szerző:
Vedres Balázs
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nők elnyomása hatalmi eszköz. De talán fog még futni előlük Orbán Viktor.

Éppen aznap – április 25-én –, amikor Orbán az Európai Parlament előtt szerepelt, a képviselők a nők szerepéről, a társadalmi nemek közötti egyenlőségről is tanácskoztak. A magyar kormány küldöttsége ehhez a témához akkor nem szólt hozzá – Brüsszellel, a szabad felsőoktatással, és a civilekkel viselt harcukkal voltak elfoglalva. 

Pedig Orbán következetesen és nyíltan küzd a nők egyenrangúsága ellen is.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a kormánypártok tapló hímsovinizmusa kulturális jelenség: egyszerűen számukra ez a természetes, és úgy vélik (valamint talán a Századvég is úgy méri), hogy a közönségük is erre fogékony.  Ez részben talán így is van (lásd a vak komondoros esetét, vagy Orbán futóversenyeit feleségével), azonban itt a közbeszéd, és politikai kultúra minőségén messze túlmutató jelenségről van szó.  Orbán igazából egy gender-harcos, aki hatalmának fenntartásához nagyban támaszkodik a nemek közötti egyenlőtlenség ideológiájára, ez hatalmának egyik pillére.  Mégis milyen hatalomtechnikai megfontolások állhatnak a nők elnyomása mögött?

Leegyszerűsítve, a politikai hatalom a társadalomnak, mint hálózatnak az irányítását jelenti.  Minél hierarchikusabb egy társadalom – minél inkább jellemzőek rá a stabil alá-fölérendeltségi viszonyok – annál könnyebb a politikai hatalom megszerzése és gyakorlása, hiszen csak a hierarchia legfelsőbb szintjén lévőket kell kontroll alatt tartani, rajtuk keresztül, indirekt módon a társadalom egésze uralható. Ha a nők a férfiaknak alávetettek, akkor a propagandagépezetnek csak férfiakat célzó üzenetekkel kell foglalkoznia.  Ha hozzátesszük ehhez azt, hogy a hierarchia rendszerében a gyerekek és az idősek főként az aktív korú nők fennhatósága alá tartoznak, az ő gondozásukkal főként nők foglalkoznak, akkor a női alárendeltség az a láncszem, ami tökéletes hierarchiába rendezi a társadalmat, ahol csak az aktív korú férfiakat kell irányítani. (A hierarchikusság és a komplex hálózatok kontrollálhatósága közötti összefüggést a hálózattudomány a közelmúltban részletesen feltárta.)

A propagandagépezet hatékonyságához elengedhetetlen a nők elnyomása.

Főként a nők foglalkoznak a gyerekek és idősek ellátásával, és az ő gondjaikkal (az iskolában, az orvosnál) is a nők szembesülnek.  Ha a hatalom nem gátolja, bátortalanítja a nők megjelenését a közéletben, akkor azt kockáztatja, hogy az oktatás és az egészségügy hangsúlyos közéleti témákká válnak.  Ahogyan a jövő évi költségvetés tervdokumentációja mutatta, a kormány nem tervez a közeli és távoli jövőben sem jelentős forrásokat juttatni ezekre a területekre.  A Soros György, a CEU, a civilek és Brüsszel elleni kíméletlen harc vívmányaira a férfiak inkább a vevők, a propaganda náluk működhet hatékonyan, ezért a nőket is az ő döntéseiknek kell alárendelni (amely férfi befolyás a propaganda reményei szerint a nők pártpreferenciájára is kiterjed).  

A gender-hatalom lényege a nők számára természetessé, sőt értékké tenni a csendben tűrést, a háttérből gondoskodást, a szívós kitartást. Nem véletlen, hogy az oktatás és egészségügy igazán kizsákmányolt dolgozói is főként nők.

A nők elnyomásának persze más előnye is van az Orbán-rezsim számára.  Ha két, minden lehetséges szempontból azonos férfi és női munkavállalót hasonlítunk össze (azonos képzettséggel, tapasztalattal, beosztással), akkor az Eurostat idei elemzése alapján a férfi keresete 33,7 százalékkal magasabb a nőénél Magyarországon. Ezzel a nemek közötti fizetési különbséggel az Európai Unióban aranyérmesek vagyunk: nálunk lehet a legszemérmetlenebbül kisemmizni a női munkavállalókat.

Orbán genderharcának számos eszköze van.  Az egyik a közvetlen, nyílt hímsoviniszta beszéd, amely már az utcai építkezések (férfi-) munkásainak szintjére jutott.  Ennek a hatékonyságához fontos, hogy a kormány és a frakció gyakorlatilag teljesen mentes a nőktől. (A kormány tagjai között egyetlen nő sincs. Európa harminckét kormánya között csak három ilyen van Magyarországgal együtt).  Ez az alpári közbeszéd hivatott megbélyegezni az ellenzék markáns női politikusait, mintegy kanmurivá változtatva a parlamentet.  Ugyanakkor a Fidesz sajátjai sem menekülhetnek, ahogyan láttuk a washingtoni nagykövet-csere „nőüggyé” változásával.

A tágabb közbeszédben fontos elem a társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozó kutatások, vagy csak a témáról való beszéd megbélyegzése.  A gender szitokszóvá lett a propagandában: ha valaki a nők egyenjogúságáról, vagy a nők elleni erőszakról beszél, azt úgy állítják be, mintha kötelezővé akarná tenni, hogy kamaszfiúk szoknyába bújva innentől a női vécét használják.  Aki kikezdené a nők elnyomásának rendszerét, az a káros nyugati genderőrület fertőzését terjeszti.  Ugyanakkor a kormány ultrakonzervatív családügyi konferenciát támogat, megteremtve a képzelt genderfertőzés ellenszerét.

Orbán genderharca nem áll meg a közbeszéd szintjén, elszántan küzd például az Európai Tanács Isztambuli Egyezményének végrehajtása ellen is.  Ez az egyezmény a nőkkel szemben elkövetett erőszak, és a családon belüli erőszak elleni fellépésről szól.  Magyarország kormánya ugyan aláírta az egyezményt, az abban foglalt elvárásokat (megfelelő törvények átalakítását, szigorítását) azonban nem tette meg.  Orbánnak nem érdeke a férfiak nők feletti – akár erőszakos – uralmának gyengítése.

Úgy tűnik, Orbán genderharca nyerésre áll. Hosszú évek óta az egyetlen állampolgár, akivel Orbán közvetlenül találkozni mert, a nagygéci Bözsi néni volt, aki a várakozásoknak megfelelően nem vetett fel kényelmetlen kérdéseket, mondjuk a legutóbbi kórházi élményeiről.  

Mélyen, és már-már természetesnek tűnően belénk ivódott a nők másodrendűségének gondolata. Ez azonban alapvetően, és akár rövid idő alatt megváltozhat.

A hetvenes években Izlandon a korábban említett női kereseti hátrány csaknem negyven százalékos volt. 1975-ben a nők kilencven százaléka egy napra teljesen beszüntette a munkát, az ország teljesen megbénult – és a következő évben már törvény garantálta a nők egyenlő esélyeit és bérezését.  Pár évvel később az országnak női elnöke lett, a világon elsőként.  Jelenleg is számtalan példa van arra, hogy a nők politikai aktivizálódása hatékonyan nyomást tud gyakorolni az elszántan nőellenes hatalomra, mint Tunéziában vagy Lengyelországban láthattuk.  Talán nálunk is fog még futni Orbán a nők elől.

A szerző egyetemi docens, a Közép-Európai Egyetem Hálózattudományi Központjának kutatója.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szemétégetőtől vásárolt hővel szorítanák vissza a szmogot

Szemétégetőtől vásárolt hővel szorítanák vissza a szmogot

Egy év alatt másodszor is visszakozott a kormány a zacskóadó bevezetésétől

Egy év alatt másodszor is visszakozott a kormány a zacskóadó bevezetésétől

TGM: Mélyen kanonikus tekintélyszemélyek

TGM: Mélyen kanonikus tekintélyszemélyek

Egy miskolci büfé előtt végzett önkielégítést, keresi a rendőrség

Egy miskolci büfé előtt végzett önkielégítést, keresi a rendőrség

Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Nagy visszatérő: Ranieri újra a Premier League-ben

Trump trónfosztása, már nem az elnök az Egyesült Államok leggazdagabb aktív politikusa

Trump trónfosztása, már nem az elnök az Egyesült Államok leggazdagabb aktív politikusa