szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy család kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket robotoltatott és tartott fogva a Békés megyei Gádoroson. Áldozataikat megalázták, verték, megfélemlítették. Persze fizetést sem adtak nekik, sőt, a nyugdíjukat is elvették tőlük.

A Hódmezővásárhelyi Járásbíróság első fokon összesen tizenkét embert marasztalt el a gádorosi csicskáztatásként ismertté vált ügyben – közölték szerdán.

Az ügy elsőfokú vádlottja a családfő, ő személyi szabadság megsértése, zsarolás és hatósági eljárás akadályozása miatt nyolc évet kapott. Négy másik vádlottra ugyanezért hat év négy hónap és hat év tíz hónap közötti börtönt szabott ki a bíróság. A többi vádlottat rövidebb börtönbüntetésre, felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve 300 óra közérdekű munkára ítélték.

A vádlottak között van két ügyvéd, őket ügyvédi visszaélés és más bűncselekmények miatt találták bűnösnek. Egyikük három év négy hónap végrehajtandó börtönbüntetést kapott, és örökre eltiltották az ügyvédi hivatástól, a másik felfüggesztett szabadságvesztést kapott és kétéves eltiltást.

A család főleg a Békés megyei Gádoros területén jelentős ingatlanvagyonra tett szert, pedig a családfő hol rokkantnyugdíjas volt, vagy háztartásbeliként élt, de legális munkája nem volt.

Mentális, egészségi, illetve szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott, befolyásolható, elesett embereket kerestek a csicskáztatók: őket vették rá, hogy költözzenek hozzájuk. Fűt-fát ígértek nekik, de aztán elvették tőlük az okmányaikat, és embertelen körülmények között tartották, verték, fenyegették, dolgoztatták, kifosztották őket.

A családtagok között szervezett munkamegosztás volt, mindenki részt vett a rabszolgák terrorizálásában.

A kilenc áldozatnak összesen csaknem 45 millió forint kárt okoztak azzal, hogy nem fizettek nekik a munkáért, és még a nyugdíjukat, egyéb járandóságaikat is elvették tőlük.

A 2012-ben indult perben kiderült, hogy egy férfit 1995-től tizenöt évig tartottak fogva, de mások is évekig voltak a karmaik között.

Először 2008-ban indított nyomozást a rendőrség, akkor azonban fenyegetéssel sikerült rávenniük áldozataikat, hogy vallják azt: minden rendben van a munkájukkal.

A szerdai ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Bűnügy

Bíróság előtt a gádorosi csicska-ügy

A vádirat ismertetésével megkezdődött a "gádorosi csicskáztatásként" ismertté vált ügy tárgyalása csütörtökön a Hódmezővásárhelyi Városi Bíróságon.

Ursula von der Leyen furcsa indokkal mondott le arról, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett

Ursula von der Leyen furcsa indokkal mondott le arról, hogy kiálljon Ukrajna függetlensége mellett

Új panelt tesz a hírfolyam tetejére a Facebook: jön az oltási kisokos

Új panelt tesz a hírfolyam tetejére a Facebook: jön az oltási kisokos

Fejenként 250 ezres bírságot kaptak Orosházán egy autós összejövetel résztvevői

Fejenként 250 ezres bírságot kaptak Orosházán egy autós összejövetel résztvevői