Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki pártok mind egyet értenek abban, hogy az egészségüggyel valamit kezdeni kell. Ahogy nagyjából abban is összhang van közöttük, hogyan kéne nekifogni a reformoknak: több pénzt az orvosoknak, visszahozni a társadalombiztosítást, átláthatóságot a kórházakban.

A Gyógyítható-e az egészségügy? című konferenciáról szóló cikkünk első részében beszámoltunk, hogyan látják a magyar egészségügy helyzetét kutatók és a területen dolgozó civil szakértők, szerintük miként lehetne orvosolni az egyre súlyosbodó problémákat. A rendezvény másik felében politikusok is szóhoz jutottak. A vita kormánypárti politikus nélkül zajlott, a szervezők , a Friedrich Ebert Stiftung és a Political Capital hiába hívta meg Rétvári Bencét, a területért felelős Emmi államtitkárát, a KDNP-s politikus végül nem ment el a konferenciára.

140 kilométer egy begyulladt fogért

A vita elején az MSZP frakcióvezető-helyettese, Szakács László egy személyes példával szemléltette, mi is baj a magyar egészségüggyel. Elmondása szerint nemrég begyulladt a foga és ezért 140 kilométert kellett autóznia Baranyában, hogy orvoshoz és gyógyszerhez jusson. Végül egy sötétre lekapcsolt kórházban felébresztettek egy orvost, aki ellátta.

“Én tudok tankolni és lenne kit felhívni” - mondta Szakács, arra utalva, hogy a magyar emberek jelentős része nincs olyan helyzetben, mint ő. Szerinte biztonságos és elérhető egészségügyet akarnak a magyar állampolgárok, de ilyen ma nincs. Több statisztikát is idézett, például, hogy 1,7 millió ember nem kerül időben orvoshoz. Arra is kitért, hogy a kormány hiába költött a háziorvosi praxisok feltöltésére, nem lett vonzóbb a pálya.

©

A Párbeszéd országgyűlési képviselője, Szabó Tímea úgy látja, az egészségügy az egyik olyan terület, ahol konszenzus van az ellenzéki pártok között. Konkrét javaslatokat is említett, hogyan lehetne megreformálni az egészségügyet: praxisközösségeket kell létrehozni, vissza kell állítani a társadalombiztosítást. Utóbbi kapcsán elmondta, a járulék helyett bevezetett szociális hozzájárulási adó miatt a kormány nem köteles az egészségügyre fordítani az adózókról levont pénzeket.

Más ötlete is volt Szabónak; szerinte az egykulcsos adórendszer eltörlésével pótolni lehetne az egészségügyben jelentkező forráshiányt. Többiztosítós rendszert viszont nem akar a Párbeszéd, mert igazságtalannak tartja.

És mi kell még a változáshoz?

“Bátorság és akarat kell a feudális rendszer felszámolásához.”

A Jobbik aláírná

Ugyancsak a konszenzus fontosságát hangsúlyozta Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Szerinte vannak olyan “magterületek”, amelyek a bal- és jobboldali pártok is egyet tudnak érteni, de az egészségügy nem lehet a politikai csatározás terepe. Elmondta, pártja talált 600 milliárdnyi plusz forrást az egészségügyre, de fenntartható finanszírozásra van szükség.

Egy kérdésre elmondta, a Jobbik akár írásban is vállalná, hogy a többi ellenzéki párttal közösen kialakítanak egy olyat minimumot, amelyet mindenki elfogad és kormányra kerülés esetén be is tart. Lukács szerint a Fideszen is múlik, lesz-e társadalmi konszenzus az egészségügy kérdésében, de a nagyobbik kormánypárt vezetését képtelennek tartja a párbeszédre.

Az LMP elképzeléseit a magánbiztosítók szerepéről például helyesnek nevezte Lukács: lehessen vásárolni plusz szolgáltatásokat, akár az államtól, akár magánszolgáltatótól.

Mi is az a szuperkórház?

László Imre, a Demokratikus Koalíció egészségügyi kabinetvezetője a Szent Imre Kórház korábbi igazgatója elsősorban a kormány szuperkórház-koncepcióját kritizálta.

“Olyan nincs, hogy szuperkórház, ez egy politika által kreált, haszontalan fogalom”,

mondta, szerinte 20 milliárdos ráfordítással meg lehetne csinálni azt az intézményt, amelyet a kormány akar. Szabó is megmondta a magáért szuperkórházügyben: szerinte egyenesen “eszement ötlet” és ingatlanmutyi áll a háttérben.

©

László Imre arról is beszélt, hogy a DK egészségügyi programjának egyik sarkallatos pontja a szakminisztérium felállítása. “Hogyan képes egy lelkipásztor határozottan képviselni az egészségügyet?” A konferencia közönségének nagyon tetszett az az ötlete, hogy megtiltaná a kormánytagoknak és hozzátartozóiknak a VIP ellátás igénybe vételét.

Szerinte nem kell feltalálni a spanyol viaszt, rengeteg jó példa van a világban, hogyan lehetne átláthatóbbá tenni az egészségügyet, példaként Izraelt említette, ahol szabályozott formában az orvos használhatja magánpraxisához az állami egészségügy eszközeit, infrastruktúráját.

A jobbikos Lukács az átláthatóságról úgy vélekedett: ha az állampolgárok megismerhetnék, hogyan teljesít a kórházuk, akkor a politikusok sem költenének milliárdokat plakátkampányokra. Arra azonban nem tért ki, hogy a Jobbik mennyit költött saját plakátjaira, és hogy azoknak miért van nagyobb létjogosultságuk.

A lopás senkit sem érdekel

Hadházy Ákos (LMP) kissé keserűen azzal nyitott, hogy azt látja: senkit sem érdekel, hogyan lopnak az egészségügyben. Nemrég arról tartott sajtótájékoztatót, hogy 40 millióért tartottak nővéreknek kommunikációs tréninget. Ezen csak a köztévé volt ott, bezzeg, amikor a plakáttörvényről beszélt, akkor több tévé és újság is eljött.

Beszélgetőtársaihoz hasonlóan az LMP társelnöke is úgy gondolja, minden azon múlik, mit tud magának kilobbizni az adott területért felelős minisztérium, ezért lenne fontos önálló egészségügyi tárca. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy akkor ijedt meg nagyon a Fideszben, amikor 2010-ben napvilágot látott a kormánynévsor. Navracsics Tibor akkor azt nyilatkozta, hogy Orbán azért vezette be ezeket a szuperminisztereket, mert elege volt, hogy az első kormányzása alatt az erős miniszterek folyamatosan verték nála az asztal.

©

Hadházy szerint utoljára a kommunisták szüntették meg a társadalombiztosítást, a racionalizálás jelszavával. Úgy véli, ezzel akar megágyazni a kormány annak, hogy behozza a magánbiztosítókat, amit az LMP nem tart szerencsésnek.

"Nem ördögtől való dolog, hogy egy orvos jól keressen"

Hadházy és Szakács is beszélt az orvosok fizetéséről. Az LMP-s szerint az orvostársadalom érdekeltté tétele nélkül nem lehet reformokat véghezvinni. “Nem ördögtől való dolog, hogy egy orvos jól keressen.” Az lenne a cél, hogy egy főorvos legálisan is keressen is annyit mint most a hálapénzből. Ezt annyiban árnyalta Szakács, hogy az állampolgárok hozzáállásán is változtatni kell, mert sokan azt hiszik, hogy minden orvos “a legújabb BMW-jének vajbőrülésén akarnak éhenhalni”, miközben egy medika arról panaszkodott neki, hogy megszűnt az Uber, mert azt legalább ki tudta fizetni.

A vita végén valaki a közönség soriból megjegyezte:

Már csak az kell, hogy valaki nyerje meg a választást!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mizsur András Itthon

Nem a migránsozás érdekli a magyarokat, hanem hogy miért halnak meg túl korán

A statisztikák szerint rengeteg magyar hal bele megelőzhető vagy kezelhető betegségekbe, ennek ellenére Magyarország egyre kevesebbet költ egészségügyi kiadásokra, és átfogó reformokra sincs kilátás – egyebek között ez hangzott el azon a konferencián, amelyen szakértők és civil szervezetek képviselői elemezték a magyar egészségügy kétségbeejtő helyzetét.

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"

Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"

Új autóalkatrészgyár nyílt Debrecenben, 450 ember kap munkát

Új autóalkatrészgyár nyílt Debrecenben, 450 ember kap munkát