szerző:
hvg.hu

Megrázó részletek is szerepelnek annak a nagycserkeszi állatkínzási ügynek a vádiratában, amely miatt nemrég több állatvédelmi szervezet közösen tiltakozott. Az ügyészség ezúttal kellően szigorú, letöltendő börtönt javasol büntetésként, a község vezetése pedig a botrány óta nekiveselkedett az áldatlan helyzet megoldásának. Nehéz lesz, pár hete megint történt egy hasonló eset, egy férfi gyerekek szeme láttára vert agyon egy kutyát, miközben azt mondta nekik, hogy „imádkozzanak”.

Június elején írtunk a megmentői által Fülöpnek keresztelt kutyáról, amelyet csonttá soványodva, vödörnyire dagadt fejjel találtak egy nagycserkeszi udvaron. A gazdái megkínozták, és gyakorlatilag végignézték, ahogy az állat szabályosan eltorzult, olyan szorosan elkötötték a nyakát. Az állatvédők megpróbálták meggyógyíttatni, sokáig küzdöttek az életéért, egy ideig úgy tűnt, sikeresen, de végül az állat nem élte túl a kegyetlen bánásmódot.

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség június 28-án vádat emelt, ennek részleteiről sikerült többet megtudni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségtől. A vádhatóság ragaszkodna ahhoz, hogy Fülöp gazdái letöltendő szabadságvesztést kapjanak büntetésként, és ne ússzák meg enyhébb büntetéssel – amivel jelenleg Magyarországon az állatkínzók többsége megússza.

Az ügyészi büntetési indítvány szerint ebben az esetben a vádlottak egyrészt hosszabb időn keresztül okoztak különös szenvedést a kutyának, másrészt több állatvédelmi rendelkezést is megszegtek. A vádiratban vázolt tényállás szerint közösen követték el az állatkínzást: a nagycserkeszi ingatlanon egy férfi és egy nő, mint élettársak tartották már 2016 őszétől kezdve a körülbelül 2 éves németjuhász keveréket.

©

Bálázózsinór, lánc, karó

Az eljárás során megállapították, hogy a kan kutyának egy műanyagból készült bálázózsinórt kötöttek a nyakára, amely már eredetileg is szoros lehetett. Ahogy pedig a kutya mozogni próbált, a zsinór „a nyakmozgató izmokat az állat nyakának mindkét oldalán teljes mértékben elvágta”. Ezt írták le úgy az állatvédők, hogy a zsinór szabályosan belenőtt az állat húsába. Hogy milyen mértékben, azt a vádhatóság úgy írta le: az április 11-i rendőrségi intézkedéskor „a kutya nyelőcsövét, a légcsövét, az artériákat és a vénákat már csak nagyjából fél centiméter vastagságú szövet takarta”. Emiatt „nagy fokú vénás pangás alakult ki, ami a kutya egész fejére kiterjedő ödémát okozott, ráadásul a sérülésben a nyüvek is kifejlődtek” – tették hozzá. A kutya emiatt torzult szinte felismerhetetlenre, az erről készült, előző cikkünkben szereplő fotókat nem közöljük újra.

A tényállás alapján az állatot bálázózsinórnál fogva, egy 2 méteres láncon kötötték ki az udvaron egy karóhoz. A lánca így feltekeredett a karóra, ahogy mozogni próbált, ezért ténylegesen alig egyméternyi mozgástere volt az állatnak az ügyészség szerint. A helyszínen intézkedő rendőrök semmilyen ételnek, italnak a nyomát, vagy bármilyen, etetésre szolgáló edényt nem találtak a láthatóan csontsovány kutya közelében. Az állatorvos szakvéleménye szerint a kutyát 6-8 hónapon át éheztették.

Fülöpöt egyébként eredetileg „a vádlottak Tappancsnak, illetve Talpasnak szólították” az ügyészség szerint, amely azért döntött a letöltendő büntetést indítványozása mellett, mert a kutya „különös, nagy fokú szenvedést élt át, és maradandó testi és lelki károsodást szenvedett”.

A helyiek is féltek

Az állatvédelem terén régóta nincs valódi előrelépés, hiába a törvényi szabályozás, az állattartási kultúránk elképesztően alacsony szinten van, az állatkínzók pedig rendszerint enyhe büntetéssel megússzák. Ahogy arról beszámoltunk, Fülöp esete olyan szélsőségesen szörnyű volt, hogy főleg focidrukkerekből szerveződött Szurkolók Az Állatkínzás Ellen elnevezésű Facebook-csoport, amely pár héttel ezelőtt tüntetést szervezett a településre. Megcáfolva többek előzetes aggodalmait, az amúgy rivális klubok szurkolói pusztán állatszeretetből teljesen békésen, együtt demonstráltak Nagycserkeszen, szigorú büntetést követelve az elkövetőknek több állatvédelmi szervezettel és szimpatizánsokkal együtt.

„Nem csak az érintetteket, az egész lakosságot félelemmel töltötte el a rendezvény híre, de végül nem történt semmi, amitől féltünk. Mindenkit arra kértünk, hogy őrizze meg a nyugalmát” – mondta a hvg.hu-nak Kiss Józsefné, Nagycserkesz polgármestere. Hozzátette, a településen is mindenki elítélte a kutya gazdáinak tettét, szerinte ezt érezhetik is nap mint nap.

Nem valószínű, hogy kifizeti a bírságot

Az egyik vádlottal, az élettársak férfi tagjával szemben a helyi jegyző júniusban – a legmagasabb tételnek számító – 150 ezer forintos állatvédelmi bírságot szabott ki, valamint 8 évre eltiltotta „állat kedvtelésből tartásától” a határozatában. A polgármester tudomása szerint még nem fizette be a büntetést, és nem is tartják valószínűnek, hogy eleget tesz a fizetési kötelezettségének, ezért később megpróbálják adók módjára behajtani. A gazda állítólag azzal próbált védekezni, hogy a kutya „elszökött és már így jött vissza”. A polgármester szerint a hordó mellé kipányvázott állatot úgy helyezték el a telken, hogy nem lehetett észrevenni, ezért nem derült ki korábban az állatkínzás.

©

A szerencsétlen kutya halála végül számos pozitív változást indított el. Bár a polgármester szerint már tavaly döntöttek erről, most tényleg meg is építettek egy kennelsort, ahol a kóbor állatokat elzárhatják. Az önkormányzat együttműködik a PCAS Állatmentő Egyesülettel, amely gazdit keresne a kidobott, elhagyott kutyáknak. Már vásároltak chipolvasót is, feltérképezik az egész helyi ebállományt, hogy minél kevesebb kóbor kutya legyen. „Ivartalanítási program is indul, már a lehetőségeinkhez mérten, mert nem vagyunk gazdag önkormányzat. De fokozottan fogunk erre figyelni, ahogy arra is, ki hogyan tartja az állatait” – sorolta a településvezető.

Nagycserkeszi vádlott egy másik állatkínzási ügyben

Ugyanakkor a megyében jelenleg egy másik, hasonlóan súlyos állatkínzási ügy is zajlik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint, az elkövető ráadásul szintén nagycserkeszi. A polgármester ehhez annyit tett hozzá, hogy a férfi náluk van ugyan bejelentve, de évek óta nem itt él, hanem Nyírteleken.

Az ügyészség alig két hete állította gyorsított eljárásban bíróság elé a 19 éves fiatalt, amiért nagynénjének a kutyáját egy ásóval agyonverte. A Liza névre hallgató kutya őrizte a házat, csakhogy rendszeresen kiszökött az ingatlanról. A vádlott állítása szerint ezen dühödött be annyira, hogy június 15-én megölte az állatot. Mindezt végignézték a házigazda nagynéni gyermekei, akik hiába kérlelték a férfit, hagyja abba a kutya bántalmazását, azt kiabálta nekik, hogy „gyertek imádkozni!” – közölte az ügyészség.

Az ügyész ebben az esetben is végrehajtandó fogházbüntetést és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását kérte, csakhogy a Nyíregyházi Járásbíróság – amely Fülöp ügyében is dönt majd – július 6-án 60 nap elzárással elengedte a vádlottat. A vádhatóság súlyosításért, a vádlott enyhítésért fellebbezett, így még ez az eljárás sem zárult le.

„Jogilag elégedettek lehetünk a vádemelésben javasolt büntetési tétellel, amiről tudni kell, hogy egyébként nem köti a bíróságot a minősítés, a büntetéskiszabás vagy intézkedés alkalmazása körében. Tehát a bíróság akár a javasoltnál szigorúbb büntetést is kiszabhat, közkeletű tévedés, hogy nem. Természetesen nem a büntetőjog szabályaitól elrugaszkodott „szuperbüntetést”, mivel az viszont a későbbiekben egy rendkívüli jogorvoslati eljárást alapozhat meg a büntetőeljárási törvény alapján” – mondta a Fülöp ügyében született vádiratról Kajó Cecília állatvédelmi jogász.

Azt is kiemelte, hogy az ügyészség ezúttal társtettességet állapított meg, ami ritka, pedig a legtöbb állatkínzásos eset jellemzője. Sőt, sokszor az egész társasházi lakóközösség vagy szomszédság akár bűnrészesnek számíthatna, mert rendszerint végignézik az állatok bántalmazását, mégsem tesznek még egy névtelen bejelentést sem. „Aki közömbösen nézi egy élőlény szenvedését vagy halálát, vagy örömét leli annak kínjaiban, az az embertársaihoz sem viszonyul másképp. Nem véletlenül mondták a falubeliek közül is a nagycserkeszi tüntetésen az elkövetőről, hogy megvetik, lenézik tettéért, viszont életmódja, viselkedése miatt sokan félnek tőle” – mondta a jogász.

Fülöp ügye már a Nyíregyházi Járásbíróságon van, itt születhet ítélet ősszel az országos felháborodást kiváltó állatkínzási történetben. Eldől, marad-e a letöltendő börtönbüntetés vagy itt is elsétálnak a vádlottak, mint azok a kiskutyát agyonverő deteki fiatalok, akiket a bíró többek közt Csáth Géza-novellák olvasgatására ítélt.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szerdán kisüthet a nap, bár belerondíthat az eső

Szerdán kisüthet a nap, bár belerondíthat az eső

A magyaroknak, a cseheknek és a lengyeleknek továbbra sem tetszik az EU zöld megállapodása

A magyaroknak, a cseheknek és a lengyeleknek továbbra sem tetszik az EU zöld megállapodása

Áttörés: a levegőbe emelkedett a világ első elektromos utasszállítója

Áttörés: a levegőbe emelkedett a világ első elektromos utasszállítója

Megjelent a bakonybéli bencés szerzetesek adventi playlistje

Megjelent a bakonybéli bencés szerzetesek adventi playlistje

Csütörtökön fizet először kamatot a szuperállampapír

Csütörtökön fizet először kamatot a szuperállampapír

Radar360: megvan, mivel vádolják Trumpot, drasztikus tengerszint-emelkedés jöhet

Radar360: megvan, mivel vádolják Trumpot, drasztikus tengerszint-emelkedés jöhet