szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőn kerestük meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, hogy foglaljanak állást Sárosdi Lilla zaklatásának ügyében. A válaszuk szerdán megérkezett, ám csütörtökön pontosítást kértünk a fejlemények miatt. Akkor már elzárkóztak a közvetlen kommunikációtól.

A színművészeti egyetem nevében Polgár Antal hivatalvezető először is azzal kezdi szerdai válaszát, hogy a konkrét súlyos zaklatásban az intézmény nem érintett. Ezt a "nem" szó félkövér szedésével maguk hangsúlyozták:

Noha a zaklatás tényén és a dolog súlyosságán ez mit sem változtat, fontos tisztázni egy félreértést: az eset nem a Színház- és Filmművészeti Egyetem (akkor: Főiskola) tanára és hallgatója között történt, tehát a vélt elkövető sem az intézmény lehetőségeivel, sem a színészoktatás kereteivel nem élt vissza.

Ahogy írják, az ő érintetlenségük az áldozattá vált színésznő történetéből világosan és egyértelműen kivehető. Azt ugyanakkor leszögezik, hogy az efféle cselekményeket a helyszíntől és körülményektől függetlenül elfogadhatatlannak tartják, ám visszautasítják, hogy a konkrét eset hátterének félreértése rossz fényt vessen egyetemükre, és a náluk folyó oktatásra.

Kérdéseinkre pedig azt válaszolták, nem érdeklődtek és nem is akartak érdeklődni Sárosdi Lillánál arról, ki volt zaklatója, hogy megtudják, esetleg oktat-e az intézményben. Miután csütörtökön Sárosdi megnevezte Marton Lászlót (a rendező tagadja a történteket), ismét az egyetemhez fordultunk, hogy megtudjuk, ez változtat-e bármit a válaszaikon. Ekkor már a hvg.hu nem kapott más, mint egy általános közleményt. A hosszú szöveg egy bekezdése vonatkozik a Sárosdi kontra Marton esetről. Idézzük szó szerint:

A közvéleményt érdeklő, konkrét kérdésre vonatkozóan két állítás áll szemben egymással, az egyik szerint megtörtént a zaklatás, a másik szerint nem. Sem hatásköre, sem joga, sem lehetősége nincs az egyetemnek arra, hogy eldöntse, melyik felel meg a valóságnak a két, egymásnak ellentmondó állítás közül. Mindaddig, amíg független hatóság nem állapít meg jogsértést, az egyetemnek nincs joga lépni az ügyben. Ugyanakkor evidencia, hogy bármilyen bizonyítást nyert jogsértés vagy erkölcsi vétség esetén az elkövetővel szemben az egyetem a megfelelő szankciókat alkalmazza. 

Megszólalt a Vígszínház
Csütörtök délután megszólalt Marton László társulata. A közleményt teljes terjedelmében közöljük: "A Vígszínház a szabadság, a méltóság, valamint a becsület elleni minden támadást a leghatározottabban elítél. Ezen értékek védelme mindig is a legalapvetőbb feladataink közé tartozott és tartozik."

Vagyis az egyetem azután sem indít vizsgálatot, hogy az elmúlt évtizedek egyik legtöbbet foglalkoztatott tanára meg lett nevezve. Vagyis nem változtatott semmin a csürtörtöki feljelmény, amely az oktatói adatbázis egyik tagját érinti. A hvg.hu-nak még előtte azt írták: sem a leírt magyar ügy, sem a kirobbant Weinstein-ügy kapcsán nem terveznek belső vizsgálatot.

Az egyetem nyilvántartása szerint az elmúlt évtizedekben nem fordult elő zaklatási ügy az intézményben – hangsúlyozzák. Azt viszont elfogadhatatlannak tartják, hogy bárki, aki bármiféle hatalommal rendelkezik, azt ne az általa vezetettek érdekében tett felelős munkavégzésre, hanem saját önös céljai, vágyai kielégítésére használja.

Megkérdeztük, szabályozza-e valami intézményükben a diákok és tanárok, illetve a kollégák közötti szexuális kapcsolatot? Azt a választ kaptuk:

Az egyetem a felnőtt emberek közötti, konszenzuson alapuló szexuális kapcsolatot a felek magánügyének tekinti.

Az egyetem hagyományos oktatási rendszere, a kis létszámú osztályokban, személyes, nem arctalan viszonyok között történő tudásátadás ennek legfontosabb eszköze – magyarázza bizonyítványát az SZFE. Ezt erősíti szerintük a jól működő, a problémák feltárását és anonim kezelését is lehetővé tévő osztálybizalmi rendszer. Az egyetem Hallgatói Önkormányzata a hallgatók számára közvetlenül elérhető fórumként szolgál. Mindezen túlmenően a művészeti képzés során a „hatalom-áldozat” kérdés, mint alapvető drámai szituáció a tanórák keretében rendszeres szakmai elemzés tárgya – tudhatjuk meg.

Az egyetem Szervezeti és Működési Rendjében bármilyen visszaélés, etikai vétség vizsgálatára rendelt szerv az Etikai Bizottság – tájékoztat az egyetem.

Zaklatás a nyílt színpadon

Az egyetem egyébként nem először kényszerü védekezésre az elmúlt hetekben. Papadimitriu Athina az RTL Klubon mesélt el minap egy egészen megrázó történetet. Réka lánya a Színművészeti Egyetem főiskolájára felvételizett, amikor egy meg nem nevezett nő szexuálisan zaklatta és megalázta ott – írja le a borsonline.hu.

Papadimitriu elmesélése szerint lánya most felvételizett Kaposváron és a Színművészetin is, mindkét helyen a második körben esett ki. Kaposvárról boldogan tért haza, Budapestről viszont nagyon nem. Minden felvételizőhöz egy végzős, vagy pár éve végzett színműst rendeltek ugyanis, akinek az volt a feladata, hogy zavarja a felvételizőt.

Réka éppen a Shakespeare-t szavalt, amikor a nő elkezdte csókolgatni.

Réka még próbálkozik a felvételivel, de a Színművészetin már nem próbálja meg még egyszer a szörnyű tapasztalatai miatt. A színésznő a zaklatás után felhívta az egyetem rektorát, aki elcsodálkozott, és megígérte, hogy utánakérdez.

Az iskola vezetése nem kívánja kommentálni a május 20-án történteket. Sem Papadimitriu Athina, sem a lánya nem tett feljelentést a rendőrségen

– válaszolta a Blikk érdeklődésére az egyetem sajtóirodája. Vagyis a megoldás azonos: amíg nincs belőle rendőrségi ügy, addig az egyetem nem foglalkozik vele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

Díjeső: Fliegauf Bence filmjének színésze is Ezüst Medvét kapott a Berlinalén

Díjeső: Fliegauf Bence filmjének színésze is Ezüst Medvét kapott a Berlinalén

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Íme az ötös lottó nyerőszámai