szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felújított állomásokon jövő október végén, az alagút esetében pedig 2020 júliusában kell megkezdeni a műszaki átadás-átvételt az északi szakaszon.

Aláírták a 3-as metróvonal északi, Újpest-Központ és a Dózsa György út közötti szakaszának felújítására vonatkozó vállalkozói szerződéseket hétfőn Budapesten a BKV, a Strabag Építőipari Zrt., és a Swietlesky Vasúttechnika Kft. képviselői.

Tarlós István főpolgármester közölte: az állomások felújítására vonatkozó szerződés értéke nettó 24,1 milliárd forint, az alagúti munkákra vonatkozó értéke 47,8 milliárd forint.

Ezek a határidők

Az állomások esetében a műszaki átadás-átvétel megkezdésének határideje 2018. október 31-e, a műszaki átadás-átvételt, 2018. november 30-án kell lezárni, a végső átadás-átvételé pedig 2018. december 30-a - derül ki a Strabaggal kötött szerződésből.

Az alagúti, vágányépítési munkákra, a biztosítóberendezés felújítására, a vasúti távközlési, központi diszpécserrendszerek korszerűsítésére vonatkozó, a Swietlesky Vasúttechnika Kft.-vel megkötött szerződés szerint a valamennyi munkára vonatkozó végső átadás-átvátel határideje 2020. augusztus 24.

A metrópótlás tervét a BKK hétfőtől bocsátotta társadalmi egyeztetésre, szeptember 17-ig lehet véleményezni. A pótláshoz szükséges előkészítő munkát több helyszínen végzik, például az Árpád hídnál, de dolgoznak már a Nyugati téren is, pedig a középső szakasz felújításáról egyelőre semmit sem tudni.

Tarlós: Elkezdjük a 25 éve aktuális felújítást

A főpolgármester szerint a most aláírt szerződésekkel érintett munkák összetettek, azoknak vannak felszíni fázisai is, a kivitelezés napokon belül megkezdődik. A főváros önerőből biztosítják a metrópótláshoz szükséges buszokat az északi szakasz munkálataihoz – tette hozzá.

Tarlós István "kétségbeesett ostobaságnak" nevezte, hogy a megkezdendő munkáknak ne lenne meg a fedezete. Arra hivatkozott, hogy hatályos a kormánnyal kötött 137,5 milliárd forintos támogatási szerződés.

Az állomások akadálymentesítéséről azt mondta: annak örülnének a legjobban, ha minden állomás a legmagasabb szintű akadálymentesítést tudnának megvalósítani, de annyit csinálnak meg, amennyi forrásuk van erre. Megígérte ugyanakkor, hogy a lehetőségük, a mozgásterük végső határáig elmennek az akadálymentesítésben. Ugyanakkor, ha nem lesz teljes körű az akadálymentesítés, akkor sem tudunk lemondani a 3-as metró felújításáról – tette hozzá.

A főpolgármester közölte, hogy az északi szakaszon lifteket építenek az Újpest-Központ, az Újpest-Városkapu, a Gyöngyösi utca és Forgách utca állomásokon. Az Árpád-híd állomásnál már van lift, egyedül a Dózsa György úti állomáson nem lesznek liftek, de a meglévő lépcsők mellé mozgólépcsőket építetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Itt a BKK metrópótló terve, 17-ig lehet véleményezni

A BKK társadalmi egyeztetésre bocsátja a 3-as metró első szakaszának felújításához kidolgozott mobilitási tervét. Hétfőtől szeptember 17-ig bárki elmondhatja róla a véleményét. A metrópótló buszok mellett más járatok útvonala vagy menetrendje is változik. A 12-es villamos például egészen a Lehel térig megy majd.

Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

200 eurós bónusszal csábítja a turistákat Málta

200 eurós bónusszal csábítja a turistákat Málta

A orvosszakszervezet nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását

A orvosszakszervezet nyílt levélben kéri Orbántól, hogy halasszák el az iskolák megnyitását