szerző:
hvg.hu

A Fidesz közleményben jelentette be péntek délután, hogy megújította választási megállapodását a Fidesz és a Lungo Drom. Az elmúlt hetek egyik nagy kérdése volt, hogy a Farkas Flórián körüli botrányok miatt a Fidesz hajlandó-e továbbra is együttműködni a Lungo Drommal vagy sem.

Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke és Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke stratégiai megállapodást írt alá péntek délután a Fidesz Lendvay utcai székházában a két szervezet közötti együttműködésről – olvasható a kormánypárt közleményében.

Közölték, hogy a két politikus egyetértett abban: Magyarország jóléte és biztonsága nem valósulhat meg a magyarországi cigányság felemelkedése nélkül. „A polgári értékrendből adódó feladat a cigányság képzettséghez és munkához juttatása, ami lehetőséget teremt a felemelkedésükre és erősíti közösségeik együttműködését és békés együttélését. Mindez csak a magyarországi cigányság és a polgári erők összefogásával valósítható meg, amelynek része a helyi és országos közéletben való aktív részvétel elősegítése, valamint a cigányság önkormányzati és országgyűlési képviselete is” – fogalmaztak.

©

A Fidesz és a Lungo Drom együttműködik a következő országgyűlési és önkormányzati választásokra történő felkészülésben, a választásokon és az ezeket követő törvényhozási, kormányzati, önkormányzati munkában. A Lungo Drom részt vesz a polgári kormány programjának megvalósításában, az országgyűlési és önkormányzati választásokon támogatja a Fidesz–KDNP valamennyi egyéni jelöltjét, illetve területi listáját. A Fidesz–KDNP választási listáin a Lungo Drom jogosult jelöltek állítására – derül ki a közleményből.

Nyilatkoztak is, kérdés, hogy kinek

Míg a Fidesz közleményében a száraz protokollon kívül nincs nyilatkozat a két politikustól, az MTI jelentésében mindkettőjüktől olvasható. A szövegből nem derült ki egyértelműen, hogy sajtótájékoztatót tartottak, vagy csak az odahívott újságíróknak nyilatkoztak a székházban. Az MTI fotóin Kövér László és Farkas Flórián egy olyan pulpitusnál áll, amelyen csak a közmédia mikrofonja látható. Az MTI Agendájában nincs olyan nyilvánosan elérhető meghívó, amely a két politikus pénteki nyilatkozatáról szól.

©

Az MTI szerint Kövér László azt mondta: a mostani megállapodás nem egyedi, hanem az első állomása a Fidesz szövetségi rendszere megújításának, és minden partnerszervezetükkel hasonló megállapodást kötnek majd. Szerinte az elmúlt hét évben elért sikerek jó alapot adnak arra, hogy a választók bizalmát kérjék jövő tavasszal.

A választmányi elnök, házelnök úgy vélte: mostani kormányzásuk első négy éve elsősorban az ország katasztrófa széléről történő visszarántásával telt, míg a második négy évet már az emelkedő pályán való mozgás határozza meg, a következő négy év pedig "a termés egy részének learatásáról, az eredmények realizálásáról" is szól majd.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke úgy fogalmazott: a Fidesz és a Lungo Drom szövetsége az egyetlen garanciát jelenti a cigányság felzárkózásának folytatására. A Fidesszel több mint másfél évtizede dolgoznak együtt sikeresen, és a Lungo Drom rendelkezik a Fidesz után a legtöbb önkormányzati mandátummal, többel mint az összes ellenzéki párt.

Pedig lett volna mit kérdezni Farkas Flóriántól

A hvg.hu április végén írta meg: a Farkas Flóriánék időszakához köthető szabálytalanságok miatt nagy bajban van az ORÖ. Az Országos Roma Önkormányzatnak az Emmi és egy székesfehérvári számítástechnikai cég, az Albacomp felé fennálló majdnem 400 milliós adósságon túlmenően is majdnem félmilliárd forintnyi tartozása van. Például ügyvédi irodáknak, őrző-védő cégeknek is tartozik, de számos kifizetetlen közüzemi számlája is van.

Farkas Flórián volt elnök miniszteri biztosként felügyelte a Híd a munka világába nevű programot, egy időben a hasonló nevű szövetkezetet is vezette. 1,6 milliárd forintot költhettek volna a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának segítésére, ehelyett sok kétes beruházásuk volt, például drágán béreltek irodákat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvizsgálta a projektet, majd visszakérte az ORÖ-től a támogatási összeget.

Farkas Flórián hónapok óta kerüli a nyilvánosságot, gyakorlatilag elérhetetlen az újságírók számára, így a pénteki felbukkanása ezért is figyelemfelkeltő. Kérdés, a Kövér Lászlóval tett nyilatkozatánál jelen lehettek-e olyan újságírók, akik rákérdeztek volna az ORÖ-botrányra, vagy pedig a háttérben gondoskodtak arról, hogy ilyen ne történhessen meg.

A hvg.hu munkatársa nemrég a parlamentben Orbán Viktort a Farkas Flóriánhoz köthető zavaros ügyekkel és az azokban zajló nyomozásokkal szembesítve arról kérdezte, hogy bírja-e még a politikus a támogatását, a miniszterelnök nagyon határozottan azt mondta: „Abszolút!”. Amikor pedig felvetettük, hogy annak ellenére támogatja őt, hogy a miniszterelnöki biztosként rá rótt munkát, vagyis a kormány–ORÖ-megállapodás megújításának előkészületeit nem végezte el, a kormányfő azt válaszolta: „Dehogynem”. Orbán Viktor ugyanott megerősítette egyébként már azt, hogy a Fidesz újraköti a Farkas vezette Lungo Drommal a 2003 óta tartó szövetségesi megállapodását.

A hvg.hu május elején írta meg, hogy százas-ezres nagyságrendben hagyhatják el a Lungo Dromot a miniszterelnök multifunkciós romaügyi biztosában csalódott tagok. A pár éve még az Országos Roma Önkormányzatot, tavalyig pedig a milliárdos visszaélések miatt bedőlt Híd a munkába programot is vezető politikus szerintük nemcsak a konkrét forrásokat, hanem a romák felemelkedési lehetőségét tapsolta el. A kilépők hamarosan új, országos roma közéleti szervezetet alapítanak a hitelét vesztett Lungo Drom helyett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Joó Hajnalka Itthon

Faképnél hagyják Farkas Flóriánt: kidőlhet a Lungo Drom Orbán tanácsadója alól

Százas-ezres nagyságrendben hagyhatják el a Farkas Flórián vezette Lungo Dromot a miniszterelnök multifunkciós romaügyi biztosában csalódott tagok. A pár éve még az Országos Roma Önkormányzatot, tavalyig pedig a milliárdos visszaélések miatt bedőlt Híd a munkába programot is vezető politikus szerintük nemcsak a konkrét forrásokat, hanem a romák felemelkedési lehetőségét tapsolta el. A kilépők hamarosan új, országos roma közéleti szervezetet alapítanak a hitelét vesztett Lungo Drom helyett. Nagy kérdés, hogy a Fidesz 2018-ban ismét fel meri-e vállalni eddigi szövetségesét.

hvg.hu Itthon

Nincs az a pénz, amiért Orbán elengedné zűrös ügyekben nyakig ülő tanácsadóját

A források elosztását figyelemmel kísérte – mondja maró gúnnyal egy kormányzati felelős Farkas Flórián tevékenységéről. A romafelzárkóztatásra kiutalt pénzeket ugyanis gondosan elköltötték, bár abból a célok teljesítésére már nem jutott. De a fideszes politikusnak más dolga is lenne papíron, amiért miniszterelnöki biztosként államtitkároknak kijáró fizetést kap. Igyekeztünk nyomára bukkanni tevékenységének. Nem jártunk sikerrel. És mégis: Orbán bizalma töretlen.

Huszonöt éve nem tudjuk megunni a Jóbarátokat

Huszonöt éve nem tudjuk megunni a Jóbarátokat

Nem érkezett meg a thaiföldi vb helyszínére az egyik magyar súlyemelő

Nem érkezett meg a thaiföldi vb helyszínére az egyik magyar súlyemelő

Munkagéppel ütközött és meghalt egy motoros a 3-as főúton

Munkagéppel ütközött és meghalt egy motoros a 3-as főúton

Olcsón adja, mégis 6000 mAh-es akkumulátort tesz új telefonjába a Samsung

Olcsón adja, mégis 6000 mAh-es akkumulátort tesz új telefonjába a Samsung

Összeomlott egy osztályterem Kenyában, hét gyermek meghalt

Összeomlott egy osztályterem Kenyában, hét gyermek meghalt

Napokon belül megnyitja kapuit a világ legnagyobb repülőtere

Napokon belül megnyitja kapuit a világ legnagyobb repülőtere