Az 56-os megemlékezés egyben a Demokratikus Koalíció 6. születésnapja is, így Gyurcsány is többet beszélt saját pártjáról és a Fideszről, mint a forradalomról.

"Ne keressenek mögöttre rafinált üzenetet, nem kívánok senkit vonzani, csábítani, tényt írok le, még ha istenkáromlásnak is hangzik" - vezette fel Gyurcsány Ferenc DK elnök az a régóta érlelődő gondolatát, hogy

"a mai Demokratikus Koalíció jobban hasonlít az 1988-as Fideszhez, mint a mai Fidesz a hasonló nevű egykori pártra."

Hosszan ragozta, milyen volt a régi Fidesz, és milyen a mai, a kettőnek szerinte semmi köze egymáshoz, a régi például "open society-t", vagyis nyitott társadalmat akart - eresztett el egy poént Gyurcsány. Bevallotta, megbecsüléssel, irigységgel tekintett annak idején arra a morális szellemi bátorságra, ami láttatni engedte magát a Fideszben, amely párt mára magánemberi és közéleti megvetésének tárgyává vált.

"Az 1988-as Fidesz csendben átadta helyét egy másik pártnak, amely önmaga saját eredetiségében mára legfeljebb törénelem. Talán észre sem vettük, hogy valami más született."

Szerinte Orbán nem 1956 és 1990 örököse, hanem mindezek elárulója. Poénkodott is kicsit: ha Oroszországról van szó, Orbán tudja, hol a helye. "Biztos megmondták neki" - mondta Gyurcsány, és a közönsége nevet. Európával szemben nem tud viselkedni.

Orbán rendszere demokráciát hazudik, de önkény van, Kádár rendszere legalább önazonos volt - fejtegette. Hosszan beszélt Kádárról, és a Kádár-kor iránt érzett nosztalgia okairól. Azt mondta, ha a politika nem lesz képes mindenki számára megteremteni a biztonság és kiszámíthatóság világát, ha az emberek nem látják a gyarapodást, csak a küzdelmet, akkor visszafordulnak a múltba. A múlt sérelmei pedig megosztják az országot.

Az MSZP megúszta, a Jobbik nem

A rendszerváltás pártjai vagy eltűntek, vagy drámai nehézséggel néznek szembe - mondta Gyurcsány, aki szerint "az MSZP soha nem látott kihívásokkal néz mostanában szembe." Azt kívánja, hogy politikailag és történelmileg helyes választ tudjanak adni a feszítő kérdésekre. Ezen a néhány mondaton kívül az MSZP-t békén hagyta (mondjuk az ütésre sok oka nincs, az őt elutasító Botka László már lemondott, a két párt tárgyal, bár Molnár Gyula MSZP elnök még nem tudott semmit bejelenteni az előre kitűzött célnapon, éppen ma), a Jobbikkal hosszabban foglalkozott: arról beszélt, semmi garancia arra, hogy a párt nem radikalizálódik újra, ha hatalmi érdeke úgy kívánja. Szerinte ugyanis a Jobbik nem adott kielégítő választ a korábbi önmagától való elfordulásra.

"Lehet parolázni a Jobbikkal, kisegíteni a Fideszt, egyenlő távolságot tartani a jobb és baloldal között, álbaloldalizni és még a jóég tudja, mit csinálni, aztán a választás előtt felfedezni magunkban a büszke baloldaliságot... Lehet, de akik ezt megteszik fél év alatt, lehet, hogy a hatalom még vonzóbb igézetével megteszik ezt visszafelé is" - szólt be névtelenül tippünk szerint talán az LMP-nek.

Azt is mondta, a politikai létezésnek vannak sarokpontjai, olyat nem ígér, ami bár jól hangzik, de megvalósíthatatlan, vagy megvalósítás esetén nagyobb a kára, mint a haszna. Gyurcsány azt mondta,

"senki nem akarja visszahozni a 2010 előtti világot, ahogy volt,

de a szellemiségét nem dobják ki."

Azoknak pedig, akik az elmúlt éveket - akár 27 évet - akarják eltörölni, azt üzente, nem lehet mindig újrakezdeni, a "ránk ragadt gúnyát" nem lehet levetni, mint ahogy azok, akik megélték a rendszerváltás előtti időket, nem tudják levetni azt sem. Szerinte az emberek kinőttek a forradalmiságból. Azon az állásponton van, hogy a kormányt inkább 2018-ban kell legyőzni, mint 2022-ben.

A hely, ahol kuncognak a főnök tapizásán

Gyurcsány nagyon sok példán keresztül, kifordítva sorolja, milyen országot akar, például protekció nélküli oktatást, normális egészségügyet, véleményszabadságot, közben kitér a szexuális zaklatási botrányra is:

"Biztos vagyok-e abban, ha beül mellém a főnököm, és este 11-kor azt mondja, hazavisz, akkor engem visz haza, és nem az én kezem viszi a saját combjára, vagy még beljebb - itt a hallgatóságban többen kacagnak -,  mert olyan a kultúránk, ahol a hatalommal való bármilyen visszaélés, legyen a kezdeményező bármilyen nemű és szándékú, az nem megértésre, nem félrepillantásra, nem jópofának tűnő viccekre sarkall, hanem elítélésre."

Nagyon határozottan fejezi be, így a vége kuncogás helyett erős taps lett. Az egyház sem ússza meg: erősen odaszúrt, mikor arról beszélt, hittan helyett inkább nyelvet kellene tanulnia a gyerekeknek, bár van, ahol szükség van Jézus és az apostolok tanítására:

"például a plébániákon."

Kiosztotta a verőember szerepét

Gyurcsány Ferenc előtt felszóltalt Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke - ez az a szervezet, amely korábban az Együtt része volt -, és kemény hangon azt mondta, van esély a győzelemre, ha az ellenzék együttműködik, ha a Fidesz és a Jobbik jelöltjével csak egy jelölt áll szemben az egyéni választókerületekben. Ha nem, akkor a demokratikus ellenzék a jelenlegi formájában megszűnik. Ha nem változtatnak a politizáláson, abban segítenek, hogy Orbán kivezesse az országot az Unióból és orosz gyarmattá tegye - fogalmazott Székely.

"Fel kell nőni, ki kell jönni a homokozóból, visszább kell tudni lépni a saját vélt vagy valós érdekekből, kompromisszumot kell kötni"

- mondta Székely, ami után Gyurcsánynak csak az elegáns távolságtartás jutott, miszerint Székely fontos alapvetéseket fogalmazott meg, ő nem teszi.

"Én adjak tanácsot más pártnak, ötödször, tizedszer? Nem teszem, tudják, mi a véleményünk."

Székely egy hatalmasat udvarolt is a DK-nak: beismerte, hogy tévedett, mikor úgy gondolta, a DK nem tud megkapaszkodni. "Ma a DK az egyik legjobban fejlődő ellenzéki párt" - zárta ünnepi köszöntőjét. A másik "sztárvendég" Bokros Lajos lett volna, akinek betegség miatt csak az üzenetét olvasták fel a DK megemlékező és születésnapi rendezvényén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!