szerző:
hvg.hu

A bírói integritás érvényesülése szempontjából nem mellőzhető a civil szervezetekben való részvétel mint kockázati tényező vizsgálata – üzente Szájer József feleségének hivatala.

Mint arról beszámoltunk, önkéntesen kitölthető kérdéssort küldött a bíráknak a múlt héten a Handó Tünde vezette Országos Bírói Hivatal (OBH). Ebben egyebek mellett arra kíváncsiak, hogy a bíró tagja-e valamilyen civil szervezetnek.

Kikérdezik őket arról is, hogy kockázatosnak gondolják-e, ha a bírósági szervezethez kapcsolódó civil szervezetnek van nem bíróságon dolgozó tagja is, továbbá firtatják azt is, hogy kockázatosnak gondolják-e, ha egy ilyen szervezet pályázaton támogatást nyer. Erről bővebben itt írtunk.

Az OBH péntek reggel közleményben reagált: mint írták, a bírósági integritás a befolyásmentes ítélkezés biztosítéka, elengedhetetlen a tisztesség és a feddhetetlenség védelme a bírósági szervezetben. Ráadásul a magyar tanács 2004 óta tagja az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózatának, (az ENCJ-nek), amely évente ad ki ehhez hasonló integritási kérdőívet.

Ezeknek a kérdései a magyar kérdőívekben is visszaköszönnek – írták. És mivel a bírák gazdasági társaságban tevékenységet nem folytathatnak, az egyetlen olyan társas együttműködési forma, amiben részt vehetnek, az egyesületi tagság.

Ennél fogva az integritás érvényesülése szempontjából nem mellőzhető a civil szervezetekben való részvétel mint kockázati tényező vizsgálata 

– üzente Szájer József feleségének hivatala. A magyar bírói kar jó része tudja is, hogy a kérdések döntő hányada és a civil szervezeti tagsággal kapcsolatos kérdések mindegyike a kérdőív része már 2015 óta – politikától és kampányidőszaktól függetlenül – írták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!