szerző:
hvg.hu

A vele történteket először a zaklató megnevezése nélkül felvállaló színésznő azért azonosította végül Marton Lászlót, mert jelentkeztek nála a rendező más áldozatai is – mondta el a Hír Tv Egyenesen című műsorában Schilling Árpád rendező, a zaklatási botrányt elindító színésznő férje. Az is közrejátszott, hogy véletlenül kétszer is összetalálkozott Martonnal, és ez nagyon felzaklatta. "Nyílna meg alattad a Föld" - Sárosdi férje csak ennyit mondana a zaklatással meggyanúsított rendezőnek, akinek szerinte le kellene mondania minden pozíciójáról és el kellene vonulnia.

„Lilla és én is úgy gondoljuk továbbra is, hogy az ügy a fontos és a kiállás. De olyan sok telefont, üzenetet, megerősítést kapott Lilla, köztük arról, hogy ez az ember évtizedek óta folytatja ezt a tevékenységét, hogy úgy érezte, meg kell neveznie” – árulta el Kálmán Olga műsorában Schilling arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nevezte meg végül zaklatójaként Martont.

Sárosdi Lilla színésznő pár napja állt a nyilvánosság elé azzal, hogy 20 évvel ezelőtt egy neves rendező szexuálisan zaklatta, csütörtökön pedig elárulta, hogy Marton Lászlóról, a Vígszínház egykori igazgatójáról, jelenlegi főrendezőjéről van szó. Marton szerint viszont Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz és „megfelelő lépéseket” helyezett kilátásba.

„Az értük érzett felelősség is segített neki” – mondta – ráadásul amíg nem volt név, csak a körülményeket mondta el, addig a „sejtetés miatt gyanúba kevert másokat is”. „Rendkívül nehéz helyzet, mert lehet következménye, de muszáj felvállalni” – szögezte le Schilling, aki szerint jó, hogy most már több színház kiállt a felesége mellett, ami fontos része ennek az edukációs folyamatnak, hogy beszélni kell a problémáról.

Ugyanakkor nem érti, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora miért „keni el” a történteket és miért nem tesz lépéseket. "A helyében, ha csak annak a híre felmerülne, hogy fiatal emberekkel visszaélhettek, hermetikusan lezárnám az intézményt, hogy egy független vizsgálat során, jogásszal, szakértővel feltárjuk, mi a helyzet az intézmény falai közt” – magyarázta.

Összetalálkozott zaklatójával, ezért most borított

A felesége azért most állt elő több évtized után a történettel, mert véletlenül egymás után kétszer is találkozott Martonnal, egyszer az utcán, illetve a színházi kritikusok díjátadóján még egyszer. Bár nem is ismerte fel a rendező, de a találkozások felzaklatták – mondta a rendező. Ez a kétszeres találkozás „jelszerű volt” Schilling szerint, ráadásul mindez „összecsúszott” az Egyesült Államokban ezt megelőzően kibontakozott Harvey Weinstein-botránnyal.

A kiállása után pedig „sokan mondták el a történetüket erről az emberről” - utalt ismét Marton többi áldozatára -  és másokról is. Schilling úgy fogalmazott, hogy „sokan tudnak ezekről a történetekről, Marton Lászlóról is”.

"Nyílna meg alattad a Föld"

Ő maga még akkor hallott róla, mikor még nem voltak Sárosdival házasok, de együtt dolgoztak a Krétakörnél. Kálmán Olga kérdésére, hogy mit mondana Martonnak, azt válaszolta: egyáltalán semmit, nem is akar vele találkozni, de ha mégis, akkor „lássa be, hogy itt a vége, mondjon le az egyetemi pozíciójáról és a főrendezőségről és vonuljon el, írogasson magában”. „Nyílna meg alattad a Föld” – tette azért utóbb hozzá saját „üzenetét” Sárosdi férje.

Szerinte nemcsak a bizonyítás nehézsége és az áldozathibáztatás miatt kezelhető nagyon nehezen egy ilyen trauma, hanem mert bonyolult pszichés folyamat ezt  feldolgozni. Lilla is járt emiatt pszichológushoz, de „csak a nyilvános kimondás segít”.

Ha Marton perel, másokat is magára szabadíthat

„Emiatt most azt érzi, hogy megszabadult valamitől, és boldog. Nem azért, mert bosszút akart. És erőt ad neki, hogy másokat is képvisel” – mondta Schilling arról, hogyan érzi magát a felesége. Azt is hozzátette, hogy ha Marton valóban beleáll a perbe, ahogy azt csütörtöki reagálásában ígérte, „akkor másokat is magára szabadíthat, mert más történetek is voltak”.

De az eltelt idő miatt bármennyire is nehéz lenne bizonyítani, szerinte Lilla nem tart a pertől, mert „tudja, hogy ez az igazság”, és ő ezt fogja mondani. Még akkor is, ha jelenleg a sok támogatás és bátorítás mellett elképzelhetetlen „ízléstelen, mocskos üzengetésnek van kitéve” a felesége, és elfogadhatatlan kommentek is érkeznek.

 

Sárosdi Lilla
©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Három idei Nobel-díjas tudós is a klímavédelem fontosságáról beszélt

Három idei Nobel-díjas tudós is a klímavédelem fontosságáról beszélt

Kis közszolgálati szexizmus a Petőfi Rádiótól

Kis közszolgálati szexizmus a Petőfi Rádiótól

Hosszú aranyérmes 200 méter vegyesen

Hosszú aranyérmes 200 méter vegyesen

Ha a 90-est behúzta az ötös lottón, akkor még lehet milliárdos

Ha a 90-est behúzta az ötös lottón, akkor még lehet milliárdos

Halálos baleset Szőllősgyörökön: árokba csapódott és felborult egy autó

Halálos baleset Szőllősgyörökön: árokba csapódott és felborult egy autó

Szolidaritási szelfiket készített a Katona József Színház a nézőivel

Szolidaritási szelfiket készített a Katona József Színház a nézőivel