szerző:
hvg.hu

Lassan alig győzik számolni, annyi párt van itthon.

Rengeteg a párt Magyarországon, és napról napra nő a számuk: az Országos Bírósági Hivatal keddi adatai szerint összesen 222 bejegyzett párt van itthon, és 177 áll bejegyzés alatt – írja a pénteki Magyar Nemzet.

Egy héttel korábban még 219 bejegyzett és 171 bejegyzésre váró pártnál tartott a számláló – teszik hozzá a cikkben.

A lap megjegyzi, hogy már a 2014-es választásnál is rengeteg új politikai formáció nevével ismerkedtek meg a választópolgárok, pedig akkor még csak 147 párt próbált volna bejutni a parlamentbe. Ráadásul az ügyészség 2015 májusában 38-at töröltetett is a hivatalos nyilvántartásból, mert már két egymást követő parlamenti választáson nem indultak.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint semmi nem változott a 2014-es választási szabályokhoz képest, nincs akadálya, hogy újra "kamupártok" induljanak. Pártlistát változatlanul azok a pártok állíthatnak, amelyek legalább kilenc megyében és Budapesten minimum 27 egyéni választókerületi jelöltet állítanak. Ez mindössze 13 500 aláírást jelent.

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy korábban rengeteg feljelentés született a kamupártok ügyében, és bár 187 nyomozást rendeltek el, történtek vádemelések is, de letartóztatás nem volt eddig, sőt nem is zárult le az összes ügy.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!