Pálmai Erika
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?

A bíróságok is haladnak a korral, így gőzerővel zajlik a bírósági ügyfélcentrumok fazonírozása. Ehhez 8 millió forintért vett bugyutaságokkal teli arculati kézikönyvet az Országos Bírósági Hivatal, amiből kiderül például, hogy egy hétre öt darab fehérnemű kell egy dolgozónak.

„Két típusú ügyfelet különböztetünk meg: rutinos: ügyvéd, ügyvédbojtár; rutintalan: az igazságszolgáltatás rendszerében járatlan polgárok”

– egyebek mellett ilyen sommás megállapításra jutott öt, karakterében eltérő bíróság két hónapig tartó tanulmányozása után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) dizájner csapata, amely tapasztalatai és ötletei alapján végül egy kézikönyvet is készített a bíróságoknak, Design Alapok címmel.

A HVG birtokába jutott, 8 millió forintért vett – a bíróságokon meglehetősen nagy vihart kavart – útmutató alapján a jövőben az országban minden bíróságon egységes arculatú ügyfélközpontok válthatják ki a kezelőirodákat, ami – az OBH elnöke szerint – „a magyar bíróságok ügyfélbaráttá válásának folyamatában is egy fontos lépés”. Erre egyébként összesen 500 millió forint van a jövő évi költségvetésben.

Borosta? Nem! Állszakáll? Maradhat!
©

„A XXI. században a bíróságok megítélését már nem nemcsak az ítéletek minősége határozza meg, hanem azt az ügyfelekkel való bánásmód is jelentősen befolyásolja” – avat be a bíróságok motivációjába bevezetőjében Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, hozzátéve, a MOME-val közös céljuk hogy egységes arculattal és berendezéssekkel rendelkező ügyfélközpontokat hozzanak létre, a MOME tervezői adatbázisát felhasználva. A cél, „a nyitott, ügyfélbarát, szolgáltató bíróság”, amelynek alapja, hogy az állampolgárok bírósághoz való hozzáférése minél egyszerűbb legyen.

Talárpályázat kéz a kézben 

Fontos, hogy az ügyfelek részére gyors, hatékony ügyintézést, részletes tájékoztatást biztosíthassunk és az is, hogy a bírósági épületek és azok berendezése is színvonalas legyen – magyarázták a HVG-nek az OBH-nál, hozzátéve, ezekben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) való együttműködésünknek kiemelt jelentősége van.

A MOME – amellyel még 2015-ben kötött stratégiai megállapodást az OBH – egyébként nem csak ebben segít: a két szervezet közös talárpályázatot is hirdetett. Erre 4,4 millió forintot fizettek a bíróságok. További közös projekt a balatonszemesi bírósági üdülő átalakítása is.

Azonosították a problémát
©

Az OBH közlése szerint az ügyfélközpontokban egy minőségileg megújult, magasabb színvonalú, azonos alapokra épülő, de a helyi adottságokat is figyelembe véve kialakított rendszerrel találkozhatnak majd az ügyfelek. Ez az egységes arculati megjelenésen túl az ügyviteli folyamatok sztenderdizálását, az írásbeli és szóbeli ügyfél-tájékoztatás korszerűsítését, az ott szolgálatot teljesítők képzését is jelenti” – magyarázták.

Formaruha lenne az igazi

A nemes célhoz és a bíróságokhoz képest a MOME-s anyag azonban igencsak bugyutának tűnik, ráadásul nem csak a látvánnyal foglalkozik. A laikus szerzők ugyanis az ügyintézés optimalizálására is tettek javaslatot. Az amúgy nem különösebben látványos bútorok mellett – amelyeket A4-es iratok méretére optimalizáltak – új tájékoztató feliratok is terveztek és megvizsgálták az is, hogy

„miként lehetne új öltözködési iránymutatásokat bevezetni”.

A tervezők nem csak az ügyfélfogadási és munkaterületeket egységesítenék, hanem az ott dolgozókat is: alapvetően feketében és fehérben látnák őket. A nők selyemkendőt, az urak pedig nyakkendőt is kapnának – természetesen az irodák új arculatának színeivel összhangban, „elősegítve az ügyintézők könnyebb felismerhetőségét”. A tervezők a legjobbnak a formaruha bevezetését tartanák – de az OBH közlése szerint a hivatalnál ezt nem tervezik.

Handó Tünde ad a megjelenésre
©

A kézikönyv hosszasan sorolja még azt is, hogy a szerzők mit értenek az általános ápoltság alatt.

„A test illatainak általános frissessége figyelmet érdemlő szempont, azonban az erős és túlzott parfümhasználat kerülendő”

– írják. Kiderül továbbá, hogy a bíróságok hadat üzentek a műkörmöknek, a rikító csatoknak és kócos hajnak is. A férfiak is hordhatnak viszont egy pár bedugós vagy karika fülbevalót. A borosta tiltólistás, de az állszakáll például jöhet. A legmegalázóbbnak „a megértést segítő brossúra” tűnik, ami egy hétre összeállítja a dolgozó ruhatárát, számszerűsítve a kívánt ruhadarabokat, még a fehérneműt is. Utóbbi esetben például nőknek az öt munkanapra gondosan öt bugyit javasolnak, amelyek lehetőleg fehérek, feketék, vagy testszínűek legyenek. De ugyanilyen ajánlás fogalmazódik meg a melltartókra (testszínű vagy fehér), trikóra (fehér), harisnyanadrágra (testszínű vagy fekete), bokafixre (testszínű vagy fekete), illetve pamutzoknira is (fekete).

Egységesítenék a tárgyalótermeket is

Első körben a Kecskeméti, a Kaposvári, a Nyíregyházi, a Tatabányai a Veszprémi Törvényszék, a Budaörsi, a Dabasi, a Kecskeméti, a Monori, a Nagykátai, az Orosházi, az Ózdi, a Szeghalmi, a Szentendrei, a Veszprémi Járásbíróság, valamint a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon lesznek egységes ügyfélközpontok, jövőre.

Mindenre van előírás
©

Már az idén átadják viszont – a folyamatban lévő felújításokkal együtt – az új ügyfélközpontot az Egri Törvényszéken és a Szigetszentmiklósi Járásbíróságon. Itt viszont még nincs vége: a tervezők ugyanis az általuk elvégzett kutatás alapján úgy látják: itt lenne az ideje a tárgyalótermek és a bírósági dolgozószobák egységesítésének is.

Beszédes a dizájnváltó projekt gazdája is. Házon belül ugyanis az a Polgárné Vida Judit érte a felelős, aki sajátjaként jegyezte mások – például Paulo Coelho – írásait még a Fővárosi Törvényszék elnökhelyetteseként. A HVG által négy éve feltárt plágiumügy nyomán előbb bocsánatot kért, majd lemondott az elnökhelyettesi posztról. Nem sokáig volt azonban „egyszerű” tanácselnök, előbb a Budapest Környéki Törvényszék elnöki kabinetjének szakmai vezetője lett, újabban pedig már igazgatási OBH-elnöki biztosként dolgozik, többek között a bíróságok arculatváltásán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

A Kórházi Főigazgatóság vezetője elmondta, a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni

Rinocéroszságunkhoz nem fér kétség – könyvajánló

Rinocéroszságunkhoz nem fér kétség – könyvajánló