szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány szerint a Velencei Bizottság ajánlásai között olyan is van, amely sérti az Európai Emberi Jogok Egyezményében rögzített egyenlő elbánás elvét.

A kormány továbbra is azzal próbál érvelni a felsőoktatási törvény CEU-t célzó módosításával kapcsolatban, hogy nem szabad kettős mércét alkalmazni, a jogszabályoknak minden intézményre, így „a Soros-egyetemre” és más egyetemekre is egyformán kell vonatkozniuk – derül ki a Velencei Bizottság állásfoglalására péntek este adott kormányzati reakcióból.

A külföldi felsőoktatási intézmények működésének engedélyezése, ideértve a feltételek meghatározását is, minden egyes ország szuverén joga, a külföldi felsőoktatási intézmények alapítására vonatkozó szabályok az európai országokban jelentős eltérést mutatnak, nincsenek európai standardok – a kormány hivatkozása szerint ebben egyetértenek a Velencei Bizottsággal.

Ugyanakkor a kormány úgy látja: a Velencei Bizottság megállapításainak döntő része a CEU New York, illetve a Közép-Európai Egyetemre vonatkoztatva fogalmazták meg, pedig a testület elismeri, hogy a törvénymódosítás több, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint.

A Velencei Bizottság azt is elismeri, hogy az Európai Felsőoktatási Térségben a CEU New York - Közép-Európai Egyetemhez hasonló, kettős identitással rendelkező felsőoktatási intézmény sehol sem működik – teszik hozzá.

A kormány szerint a Velencei Bizottságnak az az ajánlása, hogy a már Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményre ne vonatkozzon a törvénymódosítás, sérti az Európai Emberi Jogok Egyezményének 14. cikkében deklarált egyenlő elbánás elvét.

A kormány állítja: minden érintett felsőoktatási intézményt egyenlőként kezelnek, és ennek alapján tárgyalnak azokkal. A tárgyalásokra kijelölt magyar munkacsoport komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a tárgyalások sikeresek legyenek, és érvelésük szerint ennek alapján jött létre a megállapodás egy másik intézménnyel (Western Maryland College). Mindezt a Velencei Bizottság is elismeri – zárul a reakció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!