szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Méghozzá attól tartanak, hogy az ellenzéki szavazók egységesen lépnek fel, és az egyéni körzetekben ugyanarra a jelöltre szavaznak. A közvélemény-kutató szerint a Fidesz szeretné felfűteni a táborát.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Závecz Tibor a Népszavának adott interjút, arról beszélt, hogy hiába vezet toronymagasan a kormánypárt a kutatások szerint, a politikailag aktív választók 40 százaléka nem feltétlenül elkötelezett egyik párt felé sem, de határozottan kormányváltást akar. Ugyan ez a csoport egyelőre nem egységes, mégis tarthat a Fidesz attól, hogy ha listán nem is, egyéniben egyfelé szavazhat, és ha kellő körzetet veszít a kormánypárt, oda lehet a választás. „Nem véletlen, hogy a Fidesz szeretné 'felfűteni' a saját táborát” – mondta.

Egy négy évvel ezelőtti kutatás szerint a fideszes szimpatizánsok kétharmada akkor biztosra mondta, hogy elmegy szavazni, most ez a szám mindössze 52 százalék, ezért megtévesztő az, hogy ennyire vezetnek a kutatások szerint. Úgy látja, a Fidesz letett arról, hogy megnyerjen új szavazókat, de a régieket szeretné egyben tartani. „Nekik szólnak a Soros-elleni kampányok is, amelyek nem többek politikai marketingfogásnál.”

Az majd jövő tavasszal kiderül, működik-e ez, de a kutató szerint a kormánypárt tábora is harapósabb lenne, ha valamelyik ellenzéki párt megerősödött volna annyira, hogy legalább négy-öt százalékra megközelítse a Fideszt. „Akkor a kormánypárti választók is úgy éreznék, hogy a választáskor nem maradhatnak otthon.”

Závecz üzent az MSZP-nek is, azt tanácsolta, hogy a párton belüli ügyeikről ne a nyilvánosság előtt vitatkozzanak, az ilyesmit intézzék el a függöny mögött. Amikor a nyilvánosság elé állnak, akkor „olyan tartalmi kérdésekkel jöjjenek elő, amelyek csakugyan foglalkoztatják az embereket: egészségügy, a leszakadó rétegek felemelése, vagy például az, hogy az MSZP milyen módon akarja helyreállítani a nyugalmat. Azt hiszem, a nyugalomra nagy szükség lenne Magyarországon.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Féléves mélyponton a Fidesz

A teljes népességen belül és a biztos pártválasztók között is veszített támogatottságából a kormánypárt, derül ki az Iránytű Intézet felméréséből.

Ha ezt felteszi a gépére, könnyebben tanulhat meg bármilyen weboldalról bármit

Ha ezt felteszi a gépére, könnyebben tanulhat meg bármilyen weboldalról bármit

Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán

Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Megvan a lista, ők világíthatják át hamarosan az MTA-t

Vajna Tímea barátnője és Rogán Antal körei is az uniós programokat dicsérik egy 11 milliárdos projektben

Vajna Tímea barátnője és Rogán Antal körei is az uniós programokat dicsérik egy 11 milliárdos projektben

Pénzbírságra ítéltek egy férfit, aki levizelte az auschwitzi áldozatok emlékművét

Pénzbírságra ítéltek egy férfit, aki levizelte az auschwitzi áldozatok emlékművét

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal