szerző:
hvg.hu

Szerda este kezdődik a kormánypárti frakciók háromnapos évadnyitó frakcióülése. Ezúttal Velencén vitatják meg az új parlamenti idény témáit, de értekeznek természetesen a kampányról és a közelgő választásról is. Na, és még miről?

Erős déjà vu-érzéssel érkezhetnek szerda délután Velencére a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselői: majdnem napra pontosan két éve ugyanis nemcsak, hogy ugyanabban a szállodában tartotta évadnyitó frakcióülését a két kormánypárt, de a fő téma is azonos volt: a migráció.

A különbség, hogy míg 2015 szeptemberében a gyakorlatban küzdött a kormány a menekültek ellen (a szerb-magyar határon még javában zajlott a kerítésépítés), addig a harc mára már (majdnem) kizárólag elméleti: az Európai Bíróság előtti kvótaper múlt heti elvesztése után megint – illetve még mindig – Brüsszelt, az ügyben kötelezettségszegési eljárást folytató Európai Bizottságot akarja a kormány megállítani.

Bár a hvg.hu-nak év elején – három hónappal az érdektelenségen elbukott kvótanépszavazás után – még arról beszéltek a Fidesz kommunikációs stratégiájára rálátó forrásai, hogy a párt népszerűségét csúcsokra emelő bevándorlás-ellenes szólamokban nincsen már muníció, ezért hiba lenne a választási kampányt is erre építeni, mégis ez maradt a fő csapásirány, így ez lesz értelemszerűen a frakcióülés központi témája is.

A frakcióvezető keddi előzetese alapján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter is erről beszél majd csütörtökön a képviselőknek, de előtte – szerda este – az évtizedes hagyománynak megfelelően Orbán Viktor politikai helyzetértékelését hallgathatják meg. A miniszterelnök múlt heti, kötcsei beszédéből következtethetően erős külpolitikai kitekintéssel indít majd, de a már csak nyolc hónapnyira lévő parlamenti választások miatt nyilván a Fidesz esélyeiről és kampánybeli teendőiről is beszélnie kell. A felkészülés konkrét feladatait és a követendő kommunikációs stratégiát várakozások szerint viszont már Rogán Antal propagandaminiszter ismerteti majd.

©

Bár néhány éve még a frakcióülések leginkább várt etapja volt a gyakran élénk vitába, illetve kibeszélő-showba torkolló rész, amikor Orbán Viktor beszédének végén a képviselők kérdéseiket, és a kormányzati munkával kapcsolatos kritikus észrevételeiket vethették fel a miniszterelnöknek, az utóbbi években már nem volt példa sem vitára, sem igazi kritikára. Ahogy egy ismertebb fideszes már tavaly megfogalmazta:

„Senki nem csinál cirkuszt, főleg nem a jelöltállítás előtt”.

Csütörtökön a miniszteri beszámolók végighallgatása mellett több személyi döntés is vár a képviselőkre: a tárca nélküli miniszterré előlépő Kósa Lajos helyére várhatóan a pártalelnök Gulyás Gergelyt választják meg frakcióvezetőnek, de mivel az ő távozása a törvényalkotási bizottsági éléről egy komolyabb személycsere-lavinát indított, az emiatt megüresedő bizottsági helyekről is dönteni kell.

Pénteken az előzetes napirend szerint Novák Katalin családügyi államtitkár beszél majd a népesedés- és családpolitikai program részleteiről, illetve szakmai kabinetek tartanak üléseket, a tapasztalat szerint a frakciótagok jó része ezen viszont már nem vesz részt, hanem hazamegy vagy a frakcióülésnek helyt adó wellnesshotel szolgáltatásait élvezi. Ez utóbbit látszik igazolni egyébként az ülésnek helyt adó Velence Spa & Resort wellnessrészlegének nyitva-, pontosabban zárvatartása is, a hotel amúgy külsős, utcáról betérő vendégeknek is látogatható, ma délutántól szombatig zárva tart.

©

A frakcióülést – szokásos módon – ismét szigorú biztonsági intézkedések mellett tartják, ami elsősorban nem is a résztvevők, sokkal inkább az elhangzottak biztonságára vonatkozik. A kormánypárti frakciók vezetői pár éve megelégelték ugyanis, hogy az újságírókkal kapcsolatot tartó képviselőktől folyamatosan szivárogtak ki információk az ülésen történtekről. A tanácskozás helyszínét azóta rendszerint szinte hermetikusan lezárják: újságírók, stábok a szálloda küszöbét nem léphetik át, a képviselők pedig csak aztán mehetnek be a megbeszéléseknek helyt adó konferenciaterembe, ha a bejáratnál leadták mobiltelefonjaikat. A nyomaték kedvéért a híváslisták átnézését is be szokta lengetni a frakcióvezető, márpedig azt egyetlen képviselőnek sem kell elmagyarázni, hogy mi lehet a következménye, ha rajtakapnak valakit az információ-továbbításon. Ez utóbbi alól kivétel persze az irányított szivárogtatás: az elmúlt két évben a Magyar Időkben (esetleg a pestisracok.hu-n vagy az Origón) rendszerint szövegszerűen is olvasható volt az ülés másnapján, hogy miről beszélt aktuálpolitikai helyzetértékelésében a miniszterelnök.

A kormánypártok legutóbbi, visegrádi frakcióülésén Orbán Viktor a belső feszültségek lezárására és minden eddiginél keményebb választási kampányra intette a Fidesz és a KDNP képviselőit. A miniszterelnök akkor arról is beszélt, hogy minden korábbinál durvább és kiélezettebb kampányra számítsanak, mert a Jobbik és az MSZP sem a győzelemért, hanem a létéért, a fennmaradásáért fog küzdeni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Furcsa jelenség: miért akarja velünk bekapcsoltatni a Facebook a Bluetooth-t?

Furcsa jelenség: miért akarja velünk bekapcsoltatni a Facebook a Bluetooth-t?

Hiába isszuk drágán a kávét, a termelők olyan keveset keresnek, hogy inkább menekülnek

Hiába isszuk drágán a kávét, a termelők olyan keveset keresnek, hogy inkább menekülnek

Egyre több üres állásba várnak tanárokat

Egyre több üres állásba várnak tanárokat

Elrendelték az izraeli csaló ideiglenes kiadatását az Egyesült Államoknak

Elrendelték az izraeli csaló ideiglenes kiadatását az Egyesült Államoknak

A gyerekek ötödének életét nehezíti, hogy egyszülős családban él

A gyerekek ötödének életét nehezíti, hogy egyszülős családban él

Áldásuk rá – Sokba kerül nekünk a katolikusok jövő évi "olimpiája"

Áldásuk rá – Sokba kerül nekünk a katolikusok jövő évi "olimpiája"