szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Óriási felháborodást keltett, hogy egy elavult villanyoszlopon áramütés érte Zoknit, a dömösi gólyát. Gondozója arra készül, hogy a madár tetemével fog demonstrálni az E-ON központjánál, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy rengeteg állat pusztul el hasonló okból minden évben. A cég átmenetileg megoldja, hogy több, állítólag elavult oszlopot biztonságossá tegyenek Dömösön, mert hamarosan 5 kis gólya fog kikelni a településen.

Hétfőn délelőtt kiszállt a helyszínre, és egyeztetetést kezdett az E.ON képviseletében a tatabányai üzemigazgatóság illetékese Márton András állatvédővel, aki a hétvégén a Facebookon számolt be a dömösi védett gólya, Zokni haláláról. A madárvédelemmel foglalkozó civil szerint az állatot az áramszolgáltató elavult, szigeteletlen középfeszültségű villanyoszlopa miatt érte áramütés, ezért a céget vádolta a gólya haláláért.

A gólya halálhíre elképesztő sebességgel terjedt el a közösségi médiában, valószínűleg ezért is intézkedett azonnal az E.ON, már hétfőn délelőtt felkeresték az állatvédőt. Erről Márton András számolt be a hvg.hu-nak közvetlenül azután, hogy az áramszolgáltató embereivel végigjárták azt a részt, ahol a madarat az áramütés érhette. Ugyanis szerinte azon az oszlopon kívül, ahol a madár meghalt, két másik szintén nagyon elavult és régi.

„Nagyjából két hét múlva ki fog kelni az 5 gólyagyerek, ezért most a legfontosabb, hogy július végére, amikor kirepülnek, gólyabiztossá tegyék ezeket. Két megoldás lehetséges: kizárni az áramütés lehetőségét, ami ezeken az öreg oszlopokon nehéz, vagy megoldani, hogy a madarak ne is akarjanak leszállni az oszlopokra. Mivel gyorsan kell cselekedni, abban maradtunk, hogy a kis gólyák kikelése miatt átmenetileg utóbbi megoldás lesz, és egy kúp forma ráépítmény kerül a villanyoszlopokra az idei évre, az afrikai elvonulásig. Ma elvi ígéretet kaptunk erre” – számolt be Márton.

E mellett abban maradtak, hogy egyeztetnek a végleges megoldásról, ami a madárvédő szerint csakis az lehet, ha föld alá kerülne a hálózati rész. Mint mondta, más nyugat-európai országokban ezt a nyilván drágább, de korszerűbb megoldást törvény írja elő. Már egyeztetett Dömös polgármesterével, aki szerinte örömmel egyeztet az áramszolgáltatóval erről.

„Abszolút pozitívan állnak a kérdéshez, és látom, hogy van szándék az E.ON részéről, ennek ellenére nem teszek le arról, hogy hétfő délután Zokni tetemével odamegyek a cég budapesti központjához a Váci útra. Odaviszem a halott gólyát, hogy saját szemükkel lássák az áramszolgáltató emberei. A Facebookon is közzé fogom tenni a felhívást, mert elfogadhatatlan, hogy egyes adatok szerint évi 170 ezer madár pusztul el országosan a villanyhálózatok miatt. Akinek ez nem tetszik, odajöhet, és gyújthat egy gyertyát” – mondta Márton András, akinek célja, hogy az egész országban megszűnjenek a madarakra veszélyes hálózati megoldások.

Update: Márton András kora délután arról számolt be, hogy az E.ON egyik magas beosztású, regionális vezetője még ma felkeresi, hogy egyeztessenek vele a helyzetről. Ennek ellenére meg akarja tartani a demonstrációját, de későbbre tolódik, és valószínűleg csak egy gyertyagyújtás lesz a cég székházánál.

Zokni, az elpusztult gólya
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Révész Sándor: Rosszkor jött az orvosok béremelése

Révész Sándor: Rosszkor jött az orvosok béremelése

Mentők vitték kórházba Csepel koronavírusos polgármesterét

Mentők vitték kórházba Csepel koronavírusos polgármesterét

Akkora a szmog, hogy két településen már veszélyes a levegő minősége

Akkora a szmog, hogy két településen már veszélyes a levegő minősége