Pálmai Erika
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bajban lehet az Országos Bírósági Hivatal mindent kontrollálni akaró elnöke. Érdemben fogják ugyanis vizsgálni a Handó Tündét túlhatalma miatt perlő bírák beadványát az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Az első szűrőn már átment az Emberi Jogok Európai Bíróságán, van már ügyszáma annak a beadványnak, amelyről a hvg.hu számolt be elsőként. Ebben a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája, Szepesházi Péter sorolja hosszasan, hány ponton sért jogállami normákat és konkrét jogszabályokat is a Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke által jegyzett integritási szabályzat. A célja szerint a bírósági korrupció kivédésére hivatott OBH elnöki utasításba ugyanis jogos és elvárható magatartási normák mellett – például, hogy bírónak ne legyen másodállása, se párttagsága, valamint ne fogadjon el nagyobb – a fizetése öt százalékánál drágább – ajándékot, néhány meglepő előírás is bekerült.

Rögtön az értelmező rendelkezéseknél kiderül például, hogy az integritás egyebek mellett jelenti az OBH elnök, azaz Handó Tünde értékeinek és elveinek való megfelelést. Márpedig „nem lehet demokratikus egy olyan jogintézmény és független egy olyan hatalmi ág (bírói hatalom), amely tagjainak meg kell felelniük egy személy (OBH-elnök) mindenkori értékrendjének és az általa hangoztatott elveinek” – áll a strasbourgi beadványban. Szepesházi azt kéri, a strasbourgi testület mondja ki, hogy a Handó-féle szabályzat a véleménynyilvánításhoz, a tisztességes tárgyaláshoz, a hatékony jogorvoslathoz, valamint a gyülekezési szabadsághoz való jogot is sérti. Szepesházi beadványát első körben nem szűrték ki, mint nyilvánvalóan alaptalant, így a strasbourgi bírák érdemben fognak vele foglalkozni. Ettől persze az ügy kimenetele még bármi is lehet.

Hasonló érvek alapján más bírák az Alkotmánybíróságon támadták meg az amúgy már 2016. július elsején hatályba lépett szabályzatot, és kérik a megsemmisítését. Ők egyebek mellett azt kifogásolják, hogy Handó már törvényerejű rendelkezést is hoz, amihez nincs joga.

„Az elmúlt időszakban megszaporodtak a bírákat ért támadások, a bírák befolyásolására irányuló, a bíróságok normális működését akadályozó, vagy a tárgyalás rendjét egyébként megzavaró cselekmények” – erre hivatkozva a közelmúltban egy újabb integritási kérdőívet töltet ki anonim módon az erre önként jelentkező bírákkal az OBH. Ebben pedig az aktuális közéleti vitáktól nehezen elvonatkoztatható módon ismét kikérdezik őket a civil szervezeti tagságukról is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

Az EU már eljárást is indít amiatt, hogy egyes tagállamok pénzért árulnak állampolgárságot

Az EU már eljárást is indít amiatt, hogy egyes tagállamok pénzért árulnak állampolgárságot

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez