma is csak kicsit mérséklődik a kánikula