Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elég volt egy rossz félmondat, és Bajomi-Lázár Péter egyetemi tanár, médiakutató ellen etikai vizsgálatot indít a Budapesti Gazdasági Egyetem, ahol tanít. A kormánypárti sajtó bayeri hevülettel kezdte meg a karaktergyilkosságot.

A hvg.hu is beszámolt arról a konferenciáról, amelyen Bajomi-Lázár Péter médiakutató is meghívott előadó volt, és amelyen a független sajtó és az álhírek témáját járták körül a meghívottak. Bajomi-Lázár többek közt arról beszélt, a független sajtó ideája nem biztos, hogy egybeesik a társadalom által kívánatosnak tartott médiaszerkezettel, vagy a kiegyensúlyozottság sem elvárandó követelmény egy állampolgártól. "Nem biztos, hogy egy, a kormánnyal nem szimpatizáló újságolvasó számára érdekes, mit írt a néhai Seszták Ágnes vagy a sajnálatos módon még élő Bayer Zsolt", mondta Bajomi.

A kormánypárti sajtó ezt az egy félmondatot találta meg, és kezdett el szörnyülködni rajta. Rögtön megindult a karaktergyilkosság, a Pesti Srácok és az Origo is hirtelen ráébredt az emberi méltóság kiemelt jelentőségére – a momentumos Hajnal Miklós vagy Soros György, Vona Gábor, Botka László vagy Simicska Lajos méltósága persze egészen más tészta, mint a saját írásaiban szintén nem az emberi méltóság templomos lovagjaként vitézkedő Bayer Zsolté.

Bajomi-Lázár azt mondta a hvg.hu-nak, nem tudja, mikor fejeződik be a vizsgálat, és addig nem is akar nyilatkozni vagy interjút adni.

Bajomi-Lázár nem sokkal később bocsánatot kért a Facebookon, elismerte, hibát követett el (a poszt már nem érhető el – Bajomi annyit mond, felfüggesztette a Facebook-aktivitását, azért nem). Ez már késő volt, munkaadó egyeteme etikai vizsgálatot kezdeményezett, mondván, a BGE nem politizál – a vizsgálat lezárultáig pedig nyilatkozatstop van. Az Origo úgy értékelte a bocsánatkérést: "Bajomi-Lázár Péter bámulatos gyorsasággal – de mégis csak másfél nappal a történtek után – elengedett egy kamu meaculpázást". Mit kapott volna, ha nem kér bocsánatot?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!