Windisch Judit
Windisch Judit

Több nemzeti konzultációs kérdés mögül is kihátrált Gulyás Gergely fideszes politikus az RTL Klubon rendezett vitában, ezeket azonban nem vitapartnere, Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető csapta le, hanem a műsorvezető, Baló György. Tóth a letelepedési kötvényeknél az anyagi részt nem hozta fel.

A bekiabálásokkal és személyeskedésekkel tarkított Németh Szilárd (Fidesz)–Molnár Zsolt (MSZP)-vita után Gulyás Gergely és Tóth Bertalan összecsapása teljesen kulturált volt, bár azért néha egymás szavába vágtak. Az előző vitánál felmerült az a vád, Molnár "alájátszott" Némethnek – amit a szocialista politiikus cáfolt –, itt ilyesminek nem leltük nyomát. A 30 perces műsoridő harmadát a Soros-terv részletezése vitte el, Baló György műsorvezető kezdte sorozni Gulyást, Tóth kicsit lassan ébredt, de aztán belelendült.

Baló először Tóth Bertalanhoz fordult azzal a kérdéssel, hogy ha az MSZP kormányoz majd, lebontják-e a kerítést, mire Tóth azt mondta, nem, és Gulyáshoz fordult, szerinte meddig kell állnia. Gulyás azt mondta, nagyon nem lát a jövőbe, de ameddig igen, addig állnia kell. Tóth nem javította ki Gulyást akkor, mikor a fideszes politikus azt mondta, Botka távozása után változott hirtelen az MSZP álláspontja a kérdésben, Botka ugyanis pont ezt képviselte.

Gulyás elejtett egy poént, hogy Tóthból még akár lehet is miniszterelnök-jelölt.

Baló György jött a kérdéssel: van-e Soros György által érvényesnek tekintett terv? (A Soros-alapítvány szóvivője az összes konzultációs kérdést tételesen cáfolta.) Mire Gulyás elkezdett a 2015-ös cikkre hivatkozni, Baló pedig visszavágott, a nemzeti konzultáció kérdései nincsenek összhangban azzal, amit Soros György legutóbb publikált.

Gulyás első körben erre azt mondta, "ebben köztünk kedélyes egyet nem értés van", majd Tóth felhozta, Navracsics Tibor biztos – korábbi Fidesz-frakcióvezető és miniszter – szerint az Európai Bizottság napirendjén nincs ilyen terv. Tóth számon kérte a letelepedési kötvénybizniszt, csakhogy nem a biznisz részét, hanem csak azt, bezzeg a gazdagok jöhetnek, szegény migráns meg nem kell. A szocialistákat egyébként pont azért támadja a pártot elhagyó Demeter Márta, hogy letelepedési kötvénybizniszben nem elég kemények, Tóth most sem volt az, nem sorolta, mely Fideszhez köthető emberek hogyan jártak jól.

Gulyás mindenesetre tett már itt is egy érdekes megjegyzést, azt mondta, a letelepedési kötvényt vásárlók nagy része nem Magyarországon él, hiszen ezzel az EU-ba is szabad belépést kapnak. Gulyás beszélt arról, ezeket az embereket szigorú nemzetbiztonsági ellenőrzésnek vetik alá, azt a közbeszúrást viszont már elengedte a füle mellett, hogy akkor orosz bűnöző sem juthatott ilyenhez. Lapinformációk szerint viszont jutott, egy orosz adócsaló játszotta ki a rendszert egy karib-tengeri országban beszerzett erkölcsi bizonyítvánnyal.

Utána arról vitáztak, ki és mivel szállította vajon a menekülteket az osztrák határig 2015-ben (Gulyás csak vonatra, Tóth BKV-buszokra is emlékszik, amelyben utóbbinak van igaza). Gulyás azzal próbálta lezárni a vitát, hogy

"nem ez az ügy lényege, ahogyan az sem az ügy lényege, hogy mit írt le pontosan Soros György, hanem hogy hogyan állunk a bevándorláshoz."

Ezt a magas labdát Tóth nem csapta le, Baló tért rá vissza később. Ennél a pontnál egyébként Gulyás a Jobbiknak is élesen odaszúrt, mikor azt mondta, "legitim álláspont feljelenteni Soros Györgyöt, a bevándorlásbarát álláspont is legitim, az európai baloldal nagy része a bevándorlást támogatja, a Fidesz meg azt gondolja, erre nincs szükség".

Egy másik konzultációs kérdés mögül is kihátrált, mikor Baló szembesítette, Soros pont azt mondja, nem kell rákényszeríteni az országokra a menekülteket. Gulyás itt azt mondta, a Fidesznek itt károsabb az EU véleménye a kötelező elosztásról, majd amikor már a 9 milliós – szintén nem úgy igaz – segélynél tartottak, Gulyás azt mondta,

"ezeket mind Soros írta, aztán mérsékelte a véleményét."

Balótól ezért meg is kapta a magáét: a műsorvezető szerint Gulyás kiváló memóriájú és felkészültségű ember, ezért Soros Györgyön kívül nyilván föl tud sorolni számtalan politikust, akinek fontos ügyekben változott a véleménye.

"Igen, még ezt is elfogadom, de az alapvető kérdés nem az, hogy Soros György szerint 1 vagy 3 millió migránst kell vagy nem kell befogadni, hanem hogy mi a migrációhoz való viszony"

– felelte Gulyás, mire Baló odaszúra, ezt így lehetett volna megírni, azt pedig senki nem vitatja, hogy a migráció súlyos kérdés.

Tóth és Gulyás hosszan vitázott arról, pontosan mit írt alá Orbán Viktor 2016-ban az Európai Tanácsülésen, ezt végül Baló a műsor 11. perce körül függesztette föl. Tóth gyakorlatilag itt feleltette Gulyást, aki próbálta védeni a kormány becsületét, és azzal érvelt, Magyarország mindig támadta a kötelező elosztást. Ez a vita nehezen eldönthető, a korábbi elemzések szerint minden félnek valamelyest igaza van, Orbán valóban aláírt egy olyan dokumentumot, amely a kvóták elosztására utal egy fél mondattal, de a dokumentum szövegből nem derül ki egyértelműen, pontosan mely döntésre hivatkoznak. Ezért hát az ellenzék és a Fidesz is fenntarthatja, neki van igaza.

Nyugdíjasok

Itt hosszú, ténybeli tévedéseket tartalmazó vitába bonyolódott Gulyás Gergely és Tóth Bertalan, de a szocialista politikus hibázott nagyobbat. Azt mondta, Medgyessy Péter is differenciáltan emelte a nyugdíjakat 2002-ben – ami Gulyás szerint nem igaz –, de utánakeresve a 15 évvel ezelőtt történteknek, ennek nem láttuk nyomát. A mindenkinek megítélt, plusz 19 ezer forintos juttatásról szóltak a hírek, meg természetesen a 13. havi nyugdíjról. Egy pénzügyminisztériumi jelentésben sem említik a differenciált emelést a dicső tettek között.

©

Gulyás azt mondta, utoljára az első Orbán-kormány emelt differenciáltan, de az Alkotmánybíróság ezt a gyakorlatot alkotmányellenesnek találta. Ennek pont az ellenkezőjére bukkantunk, itt tehát lehet, hogy Gulyás memóriája működött nem megfelelően. Tóth egyébként itt mondta a leginkább kampányízű szöveget. Nem tántorította el Balónak az a felvetése sem, hogy a nagycsaládosok zöme rosszabbul él, mint az átlagos nyugdíjas. Gulyás is kampányolt, beszélt kicsit a nyugdíjprémiumról, amelyet idén adnak először.

Társadalmi egyenlőtlenségek, elvándorlás

Baló szerint a makromutatók jók, de riasztóan nő az egyenlőtlenség, az oktatásból, egészségügyből, szociális ellátásból is hiányzik a pénz. Gulyás egyetértett abban, hogy jók a számok, és felhozta a béremelést, azt mondta, nem igaz, hogy ezekből a területekből pénzt vontak ki. Tóth felhozta, hogy a kormány azoknak kedvez az adórendszer, akik többet keresnek, mire Gulyás bólogatott, és nem szólt közbe. Szenzációszámba ment, mikor ezt évekkel ezelőtt fideszesek, szigorúan név nélkül, elismerték.

Vitatkoztak a kivándorlásról, mire Gulyás egy olyan KSH adatot idézett, amelyet Tóth nem látott – és mi sem leltük nyomát –, amely szerint a határon túli magyarokkal együtt már többen jönnek be illetve vissza, mint amennyien elhagyják az országot. Azt meg szerinte nem ezen a kormányon kell számon kérni, hogy egy 650 ezer forintot kereső orvos – akinek a bérét a Fidesz-kormány emelte 270 ezerről - 2,5 milliós keresetért inkább Svédországba megy. Gulyás szerint egyébként nem kizárólag a Fidesz-kormány felelőssége az elvándorlás. A közhangulat romlásában Gulyás szerint Gyurcsány felelőssége nem vitatható el, mire Tóth visszavág, hogy KDNP-s képviselők sátánoznak, meg kiszúrják az őcsényi panziós kocsijának kerekét.

Gulyás szerint hitvita, Tóth szerint meg tényvita, ki mennyit költött GDP-arányosan az oktatásra. Mutatunk erről egy KSH-ábrát, hogy el tudják dönteni:

Oktatásra fordított pénz, GDP arányosan
©

Gulyás ezt azzal zárta, most nagyobb a növekedés, tehát több pénzt költenek oktatásra. (Mendrey László szakszervezeti elnök épp csütörtökön hazugozta le a kormányt a pedagógus-béremelésekkel kapcsolatban.)

A vitát a paksi bővítéssel zárták, de itt lényegében nem hangzott el új érv.

A teljes vitát itt nézheti meg:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!