szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A "lúgos ügyben" az iratokhoz csatolt, valótlan tartalmú levél miatt egyelőre nem lehet büntetőeljárást indítani a Fővárosi Főügyészség szerint. Az alapügy jogerős befejezése után azonban az ügyészség haladéktalanul elbírálja a hamis tanúzás miatt tett feljelentést.

Ahogy korábban megírtuk, a lúgos orvos ügyében június elején előkerült egy furcsa levél, amelyet a vádlott védője a Kúria elé vitt az eljárás során. Ennek írója azt állította, hogy 2016-ban a sértett nő jelenlegi partnerében felismerte azt a férfit, aki őt korábban – még mielőtt bevonult a büntetés-végrehajtási intézetbe – meg akarta bízni a "lúgos támadás" elkövetésével. A levelet egy évek óta börtönben ülő rab írta, tartalma a vádlott B. Krisztiánról próbálta másra terelni a gyanút.

A levélben írtakkal kapcsolatban az abban érintett férfi tett feljelentést – írta közleményében Ibolya Tibor fővárosi főügyész, hozzátéve: a feljelentés büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntettére utal. A Fővárosi Főügyészség beazonosította a levél íróját, és megállapította azt is, hogy a levél valótlan tartalmú. 

A lúgos támadó áldozata: „Mint a forró krumpli, úgy van ez dobálgatva" - videó

Immár 4 éve nincs ítélet a "lúgos orvos" ügyében, amelyben a Kúria új másodfokú eljárásra kötelezte kedden a Fővárosi Ítélőtáblát. Az ítélethirdetésen a vádlott ügyvédjét kérdeztük arról a levélről, amelyet állítólag egy titokzatos rab írt, és amely meglehetősen ízléstelenül próbálja hitelteleníteni az áldozatot. Videó.

A Budapesti Nyomozó Ügyészségnek azonban a feljelentést el kellett utasítania, ugyanis a büntető törvény szerint a hamis tanúzás miatt mindaddig, amíg nem fejeződik be az az ügy, amelyben ezt elkövették (az úgynevezett alapügy), büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható (az ügy jelenlegi szakaszában ez a hatóság a bíróság). Vagyis a hamis tanúzás miatti eljárás lefolytatásának jelenleg törvényi akadálya van.

A főügyész tudatta: az alapügy jogerős befejezését követően a feljelentést az ügyészség haladéktalanul elbírálja.

A "lúgos támadásként" ismert ügyben – amelyben egy orvost, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatóját azzal vádolnak, hogy 2013-ban bántalmazta, majd lúggal öntötte le volt barátnőjének nemi szervét – a Kúria június közepén új másodfokú eljárást rendelt el

A "lúgos ügyben" az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2016 tavaszán maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt négy év börtönre ítélte a vádlottat, aki a bűncselekmény elkövetése idején egy fővárosi kórház igazgatója volt. Az elsőfokú bíróság mellékbüntetésként öt évre eltiltotta orvosi hivatása gyakorlásától. Idén márciusban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla már a súlyosabban büntetendő életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette a történteket, továbbá magánlaksértés és kifosztás miatt is bűnösnek mondta ki a vádlottat, ezért kilenc év szabadságvesztésre ítélte, továbbá végleg eltiltotta foglalkozása gyakorlásától. A Kúria azonban június közepén hatályon kívül helyezte a másodfokú ítéletet, és új másodfokú eljárás lefolytatását írta elő az ítélőtáblának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mizsur András Itthon

Lúgos orvos ügye: a vádlott offenzívája után jön a jogerős ítélet

A Budai Irgalmasrendi Kórház egykori főigazgatóját első- és másodfokon is bűnösnek találta a bíróság, ennek ellenére a lúgos támadással vádolt Bene Krisztián továbbra is ártatlannak tartja magát. A szörnyű támadás áldozata, Renner Erika és ügyvédje azt kéri, hogy emberölési kísérletért ítéljék el az orvost.

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Már igényelhetik a szállodák az állami támogatást az elmaradt foglalásaik utáni

Már igényelhetik a szállodák az állami támogatást az elmaradt foglalásaik utáni