Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyájas hangú előadást tartott a Soros-terv veszélyeiről Németh Szilárd Gödöllőn, ahol azért jópárszor megvezette hallgatóságát. Kiderült, melyik álkérdéssel talált be leginkább a Fidesz, és megkérdeztünk pár szimpatizánst, zavarja-e őket, hogy Soros György nem azt gondolja, mint amiről a konzultáció szól.

A tévévitában kiabáló, nyilvános vitákon vehemens, sajtótájékoztatón keménykedő, olykor egészen hajmeresztő állításokat megfogalmazó Németh Szilárdra számítva utaztunk Gödöllőre, a Fidesz nemzeti konzultációs fórumára, aztán csak ültünk meglepetten: egy nyugodt hangú, nyájas, olykor kedélyesen kacarászó Fidesz-alelnököt hallgattunk másfél órán keresztül. Mintha átmenetileg kihunyt volna a tűz. Jó, abban ez azért nem gátolta meg, hogy olykor az igazság minimum felének elhallgatásával alaposan megvezesse a hallgatóságát, de akkor is. Persze könnyű pályán volt, egyetlen résztvevő akadt, aki egyszer kijavította a teremben csak Szilárdként emlegetett alelnököt, de a végén, a kérdések alatt kiderült, ő sem demonstrálni jött, csak valamivel tájékozottabb, mint a többiek.

Itt senki nem Bertalanozta le Szélt

"Vigyázz, robbanni fog" – poénkodott egy férfi a pulpitushoz lépő Németh Szilárddal, aki a sistergő mikrofonnal bíbelődik. Az alelnök vette a poént, "Bumm...", mondta mikrofonigazgatás közben, majd megjegyzi, "Nem robbant!"

Különösen elmés poén ez egy olyan este felvezetőjében, ahol előre sejteni lehetett, a migránsok=terroristák vonal sem várat sokáig magára. Németh persze nem ezzel nyitott, a hangulatot Gémesi György polgármester, és főleg az LMP szapulásával tartotta fönn – amit a házigazda Vécsey László képviselő alapozott meg –, bár például az este folyamán meglepően sokat emlegetett LMP miniszterelnök-jelöltjének, Szél Bernadettnek a nevét egyszer sem ejtette ki.

©

Az LMP mindenesetre szerinte "ott fúrja a nemzeti konzultációt, ahol éri", azért nem kívánják azt, mert "erre van megbízásuk", mert az a Soros-tervre veszélyes.

Ők nem szeretik, ha kiderül az igazság, nem szeretik, ha az ő általuk elkészített világgal szemben akár csak egyetlen ember is szembemegy. Azokat meg szokták bélyegezni.

– jellemezte az ellenzéki pártot egy egyébként a Fideszre is egészen pontosan illő jellemzését.

Egy gyors időutazás

És akkor a menekültek: nem túl elegáns módját választotta Németh Szilárd annak, hogy felidézze, mi is volt a helyzet 2015-ben Magyarországon, gyakorlatilag még azt is a menekültek szemükre vetette, hogy elfoglalták az autópályát. Hogy mindezt (vagyis indultak el gyalog Ausztria felé) azért tették, mert megunták az utólag teljesen kiszámítottnak tűnő állami packázást, az láthatóan nem említendő szempont, jött viszont a hosszas öndicséret a kerítésért, a szigorú szabályokért, majd végre a Soros-terv, amely ugyebár – ha valaki nem ismerné, a kormány honlapja segít – "elég egyértelmű":

Legalább évente 1 millió embernek be kell jönni.

És miközben Németh a migrációs útvonalakról beszélt, a közönség a mellette felállított kivetítőn láthatta, hogy "2015 óta növekszik a migrációs nyomás, a Frontex szerint a líbiai partoknál 1 millió migráns készül arra, hogy behajózzon Európába, a NATO szerint 2020-ig csak Észak-Afrikából 60 millió migráns jön". Utóbbiról Orbán ezzel először Kötcsén beszélt, és hamar kiderült ugyan, ez a becslés az idézett formában semmiképpen nem igaz, és több mint 10 éves is, ez nem zavarja a fideszeseket abban, hogy ismételgessék.

Jól leleplezte a jótékonykodó Sorost

Nevetgélve idézte viszont Németh Szilárd a német belügyminisztert, aki felvetette: meg lehetne fontolni, hogy muzulmán ünnepeket is tartsanak. A közönség itt éledt először, és az addig csak bólogató hallgatóság közül volt, aki megjegyezte: meg is fogják tartani! Újabb morajlás volt a reakció Németh statisztikáira, amely arról szólt, a különböző német területeken az elsősök hány százaléka volt "migráns hátterű".

©

Itt visszahozta a régebben gyakran hangoztatott érvet: a baloldal azért akar migránsokat betelepíteni, mert ők majd rájuk szavaznak. "Ezért álltak be Soros mögé, a pénz és a hatalom miatt. A pénzt megkapják a szatelitszervezeteken keresztül." Ezzel a lendülettel pedig megtudjuk, hogy Soros a 18 milliárd amerikai dollárt az alapítványainak az illegális migrációra küldte.

Németh viszont nyugtatott, itt még megállítható a "kevert ország és kevert vallás", majd kissé belejőve az érvelésbe ütemesen csapkodta a pulpitust, mikor arról tett fel kérdéseket, akarunk-e ilyen társadalomban élni. Mindeközben futnak a slide-ok, de igazi közönségreakciót inkább csak a Junckert puszival üdvözlő Soros képe láttán észlelünk: a hallgatóság egyetértőleg bólogat, mikor Németh azt ecseteli, Brüsszelben a legnagyobb baj a Juncker vezette bizottsággal van, a kötelező kvóta miatt. Merthogy ugyebár 29 ezer embert sikerült szétosztani, akikről nem tudják, hová "kódorognak".

Soros gyűlöli a szilveszteri bulikat

Viszonylag hamar eléri a beszéde csúcspontját, a terrorizmus témát, amelyet percekig ecsetel.

A kvóta veszélyes, nemcsak azokat teríti szét, akik a szociális jólétért jönnek, vagy munkát keresni, hanem akiket küldtek. A terroristákat is.

Utóbbiak célja pedig nem más, mint Európa elfoglalása, de jött egy másik furcsa okfejtés is, hogy tudniillik a kölni szilveszteri erőszak is az európai életforma elleni támadás volt.

Ki szoktunk menni az utcára, pezsgőt bontunk, éjfélkor koccintunk, bulizunk egyet. Miért akarják ezt elvenni tőlünk? Miért kellene ezt engednünk? Azért mert Soros azt mondja, hogy vegyük el, engedjük el, Junckernek meg az a dolga, hogy végrehajtsa?!

©

A kivetítőn feltűnik – sorrendben – Niedermüller Péter DK-s EP képviselő, Botka László és Gyurcsány Ferenc mint a Soros-terv támogatói, azonban a következő képen feltűnő Vona Gáborhoz képest ők kevéssel megússzák. A kép felirata szerint a Jobbik elnöke egyrészt a kötelező szétosztást támogatja, másrészt Németh felidézi, hogyan védte a párt a CEU-t, a kvótanépszavazás utáni alkotmánymódosítást pedig nem támogatta.

Elérkeztünk a legérzékenyebb ponthoz

Ez pedig nem más, mint "a migránsoknak adott 9 millió". Itt ugyan közbeveti a már említett tájékozott résztvevő, hogy ez nem egy, hanem két évre szól (arról már nem is beszélve, hogy ezt nem közvetlenül a menekültek kapnák), de Németh gyorsan lerendezi: "igen, de még így sem rossz ez a pénz".

"Van itt a teremben olyan, aki 9 milliót keres?" – hergeli sikeresen a döntő többségében nyugdíjasközönséget, akik orruk alá dörmögve válaszolnak: "ráadásul munka nélkül", illetve "ennyiért tuti be is jönnek". Németh nem áll meg, behozza az IMF-et is: ha nem tudják az államok kifizetni a segélyt, vegyenek fel kölcsönt, "van egy Soros nevű bukméker, majd intézkedik". Közben a kivetítőn is sulykolják: Soros megszorításokból finanszírozná a migránsoknak szánt segélyt. A beszédben fel-fel tűnik a zsebkérdés, nem felejti el megemlíteni a nyugdíjprémiumot, és felsorolni, mi mindent kell megőrizni, amihez nyugalom kell.

Arra is van egy ellenérve, hogy a menekültek integrációjára költsenek. Azt mondja, az korábban sem volt sikeres.

Miért volt 43 terrortámadás, ha sikerült az integráció?!

Majd jön egy jelentőségteljes nézéssel előadott riogatás:

Előbb-utóbb, ha ők lesznek többen, akkor aztán elmehetünk az integrációval jó messzire. Mert ha kisebbségben vagyunk, akkor nem mi integrálunk, hanem minket integrálnak. Ha egyáltalán akarnak bennünket integrálni. Vagy minket vetnek alá.

©

A nemzetközileg korrekt Magyarország

38 perc után, jön egy kis lazítás, mikor Németh a magyar cégekről és a rezsicsökkentésről beszél, majd egy éles váltással kanyarodunk a Soros terv ötös pontjához, amely szerint a migránsok enyhébb büntetést kapnak. Tényekkel nem támasztja alá, de hosszan beszél arról, hiába utasítanak ki menekülteket valamilyen bűncselekmény miatt egy országból, ők nem mennek el. És ha már itt tartunk, a Fidesz-alelnök azért megemlíti: az sem lehet véletlen, hogy sok terroristáról kiderül, a szolgálatok látóterében voltak.

Pár röpke gondolat erejéig gúnyolódott még az itthon terrorizmus miatt első fokon elítélt Ahmed H.-n is – akinek az ügyét újra kell tárgyalni –, gyakorlatilag leterroristázva őt, ám aztán jön az este leghajmeresztőbb állítás: Magyarország a menekültkérdésben az összes nemzetközi szerződésnek eleget tesz, lefolytatják az egyedi eljárásokat. Merthogy:

aki átesik az eljárásokon, Magyarország azt védelemben részesíti, eminens módon.

Hogy mindezt az Őcsényből kiutált, oltalmazotti státusszal rendelkező menekültek miként gondolják, abba most nem ment bele.

©

A kétórás előadás után megkérdeztünk néhány résztvevőt, mit szólnak ahhoz, hogy a konzultációs kérdőív nem fedi azt, amit Soros György legutoljára írt a kérdésről. (Ezt egyébkén a maga módján Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető is elismerte múlt héten.) A válaszok alapján ez nem nagyon zavarja őket. Egy nő azt mondta, még nem olvasta a kérdéseket, de biztos jókat tettek fel, egy másik azzal rázott le, hogy ő részt vesz a konzultáción, a többi nem érdekli, egy férfi visszatámadt, hogy a – Fidesz szerint – Soros által pénzelt HVG újságírójának, hogy van képe ide eljönni, egy másik férfi pedig egy kicsit zsidózósnak tűnő felvezetés után annyit mondott,

Teller Edéhez képest Soros György egy senki.

A nagyjából 100 jelenlévőt többször buzdították a kérdőívek kitöltésére, kiderült, a Posta "erőteljes jelzést kap", ha nem megy minden rendben, a kérdőíveket pedig azért is fontos kitölteni, mert – mint Vécsey László fogalmazott – "azzal kifejezhetik, hogy létezik Soros-terv".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Putyint nem aggasztaná, ha újságíró-gyilkossággal vádolt hatalommal kellene üzletelnie

Putyint nem aggasztaná, ha újságíró-gyilkossággal vádolt hatalommal kellene üzletelnie

Van, ahol már szinte kötelező a holland ajtónyitás. Tudja mi az?

Van, ahol már szinte kötelező a holland ajtónyitás. Tudja mi az?

Az LMP feljelenti Mészáros cégcsoportját, de az MTI erről nem ad hírt

Az LMP feljelenti Mészáros cégcsoportját, de az MTI erről nem ad hírt

Részmunkaidő? A felső osztálybeli nőknek jó, a gyerekboomhoz kevés

Részmunkaidő? A felső osztálybeli nőknek jó, a gyerekboomhoz kevés

Micsoda időket élünk: már egy szendvics is lehet szexista!

Micsoda időket élünk: már egy szendvics is lehet szexista!