szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A gyanúsítottak és a vádlottak egy része értelmi fogyatékossága miatt képtelen megérteni, mi történik vele a büntetőeljárásban – állítják gyakorló jogászok. A hivatalos adatok szerint azonban a börtönökben sincs több értelmi fogyatékos, mint a társadalom egészében.

„Kerálóval bindzsizik a misszión” – így mondják, egyébként magyarul, a börtönben azt, ha valaki az egyházi foglalkozáson a falból kitépett kis kábeldarabkákkal seftel. Ez csak látszólag értelmetlen foglalatosság, valójában fontos: ezekkel lehet ugyanis megjavítani azt a merülőforralót, amivel a cellában is lehet vizet melegíteni.

„A börtön megkövetel egyfajta intelligenciát, csakhogy azt a többségi társadalom nem érti” – magyarázza Fliegauf Gergely pszichológus, kriminológus, aki szerint a börtönlakók között arányaiban sokkal több az értelmi fogyatékossággal élő, mint a lakosság egészében. A nemzetközileg elfogadott definíció szerint ugyanis azok is e körbe tartoznak, akiknek van (vagyis inkább lehetne) valamilyen pszichiátriai diagnózisuk, például akár magatartási vagy kommunikációs probléma miatt. Ez pedig jóval szélesebb kör a magyar börtönökben 2015 óta alkalmazott meghatározás szerintinél.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának adatai szerint a rabok közel egy százaléka sorolható az értelmi fogyatékosok közé. A legutóbbi, 2011-es népszámlálás alapján Magyarországon a társadalom ugyancsak egy százaléka értelmi fogyatékos.

A gyakorló ügyvédek és pszichológusok beszámolói alapján úgy becsülhető, hogy a börtönbe kerülők között ennél – és a hivatalosnál – jóval több az értelmi fogyatékos. Saját tapasztalata alapján Fliegauf azt állítja, hogy a börtönlakók 90 százalékának lehetne valamilyen diagnózisa. Ennek oka főként az előéletükben keresendő: a börtönnépesség körében felülreprezentáltak a mélyszegénységből, elmaradott gettókból érkezők.

A teljes cikket megtalálja a HVG hetilapban.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Totális buszháború Hódmezővásárhelyen

Régóta várt funkció érkezik a számítógépes WhatsApp-ba

Régóta várt funkció érkezik a számítógépes WhatsApp-ba

Vészfrissítést adott ki a Microsoft az Exhange-hez, mert kínai hackerek támadták a céges rendszereket

Vészfrissítést adott ki a Microsoft az Exhange-hez, mert kínai hackerek támadták a céges rendszereket