szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két nap telt el a kormány saját maga által szabott július 15-i plakáteltávolítási határideje óta, de Budapest-szerte sok helyen még mindig kint virítanak a Soros-arcképek. A burkolt célt tehát - hogy a Netanjahu-látogatás idején az izraeli kormányfő és kísérete már ne találkozzon a zsidó közösség érzékenységét sértő poszterekkel - nem sikerült teljesíteni. A kormányszóvivő szerint mindez csak "technikai ügy".

Bár a Kormányzati Tájékoztatási Központ, majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten azt ígérte, hogy a nemzeti konzultáció utókampányának plakátjai csak július 15-éig lesznek láthatók, Budapest XXIII. kerületéből a belváros felé haladva hétfőn legalább tíz helyen találkozott még munkatársunk Soros György nevető arcképével. Soroksáron például a legnagyobb forgalmú busz- és hévmegállók citylight posztereiről nevetett még a Magyarország legfőbb ellenségének kikiáltott milliárdos, de a forgalmas Helsinki út mentén több helyen még óriásplakátokról is.

©

Egy kerülettel beljebb, Pesterzsébeten szintén még legalább három óriás Soros-plakátba futhatnak bele a közlekedők, még eggyel beljebb, a IX. kerületi Soroksári úton pedig nemcsak óriásplakátokba, de még a hirdetéseket váltogató giga roll up plakátokba is.

©

A belvárosból tapasztalataink szerint viszont már eltűntek a kormányzati plakátok: a 3-as metró Nyugati téri mozgólépcsője mellett például, amelyet korábban az aljától a tetejéig Soros-arcképek borítottak, most üres, fehér papírok világítanak.

©

A múlt héten az ATV írta meg, hogy a plakáttörvény szombati, július 15-i hatálybalépésével eltávolítják a sokat kritizált plakátokat, mert Orbán Viktor azt akarta, hogy a vizes vb látogatói már ne találkozzanak azokkal. A portál szerint azonban a letakarás az izraeli miniszterelnök hétfői látogatásával is összefügg, szintén cél volt ugyanis, hogy Benjamin Netanjahu ittlétekor már ne legyenek kint olyan hirdetések, amelyek sérthetik a magyarországi zsidó közösség érzékenységét.

Az ígéret ellenére kint maradt hirdetések ehhez képest nemcsak a hvg.hu-nak szúrtak szemet, hanem a – feltehetően az izraeli kormányfő küldöttségével érkező – izraeli újságíróknak is. A Times of Israel tudósítója hétfői cikkében szintén azt írja: hétfő délelőtt Budapesten közlekedve legalább hat helyen találkozott a kormányzati gyűlöletkampány – néhol náci jelképekkel kiegészített – posztereivel.

A plakátok leszedését múlt szerdán ígérő Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a hvg.hu kérdéseire, hogy miért és még meddig maradnak kint a sorosozó hirdetések, az izraeli lapnak viszont reagált a (meg nem nevezett) kormányszóvivő (feltehetően Kovács Zoltán): na nem sokat, csak annyit, hogy plakátok kintléte „csupán technikai kérdés”, és hogy

a kormány nem foglalkozik plakátok ki- és leszerelésével, mert az nem az ő dolga.

(Cikkünk megjelenése után lapunkhoz is megérkezett a Kormányzati Tájékoztatási Központ iméntivel nagyjából megegyező válasza, miszerint a plakátok eltávolításában a kormánynak nincshatásköre, az a médiafelületek értékesítésével foglalkozó cég feladata.)

Bár a KTK most, és a múlt héten sem a június végén elfogadott plakáttörvénnyel magyarázta a Soros-arcképek visszavonását (hiszen a törvény botrányosan megszavazott verziója a kormányt nem is tiltotta el a plakátdömpingtől), hanem azzal, hogy eleve július 15-ig tervezték az akciót, a Jobbik április óta kint lévő hirdetéseire nagyon is vonatkozik a korlátozás (naná, hiszen egyenesen azokra lett kitalálva).

©

A törvény szombati hatálybalépése után tapasztalataink szerint Simicska Lajos hirdetőcége, a Mahír óriásplakát-helyeiről és a cég belvárosi hirdetőoszlopairól is eltűntek az ellenzéki párt poszterei, de hétfő délelőtti körképünkkor találtunk azért egy „túlélőt”: a Soroksári út egy omladozófélben lévő irodaépületén még ott virít a piros-fehér-zöld hirdetés. A jogellenesen kint felejtett plakátért darabonként 150 ezer forintos bírságot lehet kiszabni, de a törvénynek ez a rendelkezése csak július 31-én lép hatályba.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A lengyel kormányfő ragaszkodik a vétóhoz, és hallani sem akar Von der Leyen ötletéről

A lengyel kormányfő ragaszkodik a vétóhoz, és hallani sem akar Von der Leyen ötletéről

Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

Varga Mihály: Jövő májustól lehet gyorsabban feloldani a korlátozásokat

Varga Mihály: Jövő májustól lehet gyorsabban feloldani a korlátozásokat