Juhász Gábor
Juhász Gábor
Tetszett a cikk?

„Csaknem kizárt”, hogy a Polgárok Háza mögött álló Szövetség a Nemzetért Alapítvány állami céges támogatása összhangban van a HungaroControl társadalmi felelősségvállalási programjával – állítja az alapítvány könyvvizsgálója.

320 millió forinttal tömte ki az állami légiirányító cég, a HungaroControl Zrt. a kormány egyik kedvenc alapítványát, a Szövetség a Nemzetértet (SZNA). A Polgárok Háza mögött álló szervezet – amelyet még Makovecz Imre hozott létre – 2002-es Fidesz-vereség után Orbán Viktor pártjának politikai menedéke volt, és fontos szerepet játszott a megrendült hátország megerősítésében. A civil támogatói azonban elmaradtak, a polgári körök mozgalma kimúlóban van, így a szervezet egyre inkább külső támogatásra szorul.

A HungaroControl azonban aligha várhat segítséget az SZNA-től a cég kitűzött céljai – mint a légi közlekedés népszerűsítése, a természeti környezet védelme – érdekében a tavaly szeptemberben megítélt pénzéért. Amit egyébként idén június végéig kellene a célnak megfelelően felhasználni. A kétségek miatt a könyvvizsgáló azt javasolta a László Tamás vezette alapítványnak, képezzenek céltartalékot a teljes összegre, ha netán vissza kellene fizetni a pénzt.

De nem ez az egyetlen kétes szerződés a könyvvizsgáló szerint. Az alapítvány a Magno Studio Kft.-től televíziós reklámot rendelt tavaly novemberben. A teljes összeget, 313 millió forintot még abban a hónapban ki is utalták a cégnek. A teljes összeg gyors elutalása „komoly pénzügyi felelőtlenségre utal” – állítja a könyvvizsgáló, Monoki László.

A Magno Studio viszonylag új cég, 2015 végén alakult, tulajdonosa Horváth László (korábban egy ideig a Horváthhoz kötődő Khorio Ingatlanforgalmazó Kft.-é volt a stúdió). A kétfős cég tavaly hatalmas árbevételt ért el, 2,5 milliárd forintot. A nyerség majd teljes összegét Horváth ki is vette: 30 millió forint osztalékot fizetett. A Magno Studio igen ügyesen üzletelt tavaly, 425 millió forintot számlázott például a Magyar Bírósági Végrehajtó Karnak műsorgyártásért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészárosék nagy dobásra készülnek a biztosítási piacon

Mészárosék nagy dobásra készülnek a biztosítási piacon

A közmédia a "balliberális" sajtó összefogását vizionálta, mert beszámolt a provokációs ügyről

A közmédia a "balliberális" sajtó összefogását vizionálta, mert beszámolt a provokációs ügyről

Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása

Ellenzék az egyetemek modellváltásáról: A magyar állam részének jól szervezett ellopása