Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A belső feszültségek lezárására és minden eddiginél keményebb választási kampányra intette a Fidesz és a KDNP képviselőit a kormánypártok évadnyitó frakcióülésén Orbán Viktor – tudta meg a hvg.hu. A kampány alaphangját a miniszterelnök szerint az határozza majd meg, hogy a Jobbik és az MSZP sem a győzelemért, hanem a fennmaradásáért fog küzdeni.

A hadseregét eligazító főkapitányéhoz hasonlították a miniszterelnök szerda esti, a kormánypárti frakciók előtt mondott beszédét a hvg.hu által megkérdezett képviselők.

Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP szerdán kezdődött, háromnapos visegrádi frakcióülésének nyitányaként tartott csak belső felhasználásra szóló helyzetértékelést, amelynek legfőbb üzenete a résztvevők beszámolói szerint az volt, hogy megindult a visszaszámlálás, mostantól mindenkinek maximálisan a választási felkészülésre kell koncentrálnia.

Állandó kampánnyal próbálják magasan tartani a népszerűségüket
©

A miniszterelnök arról beszélt, hogy bár egy évvel a választások előtt összességében magasabb a Fidesz támogatottsága, mint 2013-ban (sőt, mint bármikor korábban), ez nem csak előny, hanem veszély is. A magas támogatottsági mutatókat nagyon nehéz ugyanis még egy évig fenntartani, az ellenzék pedig már egy minimális, pár százalékos csökkenést is a kormánypártok népszerűségének zuhanásként, a választói bizalom megvonásaként interpretálhat.

Nem akar több belső feszültségről hallani

A népszerűség fenntartása érdekében a miniszterelnök arra kérte a képviselőket: zárják le az esetleges belső, pártbeli feszültségeket. Választás előtt minden kommunikációs hiba, minden kiszólás többszörösen megbosszulja magát – intett a résztvevők szerint a kormányfő.

Orbán szerint az ellenzéknek azért kell küzdenie, hogy a borítékolt vereséget túl tudják élni
©

Orbán Viktor arra is figyelmeztette a frakciótagokat, hogy minden korábbinál durvább és kiélezettebb kampányra számítsanak: a jövő évi választáson szerinte ugyanis nemcsak az lesz majd a tét Jobbik és az MSZP számára, hogy legyőzik-e a Fideszt, hanem hogy a saját pártjuk túlélje, hogy immár többedszerre sem sikerül teljesíteniük ezt.

A miniszterelnök szerint a Fidesznek összességében nincs miért félnie: az MSZP láthatóan nem tud túllendülni saját, évek óta tartó belső válságán, a Jobbiknak pedig az erőltetett néppártosodással és a cukiságkampánnyal sem sikerült áttörést elérnie a támogatottságában. Az egy hónapja színre lépett, olimpiaellenes aláírásgyűjtése lezárulta után párttá alakulást tervező Momentum Mozgalomra a miniszterelnök állítólag nem tért ki beszédében. (Magáról az olimpiaellenes kezdeményezésről, illetve annak kezeléséről a frakcióülés egy későbbi szakaszában beszélt a miniszterelnök, erről szóló cikkünket itt olvashatja.)

Akar egyáltalán a Fidesz újra nyerni?

A résztvevők szerint először értetlenség, aztán viszont taps fogadta Orbán Viktor képviselőkhöz intézett kérdését, amelyben provokatívan arra várt választ: akar-e egyáltalán a Fidesz két győzelem és nyolc év kormányzás után még egyszer választást nyerni? A kérdést végül – mintegy motivációs célként – maga válaszolta meg: szerinte a munkahelyteremtéstől a demográfiai helyzet javításán át a családtámogatások bővítéséig a kormányzás csaknem minden területén bőven maradt munka a következő négy évre is.

Orbán Viktor szerint a Fidesz az egyetlen esélye (Visegrádról ezt az egy képet adta ki a kormányfői imázscsapat)
©

Orbán lelkesítésképpen azt is hozzátette: csak az ostoba sportriporterek találták ki, hogy az esélyesség bénítóan hat a teljesítményre. Ez hülyeség – mondta Orbán –, láthatóan az esélytelenség hat bénítóan.

A belpolitikai helyzetértékelésen túl a miniszterelnök a globális világrend átrendeződéséről és a múlt heti évértékelőjében is említett kihívásokról beszélt a képviselőknek, lényegében megismételve az akkori listát, miszerint a migránsügyben megkezdett harc folytatása, a rezsicsökkentés, a munkahelyteremtés és a nemzeti adópolitika Brüsszellel szembeni megvédése, valamint a külföldi pénzen működő szervezetek befolyása elleni küzdelemről szól majd a következő másfél év.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Perek özöne zúdulhat a Fehér Ház kapuján kilépő Trumpra

Perek özöne zúdulhat a Fehér Ház kapuján kilépő Trumpra

December elejére javulhat a járványhelyzet Szerbiában

December elejére javulhat a járványhelyzet Szerbiában

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust