szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezen a pénteken nem Orbán Viktor, hanem Áder János adott interjút a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, és politikai állásfoglalást is tett. Na, nem olyat.

Az államfőt, a környezetvédelem élharcosát az interjú első részében az amerikai elnök döntéséről kérdezték, amellyel kilépteti az Amerikai Egyesült Államokat a párizsi klímavédelmi egyezményből. Áder János szerint nem volt meglepő Donald Trump döntése, hiszen ezt már az elnökválasztási kampány során megígérte.

A köztársasági elnök ugyanakkor erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte a lépést, tekintve, hogy az ipari forradalom kezdete óta az Egyesült Államok bocsátotta a legtöbb szén-monoxidot a Föld légkörébe. Övék a történelmi felelősség azért, hogy most klímaváltozásról beszélhetünk.

Áder szerint azonban nincs itt a világvége, a klímamegállapodást aláíró többi ország ugyanis ezután is kész tartani magát a Párizsban tett vállalásokhoz. Ahogyan az Egyesült Államok szövetségi államainak többsége is ezt jelezte. Harminc kormányzó mondta: nem hajlandó elfogadni az elnök döntését, mindenképpen megy tovább a párizsi úton. Így pedig az a furcsa helyzet állhat elő, hogy az Egyesült Államok úgy is teljesítheti korábban tett vállalását, hogy kilépett a párizsi megállapodásból.

Áder a beszélgetésben egy alkalommal politikai ügynek nevezte az amerikai elnök döntését, amire később a kérdező visszatért. Azt tudakolta az államfőtől, miért nyilatkozik meg ebben a kérdésben, ha korábban több más politikai ügyben, például a CEU-val kapcsolatban nem tette ezt meg.

A köztársasági elnök a kérdésre úgy reagált, hogy ez a téma az elmúlt években többször előkerült, ő pedig több jelentős rendezvényen, például az ENSZ-ben is képviselte ezzel kapcsolatban Magyarországot. "A legkevesebb volt az után, hogy egy új helyzet van, hogy én megszólalok és elmondom a véleményemet, mert van véleményem a dologról" – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

Menesztik a cseh külügyminisztert, aki sem vakcinából, sem atomerőműből nem akart oroszt

Menesztik a cseh külügyminisztert, aki sem vakcinából, sem atomerőműből nem akart oroszt