szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aláírta az oktatási törvények módosítását pénteken Áder János köztársasági elnök.

A jogszabály kihirdetése előtt a módosításokról konzultált az oktatási jogok biztosával, aki arról biztosította, hogy a módosítás nem támasztja alá a törvénnyel szemben megfogalmazott kritikákat és aggodalmakat - közölte Áder János.

A köztársasági elnök hozzátette, a jogszabály-módosítás irányával és tartalmával számos rangos szakmai szervezet is egyetért.

A parlament múlt kedden fogadta el a köznevelési jogszabály újabb módosítását, a „Taigetosz-törvényt”, amely a többi között úgy rendelkezik, hogy az úgynevezett beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel (BMTN) küzdő tanulók ne kaphassanak felmentést az osztályzás alól.

A módosítás ráadásul lehetőséget ad arra, hogy megfelelő számú szakember híján ne csak gyógypedagógusok, hanem szakképesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhassanak enyhén értelmi fogyatékos gyermekekkel.

A törvénymódosítástól a kormány azt reméli, hogy a BMTN-diákok és szüleik így majd motiváltabbak lesznek "a nehézségek leküzdése érdekében".

Áder János most azt közölte, köztársasági elnökként különösen fontosnak tartja a felnövekvő nemzedékek érdekeinek képviseletét és jogainak érvényesítését, ezért a törvény kihirdetése előtt a lehető legkörültekintőbben vizsgálta azt a kérdést, hogy az új szabályozásnak van-e bármilyen hátrányos hatása az érintett gyerekekre.

Hozzátette, a törvény kidolgozásában részt vevő szervezetek közül többek között a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara, a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége, az ELTE Gyakorló Országos Pedagógiai Szakszolgálata álláspontját ismerte meg.

"E szervezetek egyértelműen támogatják az elfogadott törvényben rögzített szabályokat" - írta. 

"Remélem, ezeknek a régóta köztiszteletben álló szakmai szervezeteknek a hitelessége és szakmai véleménye azoknak a szülőknek is megnyugvást nyújthat, akikben riadalmat kelthetett néhány olyan - nagy nyilvánosságot kapó - kijelentés, amelyet a törvény szövege nem támaszt alá" - jegyezte meg a köztársasági elnök.

Korábban a Tanítanék Mozgalom nevében Törley Katalin, Sulyok Blanka, Pilz Olivér nyílt levélben fordult Áder Jánoshoz, amelyben azt kérték, ne írja alá a Taigetosz-törvényt.

Áder János az elfogadott jogszabályt alkotmányossági szempontból is megvizsgálta, és mivel az semmilyen tekintetben sem bizonyult alaptörvény-ellenesnek, a törvény kihirdetését elrendelte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra összeállnak a Vészhelyzet sztárjai

Újra összeállnak a Vészhelyzet sztárjai

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Elfogták a férfit, aki mobilokat rántott ki az utasok kezéből az 1-es villamos vonalán

Elfogták a férfit, aki mobilokat rántott ki az utasok kezéből az 1-es villamos vonalán