Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Kristálytiszta az USA számára, mi folyik a magyar médiapiacon, és a kormányzati nyomulás egyáltalán nem teszi boldoggá a világ szuperhatalmát. De megkapta a magáét a monopóliumok kialakulásának megakadályozására létrehozott médiahatóság is. Az után, amit David Kostelancik amerikai ügyvivő a MÚOSZ által szervezett programon elmondott, Washington is könnyen megkaphatja a magyar kormánytól, hogy a Soros-terven dolgozik.

Önök vitatott kérdésekről tesznek fel kényelmetlen kérdéseket. Országunk hiányosságainkról kérdeznek minket. Külpolitikánk nyilvánvaló következetlenségeiről kérdeznek minket. Mi pedig tisztában vagyunk vele, hogy ha nem ezt teszik, nem végzik el a munkájukat. Elszámolással tartozunk a világnak, és ennek az elszámolhatóságnak a része a szabad és független sajtó.

David Kostelancik amerikai ideiglenes ügyvivő, az USA jelenlegi legmagasabb rangú magyarországi diplomáciai képviselője mondta ezt el a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) rendezvényén. Az ügyvivő a szabad sajtóról tartott előadást. Elmondta, a magyarok számára még frissebbek azok az emlékek, amikor nem volt szabad sajtó és szamizdatban terjedtek a valódi hírek, a hivatalos "hírek" ellentételezésére. Kiemelte: a sajtó szabadsága azt is jelenti, hogy magát a sajtót is lehet kritizálni (ebben az ő elnöke, Donald Trump is élen jár, amire az ügyvivő utalt is), de megfélemlíteni, ellehetetleníteni nem. Nem szabad elhallgattatni a kényelmetlen bírálókat ilyen eszközökkel:

– korlátozás jogszabályokkal

– a média kizárólagos ellenőrzése

– nyomásgyakorlás a hirdetőkre

– kormányzati kísérletek a hirdetési piac manipulálására

– újságírók leplezetlen fenyegetése.

Hogy még egyértelműbb legyen a figyelmeztetés, Kostelancik szerint folytatódtak a sajtószabadság terén tapasztalható negatív tendenciák Magyarországon: a kormány szövetségesei átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett, "anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület (a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – NMHH) kifogást emelt volna ez ellen"; a kormányközeli üzletemberek megszerezték az ellenőrzést a független megyei napilapok felett is; újságírók tájékoztatták a nagykövetséget, hogy az új tulajdonosok diktálta irányvonalat kell követniük, és nem lehet kormánykritikus cikkeket megjelentetniük.

©

Az ügyvivő azzal folytatta, hogy kormány közben jelentős államihirdetést csatornáz a baráti médiatulajdonosokhoz, miközben a független médiumok szinte semmilyen állami megrendeléshez nem jutnak:

"Azt halljuk, magánvállalkozásokkal közlik, ne hirdessenek a független médiumokban, ellenkező esetekben retorziókra számíthatnak."

Végül az ügyvivő megemlítette a 888-on megjelent listázást: a portál felsorolt pár Soros-ügynöknek bélyegzett újságírót. "Ez veszélyes gyakorlat az újságírók szempontjából, és a szabad, független újságírás szempontjából is", és ellenkezik a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal – hangsúlyozta az ügyvivő. "Az Egyesült Államok egyértelműen elítél minden, újságírók megfélemlítésére vagy elhallgattatására tett kísérletet".

Ugyanakkor Kostelncik úgy látja, vannak még független magyarországi médiumok, a sajtó képes sokféle álláspont megjelenítésére. A független médiumok száma viszont egyre fogy, és olyan kihívásokkal kell a hirdetési piacon szembenézniük, amelyekkel a kormányzati médiumoknak nem.

"Nyomásgyakorlással és megfélemlítéssel szembesülnek."

Ennek következtében egyre kevesebb magyar találkozhat értelmes vitákkal. "Hogyan fejezhetik ki az emberek értelmesen az akaratukat, ha csak egy nézőpontról tudnak?"

Kostelancik végül Thomas Jeffersont idézte:

"Inkább teszem ki magamat a túl sok szabadsággal járó kellemetlenségeknek, mint a túl kevéssel járóknak".

Kérdésekre válaszolva Kostelncik elmondta, még nem tudja, ki és mikor lesz az USA budapesti nagykövete, de a kinevezés elhúzódása szervezési és nem politikai okokból történik. A CEU-ügyre reflektálva elmondta, ő is úgy tudja, hogy elkészült a megállapodás, csak alá kellene írni (ezt viszont a kormány nem akarja, ahogy az tegnap kiderült Balog Zoltán elejtett szavai szerint – a szerk.). A kemény szavak mellett az ügyvivő azt is világossá tette, hogy tud tárgyalni, konzultálni a kormánnyal, de a sajtót érintő problémákat a magyar társadalomnak kell megoldania.

©

Hargitay Miklós, a MÚOSZ elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a rossz hírek miatt egymást érik a külföldi szakmai delegációk, és a sokat látott lengyel, kínai, török kollégák haja is az égnek áll, amikor meghallják a magyar médiapiaci híreket: az újságírók listázását, vagy azt a technikát, hogy egy kormánytag állami hitelből tévét, lapokat, rádiókat vesz magának, majd az állami hitelt egy másik állami hitellel fizeti vissza. A MÚOSZ elnöke azt is elmondta, törvény- és alkotmányellenesnek tartja, hogy egyes állami hivatalok, intézmények nem válaszolnak a sajtó megkereséseire, mert a köztisztviselőkről szóló törvény együttműködési kötelezettséget ír elő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!