szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindent megtett a Tv2, hogy ne kelljen sérelemdíjat fizetnie, amiért névazonosság miatt egy teljesen kívülálló embert kevertek bele egy durva lejárató anyagukba. De hiába fellebbeztek, a másodfokú bíróság is elutasította őket, így a most már jogerős ítélet alapján perkálhatja a pénzbüntetést Andy Vajna a Tények elbaltázott riportja miatt.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla kedden meghozott, jogerős ítélete alapján 1,7 millió forintos sérelemdíjat kell fizetnie a Tv2-nek, amiért még múlt ősszel azonos neve miatt belekevertek egy kívülálló, civil területen dolgozó nőt az újabb karaktergyilkossági kísérletükbe. Eredetileg ugyanis a hvg.hu azonos nevű újságírójáról akartak lejárató riportot készíteni, amibe azonban a csaknem 10 évvel ezelőtt, még állatvédőként nyilatkozó Gergely Zsófia felvételeit szerkesztették bele. Így az országos csatorna főműsoridőben közzétett anyagában őt mutogatták, miközben az újságíróról valótlan „tényeket” sulykoltak.

Elsőfokon még áprilisban a Fővárosi Törvényszék döntött a sérelemdíjról, valamint a tévére hárította a 127 ezer forintos ügyvédi költség kifizetését. Vajnáék ügyvédje azzal érvelt, hogy szerintük 300 ezer forint elegendő kárpótlás lenne, Gergely Zsófia viszont 2 millió forintot kért kárpótlásként, amiért megsértették személyiségi jogait, illetve képmáshoz való jogát, valamint jóhírnevét és visszaéltek személyes adataival. Első fokon csak azért nem a teljes, viszont ahhoz közeli összeget ítélt meg a bíróság, mert figyelembe vette, hogy a tévé a honlapjáról törölte a balul elsült riportot, illetve másnap bemondták saját tévedésüket, igaz, szintén az újságíróról készült folytatásban.

Fánkozóra privátban 300 milliót sem sajnál Andy
Ha már 300, csak több a nulla: érdekes, hogy a csatornát közpénzen megkaparintó Andy Vajna nyilván magánszemélyként/férj státuszban 300 millió forintot nem sajnált felesége, Vajna Tímea csúnyán veszteséges fánkozójától – erről itt olvashat tovább

„A másodfokú bíróság úgy látta, teljes mértékben megalapozott az elsőfokú ítélet, a Tv2-nek egyértelműen felróható a jogsértés. Olyan szinten gondatlanok voltak, hogy mindenben jóváhagyták a korábbi ítéletet, csak még a fellebbezéssel keletkezett eljárási költséget is a csatornának kell fizetnie” – kommentálta az ítéletet a hvg.hu-nak a felperes képviseletében Bodolai László ügyvéd. (Bodolai a korábbi eljárás óta eltelt időben az Indexet tulajdonló alapítvány vezetője lett, de továbbra is praktizál egyéni ügyvédként – a szerk.)

A "Tények" ellenére is van objektív igazság

Elégtétel mindenképpen, vagy talán a kompenzáció a jobb szó. A legfontosabb ebben számomra az, hogy egy újabb bíróság is ugyanúgy látta, így már vitathatatlan, hogy az objektív igazságból győzött – reagált a friss ítéletre Gergely Zsófia. Hozzátette, annak azért örül, hogy vége az ősszel teljesen váratlanul támadt botrányos ügynek. „Végig kellett vinnem, de a várakozás idegölő dolog, ahogy minden lezáratlan krízis az. És ma pont került a végére” – jelentette ki.

Azt is elárulta, hogy már tudja, mire költi a Tv2-től kapott összeget. Főállásban is egy civil szervezetnél végez segítő munkát, a sérelemdíjból részt tud venni a világ nagyon távoli pontján zajló hasonló programban. „Önkéntes munkát fogok belőle végezni, amire amúgy nem lett volna lehetőségem. Azt hiszem, egy ilyen körülmények közt szerzett pénzt nem is lehetne másképp felhasználni” – mondta. Viccesen hozzátette, a Tv2-nek mindenesetre mindenképpen küld egy fotót, mikor már ott van, és éppen másokon segít.

Itt tudósítottunk az első tárgyalásról, ahol a Tv2 ügyvédje, Szabados Gergő próbálta megmagyarázni a minősíthetetlen lejárató anyag még minősíthetetlenebb elbaltázását. A nyilvánvaló tévedést nem tudta tagadni, de többek közt olyan dolgokat hozott fel a helyzet bagatelizálása érdekében, mint hogy a médiában soha nem dolgozó nőt úgysem keverhették össze a HVG újságírójával. A legviccesebb az az érvelése volt, hogy a Vajna érkezése/kormánypárti fordulat óta amúgy is folyamatosan leszereplő Tények kínos bakijáról amúgy is beszámolt nagyon sok más médium, így a közvélemény értesülhetett arról, hogy mekkora bakot lőttek.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon

Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását

Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását