szerző:
MTI

A Magyar Nemzet szerint kis híján a 2015-öshöz hasonló baleset történt az egyik Gripen vadászgéppel pénteken a kecskeméti légibázison.

A szerencsén múlott, hogy ezúttal nem lett drága géptörés és pilóta súlyos sérülésével végződő katapultálás a végkifejlet pénteken, a kecskeméti légibázison, ahol az egyik Gripen futóműve ki- vagy behúzás közben elakadt valamiben, vagy valamilyen más meghibásodás történt.

Szerencsére egy alkatrész, vélhetően a futóművet behúzott állapotában fedő úgynevezett áramvonalazó lemez engedett, így mégiscsak sikerült biztonságban leszállni a vadászgéppel – olvasható a cikkben.

A lap szerint elővigyázatosságból a teljes, tizennégy gépes flottát leállították a vizsgálat lefolytatásáig, amíg a hatóságok és a gyártó bevonásával nem találnak magyarázatot a pénteken történtekre.

A Honvédelmi Minisztérium péntek este hét óráig nem adott ki közleményt az ügyben. A Magyar Nemzet szerint az ugyanakkor beszédes, hogy a sajtót péntek délután jövő keddre meghívták egy éjszakai repülés fotózására, de röviddel később már indok nélkül törölték a meghívót.

2015 júniusában felszállás után beragadt az egyik magyar Gripen futóműve: se behúzni, se újra kiengedni nem lehetett. Miután kifogyasztotta az üzemanyagát, a gép pilótája hasra szállt a géppel, és így óvta meg a pusztulástól a többmilliárdos technikát. Ugyanakkor katapultálnia kellett, de a katapultülés gyártási hibás volt, és a kilövés után nem vált le előírásszerűen a pilótáról, így ő az üléstől terhelten, sokkal nagyobb sebességgel ért földet. Súlyosan megsérült a gerince, hosszú ideig tartott a gyógyulása, és nem repülhet többé.

A Gripent sérüléseit Svédországban javították, és tavaly év végén került vissza Kecskemétre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!