szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lennénk most Donald Trump helyében: Amerikának egyáltalán nem szabad kommentálnia a magyar politikai életet, az ilyen incidensek nagyon megnehezítik a közös munkát az USA-val, mondta a magyar külügyi államtitkár az amerikai ügyvivő magyar sajtóért aggódó nyilatkozatára reagálva.

Aggodamát fejezte ki David Kostelancik amerikai ügyvivő, az amerikai diplomácia jelenlegi legmagasabb rangú képviselője a MÚOSZ-ban, mire válaszul a magyar külügy bekérette, és nyomatékosította neki: "elvárják, hogy az ilyen nyilatkozatok ne ismétlődjenek meg", áll a KKM közleményében, amit sajtótájékoztatón adtak közre. Különben is, senki nem kérdezte az ügyvivőt, milyen alapon szólalt meg? "Magyarország szuverén államként kikéri magának, hogy bármely ország ilyen módon beavatkozzon a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásába."

A találkozó hangulatából és végkicsengéséből a sajtótájékoztatót tartó Magyar Levente államtitkár azt szűrte le, hogy az amerikai fél tudomásul vette a magyar álláspontot, és a jövőben remélhetőleg nem lesz szükség hasonló beszélgetésre, mondta el Magyar.

Mint kiderült, Magyarország sem veszi a bátorságot, hogy "hogy megfogalmazza az álláspontját más államok belügyeiről. (Bár az ukrán oktatási törvényről elég határozottan elmondtuk álláspontunkat – a szerk.) A kormány sem teszi közzé az amerikai belpolitikáról vagy az emberi és szabadságjogok tengerentúli helyzetéről alkotott véleményét, bár van ilyen."

De máshogy is fenyeget a külügy: "rendkívüli módon meg fogja nehezíteni a munkát" az USA-val, ha a jövőben hasonló nyilatkozatok születnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek

A II. kerületi önkormányzat új munkákat talált a parkolóőröknek

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme

Sztár gasztrobloggerrel erősít Újlipótváros jellegzetes étterme